By 15 januari 2018 Read More →

Spijker: mooie theatervoorstelling over lastige, ruziënde en onmogelijke ouders

Toen één van mijn vriendinnen 15 jaar geleden ging scheiden, miste ze boekjes, of andere dingen voor haar dochters als hulp bij het omgaan met alle veranderingen in hun leven. Gelukkig is daar tegenwoordig veel in verbeterd. Je hebt kindercoaches, KIES (Kinderen in echtscheidingssituaties), websites, buddy’s van Villa Pinedo, Kindbehartigers en allerlei boeken.

Kinderen en ouders hoeven niet meer alleen te staan in het zoeken naar ondersteuning. In mijn boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis?’ heb ik een aantal tips en leuke werkvormen voor ouders en kinderen om met echtscheiding om te gaan.

Kinderen en echtscheiding

Ik heb in mijn praktijk regelmatig ouders en kinderen die met echtscheiding te maken hebben. Gelukkig zijn het meestal liefdevolle ouders die hun kinderen op de eerste plaats zetten. En  proberen om die zo prettig mogelijk door te laten gaan. Die luisteren naar het verdriet en de wensen van hun kind. Natuurlijk zijn er ook ouders die overweldigd worden door hun eigen verdriet. Die weinig plaats hebben voor de gevoelens voor hun kind. Of die zoveel wraakgevoelens naar hun ex hebben dat ze daar helemaal door geobsedeerd zijn. Of al snel met een nieuwe partner op de proppen komen en zeggen: ‘Ik ben nu gelukkig, dus we gaan nu genieten en niet meer zeuren over wat geweest is’.

Als kindercoach luister je naar het kind. Help je het met het verwerken en omgaan met de scheiding en geef je de ouders ook tips wat zij kunnen doen en laten.

Spijker: voorstelling over scheiden

Ik heb nog een andere goede tip. Ga met je (klein)kind, buurmeisje of neefje naar deze voorstelling: ‘Spijker, een hartversterkertje voor kinderen met onmogelijke ouders’ van de Toneelmakerij.

Ik was aanwezig bij de try-out in een zaal vol kinderen en ouders, opa’s en oma’s.  Het was een humoristische voorstelling, maar ook met een bittere en verdrietige kant. Het liet goed zien en horen hoe er voor een kind letterlijk ‘geen ruimte’ is in huis als de ouders voortdurend aan het vechten zijn. In dit gezin hadden de ouders het huis in tweeën gedeeld, omdat er geen geld was om in twee huizen te wonen.

Er is tegenwoordig veel informatie voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Je hebt kindercoaches, KIES-coaches, buddy's van Villa Pinedo, Kindbehartigers en allerlei websites en boeken. Ook is er nu een theatervoorstelling: Spijker. Onze kindercoach Charlotte bezocht de try-out.

Ook werden de gevoelens duidelijk die kinderen vaak (onterecht) hebben bij een scheiding. Als ze denken dat het aan hun ligt, omdat de ouders liever een ander kind hadden gehad. Of omdat het denkt dat het de ouders te moeilijk heeft gemaakt. Of dat het hoopt en zijn best doet om de ouders weer bij elkaar te krijgen en dan tot gekke acties komt. Zoals Spijker, die met hulp van een grappig dakloos meisje de boel gaat opschudden en een krankzinnige oplossing zoekt voor het feit dat zijn ouders te veel met elkaar bezig zijn en hem totaal niet zien staan.

Allemaal dingen die wel door de hoofden van kinderen kunnen gaan. Dit toneelstuk is een goede aanleiding om er met kinderen over te praten. Eens te vragen waarmee jouw kind als oplossing zou komen in het geval van ruzie of problemen van ouders.

De voorstelling wordt in het hele land gespeeld (kijk hier voor de speeldata) en zal ook op scholen gespeeld worden. Fijn voor kinderen om op deze manier naar scheiding te kijken en er na afloop in de klas over te praten.

Parentshouse

In de krant las ik vorige week dat er ook in Amsterdam een tijdelijk opvangshuis is voor ouders in scheiding: Parentshouse. Daar kan één van de ouders een tijdje op adem komen en zoeken naar een nieuw huis. Zo krijg je geen toestanden als bij Spijker thuis. Waarin de ouders die helemaal klaar met elkaar zijn, noodgedwongen samen leven. Helaas zijn er niet voor alle ouders plaats in deze Parentshouses en je kan er maximaal een jaar blijven. Maar het kan wel even lucht geven in moeilijke tijden.

Echtscheiding is niet iets dat je als ouders en kinderen louter en alleen samen moet gaan aanpakken. Er is gelukkig steeds meer hulp en begrip van buiten.

Kijk hier voor de speeldata voor de voorstelling Spijker

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.