Op je 10e naar de ‘middelbare’ school

Het schoolsysteem ziet er hier wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat mijn zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school.

Ik vind het persoonlijk best een stap. Dat lieve kleine schooltje wordt ingeruild voor een groot gebouw, met veel, heel veel kinderen en ze gaan wisselen van lokaal. Eigenlijk gaat Tom drie jaar te vroeg naar de middelbare school. Dat is mijn idee. En daar is mijn moederhart nog niet geheel klaar voor.

Anders moeten zijn zussen bij Walmart werken

Kijk, hier in Lake Forest zijn drie openbare lagere scholen. Afhankelijk van waar je woont ga je naar school 1, 2 of 3. En dan zijn er ook nog een paar verdwaalde private schools. Dat is voor mensen die heel veel geld voor het onderwijs van hun bloedjes willen betalen. Als we daarvoor zouden kiezen, zou alleen Tom naar school kunnen. De meiden zouden dan fullltime bij Target of Walmart moeten gaan werken om het onderwijs van hun broer te bekostigen. Dus ze gaan hier gewoon naar de public school. En dat is meer dan goed.

Maar dat houdt dus wel in dat Tom volgend jaar naar de nep middelbare school gaat. En daar komen alle 4th graders van school 1, 2 en 3 bij elkaar.

Het schoolsysteem ziet er in de USA wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat Bettie's zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school. En dat vindt zij best een stap. Haar zoon Tom overigens niet...

De middle school

Vorige week mochten de ouders een kijkje komen nemen op Deerpath middle school. DPM in de volksmond. Het was gewoon alsof ik op de set van Beverly Hills 90210 rondliep, alsof ik zo Brandon, Dylan en Kelly tegen het lijf zou lopen. Een school compleet met lockers, een heuse cafetaria met slecht eten en een trophy cabinet, gevuld met bekers van allerhande sportprestaties.

Het schoolsysteem ziet er in de USA wat anders uit dan in Nederland. Zo gaat Bettie's zoon Tom, 10 jaar, na die ellendig lange zomervakantie, eind augustus naar de middle school. Een soort tussenschool tussen de lagere en middelbare school. En dat vindt zij best een stap. Haar zoon Tom overigens niet...

Allemaal heel cool en allemaal heel groot. Te groot. Ik ben er nog niet klaar voor. Voor deze stap.

Tom wel. Die vindt het super stoer.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Bettie Heijbroek is in 2012 vanuit Australië verhuisd naar Lake Forest, een suburb van Chicago. In het dagelijks leven zorgt ze voor Tom (10), Maud (8) en Fien (6) en beschrijft voor Moodkids het wel en wee van een Nederlands gezin in de VS.