By 28 januari 2018 Read More →

Ja, ik heb een drukke jongen. Herkenbaar?

Mijn zoontje was een hele rustige baby. Zo rustig dat de kraamzorg ons op het hart drukte hem wel regelmatig te voeden, omdat hij niet altijd vanzelf liet horen als hij honger had. Ik herkende me dan ook niet in de verhalen van andere moeders die het hadden over hun (te) drukke jongens. En vond mijn rustige jongen vanzelfsprekend…. Dom!

Mijn vriendinnen met jongens zaten echt jaloers te kijken naar mijn dochter die dan rustig een uur, of zelfs een half uur zouden ze blij mee zijn, kon kleuren. Hun zoontje had tijdens de ‘speeldate’ al een beker drinken omgegooid, had gekeken in hoeveel stukjes je papier kan scheuren en onderzocht of een kwast ook op het plafond blijft plakken.

Na negen maanden veranderde mijn zoontje…En hoe! Ineens had ik een megadruk kind dat overal op klom, alles pakte wat los en vast zat, ook mensen!

Lees ook: Wanneer is je kind pittig?

Regelmatig te druk

Op het kinderdagverblijf kreeg ik vanaf ruim één jaar te horen dat hij echt regelmatig te druk was en hij werd tot z’n tweede regelmatig in de box gezet*. Hij sloeg zelfs een keer een ruitje kapot daar. In een evaluatie las ik ‘de andere kindjes vinden het niet zo leuk als Mick op ze gaat zitten.’

Als peuter van 3,5 jaar is hij nog steeds of misschien wel juist niet altijd te houden. Hij kan inmiddels wel mee-knutselen met z’n zus, maar daarna moeten we hem even ‘uitlaten’, zeggen we gekscherend. Doen we dat te laat? Dan gaat hij alle knutselwerkjes van z’n zus expres kapot maken of pakt haar spullen af en rent daarmee door het huis.

drukke jongen, druk kind, spelen met plassen, jongens druk?

foto: Pim Geerts

Het lastigste vind ik nog wel dat hij zo fysiek is. Als hem iets niet zint, gooit hij. Het liefst met grote voorwerpen zoals stoelen. Of hij slaat. En een tijdje terug heeft hij iets nieuws ontdekt: spugen. Uit pure onmacht tufte hij er in zijn driftbuien op los, vooral op ons. ‘Terugspugen’, gaven mensen op Facebook als advies. Dat leek me opvoedkundig niet zo’n goed idee. Maar laatst deed hij het zelfs tegen een onbekende op straat! Ik schaamde me kapot.

Drukke jongens

Begrijp me niet verkeerd: ik vind een drukke jongen (of een druk kind) superleuk! Er is altijd wat te doen in huis (opruimen), hij is hygiënisch (na een modderpoel altijd schone kleren), ondernemend (veel pleisters) en er is altijd echt contact (een kopstoot) ?. Nee echt, we moeten hem gewoon veel uitdaging bieden en lekker buiten laten rauzen. Het tuffen hebben we inmiddels opgelost en is een stuk minder geworden. Als hij spuugt van dichtbij, doen we de hand voor zijn mond en smeren het in z’n gezichtje terug. ‘Nee, dat is viiieeeeeeeeees!’, roept hij dan. Precies!

Wat is het meest gênante, leukste, heftigste of stiekem meest hilarische wat jouw drukke jongen of kind ooit heeft gedaan? Laat het ons weten op Facebook.

* iets waar ik het overigens niet mee eens was en waar we gesprekken over voerden.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..