Eerste Hulp bij Verveling, maak een EHBV doos!

‘Ik verveel me zo….’ Bijna elke ouder hoort dat wel vroeg of laat.  Laat je het dan aan je kind  over om iets te vinden dat het wel wil gaan doen? Of ga je zelf allerlei ideeën aandragen? Of zegt je kind dan: ‘Nee daar heb ik geen zin in….ik verveel me…’  Pfffff

Kinderen die zich vervelen hebben op dat moment even geen aandacht voor iets. Dat is niet erg als dat kortdurend is, meestal komt er wel iets creatiefs of leuks uit. Laat ze maar even in hun sop gaarkoken. Als het langdurig is moet je oppassen, want dat kan -zeker in de puberteit- tot risicovol gedrag leiden.

Verveelt je kind zich?

Verveelt je kind zich op school? Dan is het belangrijk om na te gaan of het schoolwerk bij zijn ontwikkeling past. Misschien is het te moeilijk? Of juist te makkelijk. Of leert hij op een andere manier. Dat zie je vaak bij beelddenkers.

Verveelt je kind zich vaak thuis, kijk dan of er genoeg speelgoed, uitdaging en mogelijkheden zijn voor je kind om iets te vinden om te doen. Is er tekenmateriaal: papier en potloden, verf, krijt. Heb je  knutseldingen, boeken, bouwmateriaal, of gewoon dingen om mee te rommelen, in huis?

Heb je dat gedaan, maar blijft je kind zich soms vervelen? En zoek je naar een idee om je kind te helpen? Maak dan een EHBV (Eerste Hulp Bij Verveling) doos. Ik maakte hem samen met een leuk meisje dat ik coach en die hele creatieve ideeën aandroeg.

Eerst Hulp Bij Verveling

We namen een grote doos. Plakten er de letters EHBV op en de instructie om elke keer als iemand iets uit de doos pakte, diegene een sticker of plaatje op de doos plakt. Zo heb je na verloop van tijd een leuke volgeplakte doos. Zorg wel dat er stickers of plaatjes in de doos zitten.

Mijn coachkind opperde om kaartjes van verschillende kleuren met opdrachten erin te doen. Geel is makkelijk, rood gemiddeld en oranje moeilijk. Zo kunnen meerdere kinderen uit één gezin gebruik maken van de EHBV doos. Op oranje schreven we bijvoorbeeld: zet de boeken in de boekenkast op kleur. Geel werd: maak een tekening voor oma. Op rood: leer drie moppen uit je hoofd om straks aan tafel te kunnen vertellen.

Verveelt je kind zich? Dat is, als het niet te lang duurt, niet erg. Soms moet je je kind even een handje helpen. Een handige manier is de Eerste Hulp Bij Verveling doos. Oftewel de EHBV doos. Samen een doos met activiteiten bedenken en maken is leuk. Kindercoach Charlotte heeft leuke tips.

Stop speelkaarten, bellenblaas, knutseldingen, haaknaald + wol, klei, en wat je allemaal nog meer bedenkt, in de doos. Je kunt de doos vullen samen met je kinderen en je kunt samen leuke opdrachten op de kaartjes schrijven. Zo heeft ieder er de voorpret van én je komt samen tot leuke ideeën.

Inspiratie voor leuke knutsel/DIY ideeën vind je hier, spelletjes voor binnen vind je hier en voor buiten hier.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, zelf maken, DIY

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.