By 3 december 2018 Read More →

Hoe houd ik mijn kinderen veilig?

Vorige week was de week tegen kindermishandeling. Maar liefst 119.000 kinderen groeien op in onveilige gezinssituaties en krijgen te maken met seksueel misbruik of huiselijk geweld. En daar schrok ik wel van en het benadrukte de kwetsbaarheid van een kind weer eens! Hoe hou ik mijn kinderen veilig?

Helaas heb ik vroeger zelf een nare ervaring gehad en weet ik dat het impact heeft én dat een kind dit meestal niet vertelt aan zijn ouders. Zelfs hulpverleners herkennen het vaak niet eens bij een kind. Hoe kan ik het voorkomen bij mijn kinderen, zonder dat ik ze bang maak of zelf overbezorgd word?

Mijn kinderen veilig houden

Ik denk dat het in ieder geval belangrijk is dat ik het gesprek weer eens voer over onbekenden. Zeker nu mijn dochter alleen twee straten verderop naar een vriendje loopt.

Je:

  • gaat niet met een onbekende mee ook al belooft hij dat hij snoep, chips of een puppy heeft. Of dat Dylan Haegens himself bij hem thuis op de bank zit.
  • vertelt altijd aan papa en mama (of de oppas) waar en met wie je ergens naartoe gaat als je met iemand meegaat.
  • gaat altijd terug naar de afgesproken plek als we elkaar kwijt zijn.

Ik hoor ook wel eens de regel: je gaat alleen met papa en mama mee naar huis vanuit school of de oppas. Laatst had ik enorme vertraging met de trein en moest een moeder van school, die mijn zoon niet zo goed kende, hem meenemen. Dan hoop je toch ook niet dat hij bij die redder in nood tegenstribbelt. Dus die regel vind ik lastig.

 

Je kinderen veilig houden. Het zorgt bij de meeste ouders voor kopzorgen.

Hartverzakking

Mijn dochter praat niet zo graag met onbekenden en ergens vind ik dat wel prima. Natuurlijk is dat geen garantie! Het zal wel door de leeftijd zijn (ik was zelf rond de 7) dat ik er toch meer over nadenk. Mijn zoon zit vooral nog in de fase dat ik vooral bang ben dat hij onder een auto komt als hij weer eens roekeloos de straat op rent…

Een moederhart kan veel verzakkingen aan!

Lees ook: hoe leer je je kind omgaan met vreemden?


(c) Can Stock Photo / laciatek

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..