Waarom zijn moeders zo hard tegen elkaar?

‘Hoge bomen vangen veel wind’. Dat was het antwoord van een vriendin een paar maanden geleden. Ik mopperde dat ik klaar was met social media. En dan vooral met de snoeiharde (corrigerende) tikken, die -helaas- regelmatig worden uitgedeeld door andere moeders. Ik ben niet de enige..

Waarom zijn moeders zo hard tegen elkaar?

Volgens psycholoog Roos Woltering vergelijken moeders zichzelf vaak met andere moeders. Zoeken ze sneller contact met moeders die dezelfde normen en waarden hanteren waarmee ze zichzelf kunnen identificeren. Doet een mede-moeder iets wat in strijd is met jouw principes, dan zijn we als moeder snel geneigd om kritiek te leveren. Puur om de eigen normen en waarden in stand te houden. Dat gebeurt al jaren, maar werd voorheen meer achter gesloten deuren gedaan. Degene waar de kritiek op was, hoorde dat dan -meestal- niet.

Met de komst van social media is dat duidelijk veranderd. Kritiek geven gebeurt soms in een split-second, zonder dat mensen nadenken wat de impact op iemand kan zijn. De kritiek-leveraar zit vrij anoniem thuis en ziet de reactie niet van degene waar de kritiek op wordt gegeven. Daardoor durven mensen meer.

Ok, maar hoe kunnen we dan wat liever voor elkaar zijn?

Laat haar stralen

Laten we eerlijk zijn: (op)groeien gaat met vallen en opstaan. Dat geldt voor elke vrouw, maar ook voor moeders. We maken allemaal fouten, ook vast in onze opvoeding. Maar we kunnen er toch wel vanuit gaan dat alle moeders maar één ding willen: het beste voor haar kind(eren)… Moeten we inderdaad niet een beetje meer solidair en vooral liever voor elkaar zijn?

De uitdaging die ik van Andrélon kreeg, past hier perfect bij.  Andrélon gebruikt de zinsnede ‘laat haar stralen’ al een tijdje. Vanuit de gedachte dat als je haar goed zit, je je zelfverzekerd en blij voelt. Dat je daardoor gaat stralen. Zeker waar, lekker in je vel zitten (en een goede hairday) laat je stralen. Maar wat ze ook met deze boodschap mee willen geven is dat je gaat stralen als je een ander laat stralen. Om vrouwen in hun kracht te zetten in plaats van te bekritiseren. Andrélon heeft mij gevraagd of ik een artikel wilde schrijven over hoe wij moeders andere moeders meer kunnen laten stralen.

Moeders complimenten geven

1+1=2 dus. Dat lijkt me duidelijk. Hieronder vind je complimenten die ik zelf heb ontvangen of heb gegeven aan mede-moeders. Moeders die ik waardeer en respecteer. Moeders die weten wie ze zijn, zonder dat ik hun naam noem. Misschien herken jij jezelf er wel in of iemand anders. Dan is dit compliment ook voor jou/jullie! Heb jij een moeder in gedachten die jij ook een compliment wil geven? Check dan onderaan dit artikel hoe degene die jij benoemt ook nog kans maakt op een leuke prijs.

Bekentenis: dit lijstje maken was toch lastiger te maken dan ik van te voren had bedacht. Ik neem me dan ook voor om de aankomende tijd meer complimenten te maken aan mede-moeders. Doe je mee?

Lees ook: Waarom complimenten geven zo belangrijk is

Complimenten voor moeders

1# voor de moeder die het (bijna) alleen doet

Ik heb in mijn omgeving een aantal moeders die het opvoeden van hun kinderen (grotendeels) alleen doen. Elke dag én elke nacht staan zij klaar voor hun kids. Waar ik na een heftige thuisdag met baby Job hem zo ongeveer in de handen van Dennis drukte of na een zeer slechte nacht nog even langer bleef liggen, kunnen deze moeders dit zelden. 24/7 zorgen zij alleen. Ik heb zoveel respect voor deze moeders.

Eén van die moeders zei ooit tegen me zei dat ze het soms best zwaar vond. Dat ze dan twijfelt of ze het goed doet. Ik kon haar alleen maar een dikke knuffel geven en haar vertellen dat ik vind dat ze het geweldig doet. Dat ze een prachtig, lief kind heeft en dat we allemaal weleens dingen verkeerd doen of dit achteraf anders hadden willen doen.

2# voor de moeder die ’s ochtends erg slaperig op het schoolplein staat

Was het een lange nacht? Kinderen weer de halve nacht aan het spoken? En op het moment dat jij eindelijk in slaap viel, begon je partner te snurken? Wat naar voor je dat jij ook zo’n nachtouder bent. En wat knap van je dat je kind toch gewoon op tijd op school is!

Je herkent ze zo ’s ochtends op het schoolplein. De moeders die ’s nachts weinig slaap krijgen, omdat hun kinderen meerdere malen wakker worden. Omdat ze naar gedroomd hebben of gewoon omdat ze dat al een hele tijd doen. Misschien helpt het vooruitzicht dat als ze puber zijn ze niet uit hun bed te krijgen zijn? 😉

3# voor de moeder die niet van poetsen houdt

Een vriendin verzuchtte ooit eens tegen mij dat ze hoopte dat ze haar huishouden ooit nog eens spic en span zou krijgen. Dat ze soms met afgunst keek naar andere huishoudens. Hoe deden die andere moeders dat toch? Ik snapte haar frustratie helemaal, maar vroeg haar hoe belangrijk het huishouden nu echt is? Haar kinderen waren blij en deden het lekker op school, haar man droeg haar op handen en zelf ging haar bedrijf ook als een tierelier. Er gaat zoveel prima. Wat wil je nog meer?

Bij thuiskomst moest ik denken aan de poster hieronder, die Eefje ooit maakte voor MoodKids. Ik bracht hem de volgende dag bij haar thuis inclusief een bos bloemen. Dus mocht je huis weer eens een bende zijn en je je door de lego, playmobil en ander speelgoed moet waden om je bank te bereiken. Bedenk maar zo: als je kids maar gelukkig zijn! En die download voor de gratis poster vind je hier.

MoodKids Updates good moms poster

 

 

 

 

 

 

 

 

4# voor de moeder in de supermarkt

Ik denk dat elke moeder deze situatie herkent. Je kind wil iets hebben in de supermarkt. Jij zegt nee en vervolgens maakt je kind een drama van hier tot Tokyo. Huilen, stampvoeten en dweilen over de vloer. Onze Job deed dat als peuter zeker weleens. Ik kon er soms slecht tegen. Wat ik ook deed, ik kreeg hem niet uit zijn frustratie. Waardoor ik me ook gefrustreerd voelde. Opgelaten, ik voelde soms de blikken van mensen. En ik herkende het ook. Want voordat ik een kind had, kon ik ook me weleens met verbazing naar zo’n tafereel kijken.

Op een dag besloot ik een andere tactiek. Ik liet een hele boze Job op de grond liggen, liep weg en keek om het hoekje van een kopstelling naar zijn fratsen. Een oude dame met rollator zei tegen mij ‘wat zijn ze soms vermoeiend hé die peuters? Echt het gaat weer over! Je doet het hartstikke goed’ Ik kon haar wel zoenen! Ben het ook nooit vergeten.

Echt lieve moeders, iedereen overkomt het weleens. Het is écht een fase!

# voor de moeder op social media

Zullen we samen wat liever voor elkaar zijn? Even tot 100 tellen voordat we een kritische reactie online plaatsen? Even nadenken hoe jij het zelf zou vinden als iemand zo op jouw post zou reageren? Ook andere moeders zijn weleens onzeker en worden blij van positieve feedback. Ik like sinds kort meer andere moeders. Geef een compliment of lieve opmerking. Het is zo’n kleine moeite even op een hartje of duimpje klikken en voor de ander een groot plezier. Laat haar stralen!

Welke moeder verdient volgens jou een compliment?

Welke moeder zou jij graag willen laten stralen met een compliment? Schrijf een compliment op iemands timeline, plaats een foto van jullie op social media of tag haar onder deze Facebook- of Instagrampost en vertel haar waarom je haar zo bijzonder vindt. Vergeet niet de hashtag #LaatHaarStralen en @AndrelonNL en @moodkidsnl te gebruiken. 

Ik heb van Andrélon een pakket gekregen met allerlei fijne haarproducten, die ik nu gebruik. Ik heb zo’n zelfde pakket gekocht om weg te geven aan een moeder die jij graag wilt laten stralen! Daarnaast geef ik nog 10 ‘good moms, happy kids’ posters weg. Gewoon, omdat het leuk is! Omdat we het verdienen! Omdat jullie het verdienen!

Laat je het weten op Facebook of Instagram wie volgens jou iets leuks verdient?

 


(c) Can Stock Photo / lightwavemedia

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.