By 18 januari 2018 Read More →

Op avontuur met de kindercoach met leuke suggesties voor thuis

Er zijn duizenden kindercoaches in Nederland en nog eens een heleboel mensen die overwegen om kindercoach te worden. Ik krijg regelmatig de vraag van een aankomende kindercoach of hij of zij een keer met me mag komen praten over het vak en wat de perspectieven zijn.

Ik ga er altijd op in omdat ik het gewoon leuk vind om over mijn vak te praten en het heerlijk is om weer in gedachten terug te gaan naar de kinderen die ik heb gecoacht. De vraag welke opleiding geschikt is, is moeilijk te beantwoorden. Er zijn er zoveel verschillende, daar kan ik geen advies over geven. Ik ken er maar één: de opleiding die ik zelf heb gedaan.

Nu kreeg ik een leuk boek toegestuurd, die ook bij de zoekvraag past. Namelijk Op avontuur met de kindercoach van Jeannette Stam (248Media Uitgeverij). Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik weet dat Jeannette een ervaren kindercoach is die al gepubliceerd heeft en Coachee! gebruik ik ook in mijn praktijk.

Op avontuur met de kindercoach is een handig boek voor beginnende kindercoaches om zich te oriënteren en ook voor coaches en anderen die al met kinderen werken. Ik heb vooral een aantal leuke suggesties en oefeningen uit haar boek gehaald, die je ook als ouder met je kind kan doen.

# Kwaliteitenspel

Nicole heeft al een keer geschreven over het kwaliteitenspel dat ze met man en zoon deed. Ze was er erg enthousiast over. Jeannette geeft een leuke suggestie om verder onderzoek naar kwaliteiten te doen. Zoek er je persoonlijke top tien uit en/of dat van je kind als je met de kaartjes werkt. Of schrijf er tien op losse papiertjes. Ga dan uitzoeken welke kwaliteit op nummer één staat en stel vragen als: welke is je belangrijkste kwaliteit en waarom? Welke staat boven de ander? Wanneer zet je deze kwaliteit in? Welke heb je nodig om je doel te bereiken?

 

# Kracht

Een andere leuke werkvorm om de kracht van je kind – kracht die energie geeft – te voelen is de volgende. ‘Ki’-kracht noemt Jeannette die. Laat je kind op de grond staan als een boom en til hem vervolgens van achter, met je armen om zijn middel, op. Daarna laat je je kind een visualisatie doen door zich voor te stellen dat hij een boom is die met zijn wortels zó stevig in de grond staat dat hij niet meer is op te tillen. Je merkt dan dat je hem inderdaad niet meer kan optillen. Zo’n visualisatie kan dus helpen om zich steviger te voelen. Dat kan bijvoorbeeld helpen in moeilijke situaties in de klas of op het schoolplein.

# Magische cirkels

Leuk om buiten te doen, of binnen met hoepels. Stel je kind heeft moeite met slapen en je wil onderzoeken wat zijn overtuigingen zijn. Praat eerst met hem over de situatie. Hij ligt in bed en kan niet inslapen, want hij ligt aan school te denken en maakt zich zorgen of zijn spreekbeurt wel goed zal gaan.

Teken met stoepkrijt drie cirkels. Laat je kind in één van de cirkels gaan staan. Dat is de neutrale cirkel. Schrijf in de andere cirkels: slecht gevoel en goed gevoel. Laat je kind van de neutrale cirkel in de goed gevoel cirkel stappen en vraag: ‘Wat voel je nu? Welke gedachten heb je hier?’ Het kan bijvoorbeeld zeggen: ‘ik voel me fijn, want ik heb mijn spreekbeurt goed voorbereid en geoefend. Ik denk dat als ik even iets niet weet, ik gewoon rustig blijf en op mijn papiertje kijk’.

Kindercoach Charlotte schreef een review over 'Op avontuur met de kindercoach' van Jeannette Stam. Een handig boek voor beginnende kindercoaches en ouders met leuke kindercoach suggesties voor thuis. Charlotte licht er een aantal uit.

Dan laat je je kind weer in de neutrale cirkel stappen. Dan vraag je hem om in de slecht gevoel cirkel te gaan staan en stel je dezelfde vragen:’Wat voel je nu? Welke gedachten heb je hier?’ Je kind kan bijvoorbeeld antwoorden: ‘Ik voel me zenuwachtig. Ik denk dat de anderen mijn spreekbeurt niet interessant vinden.’

Dan mag hij weer terugstappen naar de neutrale cirkel en de vragen ook beantwoorden. Doe dit een paar keer: naar goed gevoel en slecht gevoel (altijd via de neutrale cirkel) en schrijf op welke overtuigingen je kind uitspreekt. En vraag aan je kind wat het wil met deze overtuigingen: weggooien? Boven zijn bed hangen? Of iets anders?

Bestel hier

Op avontuur met de kindercoach – Jeannette Stam – 248 Media Uitgeverij – 21,95 euro

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.