Leren omgaan met een vol hoofd met het Vollehoofdenboek

‘Mijn hoofd is zo vol, het lijkt wel of het uit elkaar gaat barsten’. Met deze mededeling kwam een jongen bij mij in de praktijk. Hij had het helemaal gehad met zijn volle hoofd. Wat doe je dan als ouder of coach?

Gelukkig kreeg ik het Vollehoofdenboek, een werkboek voor kinderen en volwassenen opgestuurd. Een super handig boek voor professionals en ook heel goed te gebruiken door ouders (en volwassenen die zelf een vol hoofd hebben). Daarin staan fijne tips, uitleg en ideeën hoe je met een vol hoofd om kan gaan.

Omgaan met een vol hoofd

Ik gebruikte het Vollehoofdenboek om samen met de jongen te kijken wanneer hij er vooral last van heeft. Op school? ’s Avonds in bed? We keken ook wanneer hij er geen last van had. Als hij lekker buiten loopt? Of als hij met zijn telefoon aan het spelen is? Daarna keken we samen hoe hij het merkt als zijn hoofd vol raakt. Wordt hij boos of verdrietig? Of juist hangerig? Gaat hij zuchten of raakt hij geïrriteerd?

Dan kan je gaan kijken naar de weggetjes in zijn hoofd: heeft hij snelwegen? En waar gaan die naartoe? Naar rekenen en taal? Of juist naar tekenen? Of sporten? En de omwegen?

Als je dat samen hebt uitgezocht ben je al een eind op weg, want dan weet je waar hij snel bij komt en waar hij een omweg voor moet maken. Dus stel dat hij snel bij sport komt, omdat hij erg van sport houdt, maar een omweg moet maken om rekenen te snappen, dan is het handig om dat rekenen niet te lang te laten duren, maar dat af te wisselen met een balletje trappen bijvoorbeeld. Of heb je een omweg naar lezen, maar een snelweg naar woorden horen, dan is het handig om luisterboeken of computerprogramma’s te gebruiken, waarbij teksten hardop worden voorgelezen.

Soms heb je je hoofd zo vol, dat er niks meer bij lijkt te kunnen. Leren omgaan met een vol hoofd is belangrijk. Het Vollehoofdenboek geeft je inzicht en tips. [REVIEW]

Prikkelgevoelig

Sommige hoofden lopen snel vol, omdat ze prikkelgevoelig zijn. Ze nemen veel prikkels op, waardoor de wegen vollopen. In de klas kan dat lastig zijn. Dan is het dus voor een prikkelgevoelig kind fijn om op een rustig plekje te kunnen zitten, met een koptelefoon op.

Andere hoofden vertalen alles naar beelden, dus als de leerkracht zegt: we gaan de tafels leren, ziet een kind een tafel voor zich en moet zich dan omschakelen als het over rekentafels gaan. Zo’n kind heeft dan wat meer tijd nodig en andere uitleg.

De jongen die bij mij kwam, maakte samen thuis met zijn vader een pictobord, waarop hij precies kon zien wat er stond te gebeuren. Dat gaf rust in zijn hoofd. Hij hield niet van onverwachte dingen, daar raakten zijn snelwegen door verstopt. Ook hielp het hem om zijn hoofd te tekenen en aan te geven hoeveel plaats school innam en thuis, zorgen over zijn zieke oma, leuke dingen doen, etcetera. En toen hij zich zorgen maakte over een project wat af moest, hielp het hem om te kijken waaruit dat project bestond: uitzoeken, schrijven en presenteren. Wat was al af en wat moest hij nog doen? Hoeveel tijd zou dat kosten? Wanneer kon hij dat gaan doen en wie of wat kon hem nog helpen? Dat werd een stuk overzichtelijker en hielp hem om zich geen zorgen meer te maken. Het ging lukken. Dat gaf weer ruimte in zijn hoofd.

Ook ontspanningsoefeningen helpen

Ontspanningsoefeningen, denken dat je in een glazen bol zit (om je af te sluiten) of een rustplek maken thuis, zijn enkele van de vele tips die in het Vollehoofdenboek staan. Allerlei leuke oefeningen en opdrachten helpen om het volle hoofd leger te maken, of overzichtelijker.

Ook handig is dat er een aantal volle hoofden aan het woord komen. Ook van kinderen met ASS, ADD, TOS en ADHD. Dat geeft ouders handvatten. Een vol hoofd blijft altijd lastig, maar je kan zeker leren om er mee om te gaan! Het Vollehoofdenboek helpt jou en je kind.

Bestel hier:

Vollehoofdenboek. Een werkboek voor kinderen en volwassenen. Linde Kraijenhoff. Uitgeverij Acco

Soms heb je je hoofd zo vol, dat er niks meer bij lijkt te kunnen. Leren omgaan met een vol hoofd is belangrijk. Het Vollehoofdenboek geeft je inzicht en tips. [REVIEW]


(c) Can Stock Photo / stockshoppe

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.