By 23 oktober 2016 Read More →

Hoe leer je je kind omgaan met vreemden?

Ik was als kind regelmatig kwijt. Mijn ouders bezorgde ik dan grijze haren.

Zo ook een keer in een pretpark in Duitsland. Ik was eigenlijk niet ondernemend, maar een echte dromer. En dat was voor mijn ouders misschien nog wel erger. 😉 Terwijl het hele gezin aan het kijken was naar de glijbanen, vond ik de ezel die muntjes uitpoepte een stuk interessanter. Even snel een kijkje nemen kon geen kwaad dacht ik. Dus rende ik door de mensen naar het ‘ezeltje-strek-je’. En daar ging ik de mist in.

Stress.. ouders kwijt

Want ik was mijn ouders en zus direct kwijt. Ik raakte compleet in paniek en begon ze te zoeken. Steeds verder weg van de glijbanen. Inmiddels waren mijn ouders in alle staten. Moederlief dacht gelijk het ergste en was ervan overtuigd dat ik was meegenomen. Terwijl mijn vader boven de mensenmassa uitstak en op zoek ging naar twee lange blonde staarten.

En ik? Ik besloot het park uit te lopen en naar de auto te lopen. Mijn ouders riepen mij inmiddels om via de intercom in het park, maar ik liep al op de parkeerplaats tussen de honderden auto’s, dus hoorde niks. Alle auto’s ben ik bij langs gegaan op zoek naar een witte auto met een koptelefoon op de achterbank. Wat een logica voor een zesjarige..

Hoe kan je nu het beste aan je kinderen duidelijk maken dat ze 'alert' moeten zijn in het omgaan met vreemden, zonder ze angstig te maken. Lees onze tips.

Uiteindelijk zijn mijn ouders op advies bij de auto gaan kijken, terwijl ze niet konden geloven dat ik daar zou zijn. Want zoals gezegd, ik was niet zo ondernemend.. Daar zat ik toch. Ontzettend opgelucht, blij en boos werd ik eerst minutenlang geknuffeld, waarna ik een heel lang pleidooi kreeg over “nooit weglopen bij papa en mama en nóóit met vreemde mensen meegaan”. Vooral dat laatste bleef hangen.

Ik moest er meteen aan denken toen wij deze maand een brief kregen van school omdat er sprake zou zijn van een kinderlokker in Zeist. Hoe kan je nu het beste aan je kinderen duidelijk maken dat ze ‘alert’ moeten zijn, zonder ze angstig te maken. Ik heb een aantal punten voor je op een rijtje gezet.

Basisregels omgaan met vreemden

Leer je kind om nooit mee te gaan met iemand zonder het aan papa of mama te vertellen, en vertel ook waarom dat belangrijk is. Als papa of mama niet in de buurt is om het te vragen, dan mag je gewoon niet meegaan. Check onderstaande link voor een confronterend filmpje hoe kinderen reageren op een “kinderlokker”. Een goede eye-opener om hiermee aan de slag te gaan:

Oefen de volgende standaardsituaties met je kind:

  • Neem nooit iets aan van een vreemde. Ook al zijn het je favoriete snoepjes, heb je zo’n zin in appelsap of heb je zo’n trek.
  • Help nooit iemand als dat betekent dat je mee moet gaan met een meneer of mevrouw, zonder dat papa of mama dat weten.
  • Alleen papa of mama (of oppas/opa/oma) komt je ophalen. Als het iemand anders is, moet die persoon een wachtwoord zeggen. Laat het kind zelf het wachtwoord bedenken en herhaal dat in oefensituaties/spelletjes
  • Ga nooit mee met iemand die aardig tegen je doet, ook al wil je nog zo graag mee (bijv naar hondje/puppy/kitten kijken). Eerst aan papa of mama vragen. Zijn die er niet, dan jammer de bammer. Nooit meegaan.
  • Ook al staat iemand in politie-uniform tegenover je of is hij van de brandweer, altijd eerst vragen aan papa of mama.

Inmiddels oefenen wij deze situaties thuis en doen wij dat spelenderwijs. En dan maar hopen dat Pepijn alles begrijpt en het hem niet angstig maakt.

Bron: ouders.nl door Justine Pardoen


(c) Can Stock Photo / olegd

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Chantal is mama van Pepijn (2012) en Sam Jolie (2014) en getrouwd met Peter. Is graag creatief bezig. Grote passies voor interieur & (kinder)mode, maar shopt liever voor anderen dan voor haarzelf.