Home alone. Als je kind graag alleen thuis wil blijven

Toen mijn dochter 3 jaar was vroeg ze me al regelmatig ‘wanneer mag ik alleen thuis blijven, mama?’ En nu ze 6 jaar oud is, is die drang naar zelfstandigheid alleen maar toegenomen. Ik vind dat ik haar redelijk goed kan loslaten en laat haar bijvoorbeeld zelf een appel snijden met een scherp mes, alleen buiten spelen met vriendjes (we hebben een binnenspeeltuin dus echt loslaten is het niet :-)) en ik betrek haar veel in keuzes.

Toch wil ze alleen thuis blijven of er zelfs alleen op uit. Vanaf welke leeftijd vinden jullie dit ok?

Lees ook: Alleen buitenspelen en loslaten

Die andere ouders doen het ook

Ik ken best veel ouders die hun kind alleen thuis laten als ze bijvoorbeeld hun andere kind bij ons komen ophalen. Ze zitten dan ook gerust nog even te kletsen, terwijl ik ondertussen steeds denk dat ze naar huis moeten. Dus ik vind dat nog niet fijn voor mijn eigen dochter. Zo lang ze nog ‘streken’ uithaalt als ik in de ruimte ernaast ben – zoals slijm tegen de muur aan gooien, kijken of het plakt – denk ik dat ze nog niet verstandig genoeg is. Zelfstandig is ze wel, maar ze heeft nog een wilde fantasie die ze ook gerust uitoefent. En volgens mij is dat ook het belangrijkste: kijk naar je eigen kind. Wat kan je kind aan, hoe zelfstandig is hij al en hoe lang is hij dan alleen?

foto: Pim Geerts

Home alone: advies van de experts

Online vond ik nogal uiteenlopende adviezen. Zo zegt een opvoedkundige dat het afhankelijk is van het kind zelf en noemt bewust geen leeftijd. Een andere site stelt dat het onder de 8 jaar absoluut niet kan. Daar adviseren ze een kind op zijn vroegst vanaf 8 jaar oud maximaal 30 minuten alleen te laten. Pas vanaf 13 jaar vinden zij dat kinderen overdag alleen thuis kunnen blijven, en nog niet ’s nachts. Ook zijn er nogal wat fora waar dit onderwerp flink besproken wordt en worden moeders die het doen flink gebasht als ze hun kind van zeg 9 al alleen thuis laten in plaats van naar de bso te gaan. Mijn nichtje in Finland mocht ook al vanaf die leeftijd alleen zijn. Dat voelt voor mij zo jong!

Nood breekt wetten

Vorige week was mijn dochter ziek, koorts maar verder geen klachten. Ik moest mijn zoontje ophalen, maar vond het nogal zielig om haar op sleeptouw te nemen. Toen ze zelf opperde dat ze wel alleen kon blijven, heb ik het toch maar gedaan. Ik ben dan 20 minuten weg en heb haar mijn telefoon gegeven zodat ze mijn werktelefoon kon bellen als er iets was. Ik had het dus niet echt goed voorbereid, want op het laatste moment heb ik ook nog even uitgelegd dat ze de deur niet open mag doen, zelfs niet voor bekenden. Ze vond het reuze-stoer van zichzelf! Toen ik bij het kinderdagverblijf was, belde ze me al om te vragen waar ik was. Misschien vond ze het toch te spannend, dacht ik nog.

Totdat ze me gister meedeelde dat ze alleen naar de Action ging om lijm te kopen. Nou, ik dacht het niet! Want alleen deelnemen aan het verkeer in de grote stad is weer een heel ander verhaal…of sta ik daar alleen in?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en mening. Praat je mee op Facebook?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..