By 11 maart 2018 Read More →

Geen luizen, wel geweren…

Ook hier in de VS is het succes van De Luizenmoeder in alle hevigheid losgebarsten. Wat een heerlijke harde, schurende, écht lekkere Nederlandse humor. Ik denk dat elk Nederlands gezin dat ik hier ken, nu de NPO app heeft en elke zondag zit te genieten. Een verademing bij de Amerikaanse zijigheid.

Jammer dat het niet in het Engels is, al denk ik dat ze zich hier lam zouden schrikken van grappen als: ‘Wat hoor ik? Lagen er gisteren twee kleuters te neuken?’. Prachtig vind ik, maar ik denk dat gemiddelde Amerikaanse moeder dat niet echt grappig vindt.

De serie heeft me ook een inzicht gegeven. Ja ja, de schrijvers moesten eens weten. Namelijk, wij hebben hier geen luizenmoeders, want we hebben geen luizen. Heel apart, maar in de vijf jaar dat ik schoolgaande kinderen heb, heb ik niet één keer iets over luizen vernomen. Toch bijzonder. Misschien vriezen ze ze allemaal dood hier in de ijzige koude Illinois winter. Hoe het komt, ik weet het niet, maar we hebben hier geen last van luizen. Heerlijk.

Geen luizen, wel geweren…

Daar staat tegenover dat we hier wel last hebben van geweren. Ok, ik geef toe, het is een raar bruggetje. Maar ik ben me kapot geschrokken van de slachting op de school in Florida drie weken geleden. 17 mensen dood, omdat je hier als instabiele adolescent een automatisch geweer in je bezit kan hebben. Welke idioot bedenkt zoiets? Je moet hier 21 zijn om een biertje te mogen drinken, maar een geweer kan je voor je 18e verjaardag cadeau krijgen. Hier gaat echt iets heel erg mis. En er gebeurt helemaal niks. We schrikken, maar veranderen doet er weinig. De wapenlobby heeft zo’n enorme vinger in de pap, vooral bij de financiering van de presidentiële verkiezingen, dat er geen president iets aan kan of wil veranderen. En van onze huidige bewindsman hoeven we op dit gebied al helemaal geen verandering te verwachten.

Natuurlijk zijn er genoeg Amerikanen die wat aan het wapengebruik willen veranderen. Zeker als er (weer) iemand in het wilde weg schiet met desastreuze gevolgen. Maar het merendeel vindt het hun recht. Daarmee bedoelen ze dat het hun goed recht is om zichzelf te mogen verdedigen. Met een geweer.

Deze sticker is op de deuren van veel openbare gebouwen hier te vinden. Bezoek uit Nederland begint er bijna altijd over. Hoe raar is het, dat er een sticker op de deur is geplakt om te laten weten dat geweren en pistolen in dat betreffende gebouw niet toegestaan zijn? Ik zie het al niet eens meer. Maar het is natuurlijk absurd en vreselijk dat er überhaupt zo’n sticker bestaat.

Tegen luizen kan je iets doen. Ik vrees dat er nooit een einde gaat komen aan het wapengeweld hier in de Verenigde Staten. Doe me dan maar luizen..

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Bettie Heijbroek is in 2012 vanuit Australië verhuisd naar Lake Forest, een suburb van Chicago. In het dagelijks leven zorgt ze voor Tom (10), Maud (8) en Fien (6) en beschrijft voor Moodkids het wel en wee van een Nederlands gezin in de VS.