By 15 oktober 2017 Read More →

Samenwerken met pittig kind loont!

Mijn dochter is een pittige meid. Ze heeft een sterke eigen wil en drukt regelmatig een flinke stempel op de sfeer in ons huis. Zowel positief als negatief. In de boeken van opvoedkundige Eva Bronsveld herken ik haar als temperamentvol.

Het gaat al een tijdje best prima, maar juist daarom vond ik het tijd om naar een workshop van Eva te gaan. Dat leverde leuke inzichten op, een echte aanrader dus!

Wanneer heb je een temperamentvol kind?

De theorie: je kind is temperamentvol als hij in meer of mindere mate (een aantal van) de volgende eigenschappen vertoond:

  • sterke eigen wil, ik denk de meest zichtbare eigenschap. En lastig als je die dag een programma hebt wat niet aansluit op het beeld van je kind.
  • intens, hoe je kind zaken beleeft en vaak ook hoe hij op anderen overkomt.
  • gevoelig, alle emoties van de omgeving opzuigen of juist intern zoveel voelen. En dat niet altijd kunnen benoemen.
  • opmerkzaam, zelfs de kleinste details kunnen een kind opvallen.

> Lees ook: Wanneer is je kind pittig?

Samenwerken met pittig kind loont. Mijn tips.

De belangrijkste learnings die ik eruit hebt gehaald, heb ik op een rijtje gezet. Misschien heb jij er ook iets aan

#1 Voorkom emmers die overlopen

Voorkomen is beter dan genezen is. Probeer te kijken wanneer je kind dwars gedrag vertoont en kijk of je hier volgende keer een draai aan kunt geven door bijvoorbeeld humor te gebruiken, te zingen of je kind even uit de situatie te halen. Zo geef ik mijn dochter soms even de iPad met koptelefoon, zodat ze eventjes in haar eentje tot rust kan komen. Ook bagatelliseer ik het niet als ze ergens van baalt als ze bijvoorbeeld geen filmpje meer mag kijken. Heel even meebuigen en benoemen dat Ninjago echt wel heel leuk is om te kijken, zorgt bij haar al voor meer acceptatie.

#2 Eat, drink, sleep, repeat

Regels en duidelijkheid werken voor elk kind goed. Hij weet waar hij aan toe is. Zorg ook dat je kind genoeg gedronken, gegeten en geslapen heeft. Dat klinkt op papier altijd makkelijker dan het in de praktijk is, maar werkt bij ons echt heel erg goed. Te weinig eten zorgt bij ons echt voor een ‘hangry’ dochter. Ik probeer mijn dochter daarom zo snel mogelijk iets te laten eten ’s ochtends. Ze krijgt dan letterlijk weer kleur op haar wangen en de donderwolken verdwijnen.

Suzanne's dochter is een temperamentvolle meid. Ze heeft een sterke eigen wil en bepaalt vaak de sfeer. Suzanne ontdekte: samenwerken met pittig kind loont.

#3 Verwacht niet teveel van je kind

Geen enkel kind is van nature vervelend, hij vertoont soms vervelend gedrag. Dat is af en toe moeilijk voor te stellen als je kind zich voor de zoveelste keer niet wil aankleden of expres zijn drinken omgooit. Zo heb ik een dochter die soms kindjes buitensluit. Eva vertelde dat het voor kindjes tot een jaar of 7 moeilijk inleven is in iemand anders. Ook kan mijn dochter niet altijd benoemen waarom ze iets doet, laat staan wat ze erbij voelt. Hier ga ik haar meer bij helpen door bijvoorbeeld ook te vertellen wanneer ik zenuwachtig ben voor een presentatie of moeilijke situatie. En ja, dat werkt nu al. Deze week gaf ze voor het eerst toe dat ze iets spannend vond. Wat een overwinning voor haar!

#4 Kijk wat wel goed gaat

Omarm de eigenschappen en kijk vooral naar wanneer het wél goed gaat. Uiteraard kan ik veel voorbeelden bedenken waarop de sterke eigen wil mij niet zo goed uitkwam. Maar dat doe ik niet. Althans, dat probeer ik. Dus kijk ik wanneer ze wel meewerkte en haar best deed om op tijd op school te komen (omkopen met ‘dan mag je zelf fietsen’ werkt stiekem ook best goed :-)) of wanneer ze iets eet dat ze eigenlijk niet zo lekker vindt. Soms helpt het om een tijdje elke dag op te schrijven wat goed ging. Leuk om terug te lezen ook!

#5 Geef je kind een stem

Hoe klein je kind ook is, geef hem het gevoel dat zijn mening ertoe doet. Als hij klein is, kan dat het kiezen uit twee setjes kleren zijn, als hij groter is, kun je hem echt betrekken bij beslissingen en hierin samenwerken. Wat gaan we eten, wat gaan we doen, hoe kunnen we zorgen dat mijn dochter ’s avonds beter gaat slapen, hoe kunnen we iets oplossen? Allemaal onderwerpen die we met haar bespreken. Uiteraard is hier niet altijd ruimte voor of heb ik er een keer geen zin in, maar vaak gaat het daarna wel makkelijker.

In de workshop was het erg fijn om het er met andere ouders over te hebben. Zo leer je van elkaar. Heb jij nog tips voor ons?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..