By 22 december 2017 Read More →

Wat als je kind heimwee heeft…

Mijn zoon had vanaf de crèche een boezemvriendje die helaas na een paar jaar basisschool ging verhuizen. De jongens bleven elkaar veel zien en mijn zoon vond het fantastisch om bij zijn vriendje, dat enig kind was, te logeren.

Ze konden heerlijk buiten spelen in de boomhut, ravotten met de buurhond en eindeloos spelletjes doen met ouders die veel meer tijd voor hun kind hadden/maakten dan wij.

Natuurlijk wilde mijn zoon ook graag dat zijn vriendje bij ons kwam logeren. Dat was wel wat moeilijker, want zijn vriendje had veel last van heimwee. Gelukkig was het een dapper mannetje en verzamelde hij zoveel moed bij elkaar dat het er eindelijk van kwam. Ik had het gepland op een weekend dat mijn man weg was, want ik had het idee dat het een lastige nacht zou worden en hij uiteindelijk bij mij in bed zou belanden. En zo gebeurde het ook.

 

Zijn vriendje had heimwee

Hij begon dapper bij mijn zoon op de kamer, en terwijl de eerste heerlijk lag te slapen, lag vriendje huilend wakker en wilde zóóó graag naar zijn eigen bedje thuis. Hij miste zijn moeder en wist niet wat hij kon doen en kwam steeds naar beneden. Ik troostte hem, erkende zijn verlangen om zijn moeder te bellen of naar huis terug te gaan en besprak met hem hoe hij hier toch kon blijven, want van terug naar huis was geen sprake. Aan leuke dingen denken die hij de volgende dag met ons zou gaan doen, een foto van zijn moeder naast zijn bed leggen, de knuffel die naar thuis rook in zijn armen nemen. Alles hielp maar tijdelijk en uiteindelijk mocht hij bij mij in bed en viel hij in slaap.

Bij elke logeerpartij (want hij zette door!) ging het beter: meestal kwam hij nog wel één of twee keer uit bed, maar als ik hem dan even knuffelde en met hem sprak over zijn heimwee en zei dat ik het begreep en dat hij best even verdriet mocht hebben en een boekje voorlas, ging het weer. Tot hij er uiteindelijk helemaal overheen was en samen met mijn zoon op zeilkamp ging.

Heb je ook een kind dat heimwee heeft als hij ergens anders logeert? Of als je een paar dagen van huis bent? Kindercoach Charlotte heeft handige tips!

Tips bij heimwee

Een paar tips bij heimwee:

  • geef je kind iets mee met de geur van jou: een sjaaltje met jouw parfum bijvoorbeeld.
  • geef jouw foto mee
  • laat het een eigen kussen meenemen en een knuffel
  • bespreek van tevoren hoe de logeerpartij zal gaan, wat hij/zij kan verwachten en wat kan helpen als je kind de heimwee voelt opkomen
  • spreek met je kind af dat je het niet gaat ophalen want dan zeg je eigenlijk: nee het is hier inderdaad niet fijn
  • laat het ook niet naar huis bellen want dat versterkt het gevoel van heimwee maar. Als het contact wil hebben, kan dat beter in de vorm van een een kaartje of mailtje sturen
  • bespreek met je kind dat doorzetten en ergens iets van maken hele goede en nuttige kwaliteiten zijn

Heb jij ook een kind met heimwee? Wat doe jij? Wat helpt jouw kind? Praat met ons mee op Facebook.

Succes!

(c) Can Stock Photo / kryzhov

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.

Simple Share Buttons