By 12 november 2017 Read More →

Op een oude fiets kun je het leren…

Maar op een nieuwe ga je veel harder! Leren fietsen is voor een kind erg leuk: weer een stap naar zelfstandigheid. Maar wanneer kan je kind op zijn oude fiets de ‘grote weg’ op in plaats van op de stoep, je woonerf of in de speeltuin? Of wanneer mag je kind echt alleen zonder jou fietsen?  

Onze straat komt uit op de ‘gevaarlijkste straat van Nederland’ in Utrecht dus ze moeten wel écht goed kunnen fietsen. Maar wanneer/wat is dat? Wat inzichten op een rij.

#1 Het begint bij goed leren fietsen

Oefenen, oefenen, oefenen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Er is niet één bepaalde leeftijd dat een kind leert fietsen, het zoontje van een vriendin fietste met net 2 jaar oud, anderen met 6 jaar. Mijn kinderen stapten beiden met 3 jaar op de fiets. De blik in hun ogen toen het lukte is echt onbetaalbaar! Wat tips:

  • Een loopfiets zorgde ervoor dat ze goed evenwicht konden houden waardoor ze eerder fietsten.
  • Wikkel een sjaal onder de oksels van je kind, die je van achter vasthoudt. Zo kun je je kind helpen met zijn evenwicht zonder dat je een zere rug krijgt van het bukken.
  • Ook een goede fiets kan helpen. Mijn dochter wilde ineens niet meer fietsen, vreemd. Toen haar fiets stuk was, hebben we een nieuwe gekocht. Ineens gaat ze als een speer en wil ze overal zelf naartoe fietsen: ‘op de andere fiets zat altijd de rem’.

#2 Je kind moet de verkeersregels kennen

Op school krijgen kinderen verkeersles en leren ze onder andere op het schoolplein in een veilige omgeving omgaan met verschillende situaties. Wij maken ook een spelletje van verkeersborden herkennen als we onderweg zijn. Er zijn ook genoeg verkeerspellen die je samen kunt doen. Maar mijn dochter weet het verschil tussen links en rechts nog steeds niet helemaal. Dus dat hebben we nog niet in de pocket.

Leren fietsen is voor een kind erg leuk: weer een stap naar zelfstandigheid. Maar wanneer kan je kind alleen fietsen naar school? Of naar een vriendje? Suzanne zet wat inzichten op een rij.

foto: Pim Geerts

#3 Wanneer kan een kind alleen fietsen?

Mijn dochter van bijna 6 wil graag alleen naar school fietsen. Omdat ze weet dat dat er niet inzit, vraagt ze of ik achter haar wil fietsen. ‘Dan lijkt het alsof ik alleen fiets’. Toevallig vindt de Fietsersbond dat ook een goed idee. Je hebt zo overzicht, laat je kind de eerste inschatting maken en kan bijsturen waar mogelijk. Toch kan een kind pas vanaf een jaar of 9 eenvoudige situaties inschatten en vanaf 12 jaar de complexe situaties. Bij ons duurt het dus wel even voordat ze alleen naar school mag.

Gecontroleerd loslaten

In principe is fietsen veiliger geworden dan ooit. We hebben vaak aparte fietspaden en kruispunten worden rotondes en dus overzichtelijker. Toen mijn dochter op haar eigen fiets ging, vond ik het uiteraard heel erg spannend, maar ze kijkt goed uit. Nog belangrijker, ze luistert ook erg goed naar mijn aanwijzingen. Enigszins gerust dus en we fietsen steeds vaker. Mijn zoontje wil nu ook op zijn eigen fiets de straat op. Dat gaan we nog even niet doen. Met twee lijkt het me weer wat spannender en daarbij, remmen doet hij door tegen een muur aan de fietsen….niet zo heel handig!

Twijfel over helm

Een helm is bij ons nog een discussiepunt. Ze hadden het eerst wel, maar onderzoek lijkt uit te wijzen dat het kinderen niet beter beschermde. Moeten jullie kinderen met helm fietsen? En vanaf wanneer mocht je kind met eigen fiets de straat op?

Laat het ons weten op Facebook

 

>> Lees ook: Dit is cool! Met je fiets of step stoepkrijten

 

Bronnen:

https://www.duic.nl/algemeen/amsterdamsestraatweg-gevaarlijkste-straat-nederland/

https://www.fietsersbond.nl/nieuws/trend-bange-ouders-achterbankkinderen/

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..