By 9 december 2017 Read More →

Twinkel en de Wemelwolk

Kinderen krijgen, helaas, want je zou ze graag alleen maar geluksmomenten willen laten beleven, vaak al in hun jonge leven met verdriet te maken. Dat kan klein verdriet zijn: je mooie tasje kwijtraken. Of wat groter: het konijn gaat dood. Of hartverscheurend verdriet: een geliefd persoon gaat dood.

Mijn kinderen waren op de basisschool al naar verschillende begrafenissen van ouders geweest. En als leidinggevende op een crèche had ik met een zelfdoding van een moeder te maken. Hoe praat je daarover met kinderen? Wat vertel je over de dood? En in het geval van zelfdoding: hoe leg je uit dat iemand een zelfgekozen dood, boven het leven verkoos?

Ik heb al eens geschreven over Ronny de Rups: een rups als metafoor voor het leven: met harde en zachte, ruwe en stugge segmenten. Net als de dagen na verlies: de ene dag is ‘zaht’ en de andere ‘hard’.

Er zijn allerlei boeken en verhalen over mensen en dieren die doodgaan. Die zijn fijn om voor te lezen en het kind zo uit te nodigen om wel of niet over verdriet te praten. Of te huilen, want tranen kunnen laten gaan, helpt ook in het verwerkingsproces. Immers, verdriet hebben, mag.

Twinkel en de Wemelwolk

Een mooi boek voor kinderen die een geliefde hebben verloren aan een vorm van zelfdoding waarbij sprake is geweest van een impulsieve daad is ‘Twinkel en de Wemelwolk‘. Een prachtig boek over een heel gevoelig onderwerp: een plotselinge zelfdoding veroorzaakt door chaos in de hersenen. Het overkwam de schrijfster Miranda van der Vegt. Zij verloor haar man op deze manier. Ze heeft samen met haar dochter Maxime Schutte (8 jaar), een ontroerend en heel liefdevol boekje gemaakt over twee vogels: Twinkel en Fladder, die verliefd worden, elkaar kusjes geven: “tik, tik” gaan de snaveltjes en die een nestje maken waar na een hele tijd (“Ze wordt er saai van van dat uitbroeden”) twee eitjes uitkomen. En voelen zich geluksvogels met hun twee donzige kuikens.

Twinkel en de Wemelwolk is een mooi boek voor kinderen die iemand hebben verloren door zelfdoding waarbij sprake is geweest van een impulsieve daad.

Het is een erg fijn boek om voor te lezen, met wolkjes waarin vragen staan zoals: “maken jouw kusjes geluid?” zodat je als voorlezer een leuk gesprek met kinderen kan voeren, niet alleen over dood, maar ook over verliefd zijn en andere belangrijke gebeurtenissen in een gezin. Het ontroerde me dat Miranda met een van haar dochters -en de andere dochter is er vast op haar eigen manier ook betrokken bij geweest- samen het boek heeft gemaakt. Miranda schreef en Maxime maakte prachtige, heldere, simpele tekeningen. Samen zo’n boek maken is heel helend na zo’n ingrijpende gebeurtenis, lijkt me.

De vogelfamilie is gelukkig totdat Twinkel in een zwarte wolk komt vast te zitten en iets doet waardoor hij dood neervalt. Waarna heel liefdevol wordt uitgelegd hoe dat kan gebeuren en hoe het leven zonder Twinkel doorgaat.

Een lief boek waarin het thema zelfdoding op een heel mooie en voor kinderen begrijpelijke manier wordt uitgelegd, verbeeld en verteld.

Voor meer informatie: www.twinkelboekje.nl

Bestel hier

Twinkel en de Wemelwolk. Miranda van der Vegt en Maxime Schutte

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken, Trend

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.