Een sport kiezen voor je kind. Hoe doe je dat eigenlijk?

Een sport kiezen voor je kind, hoe doe je dat? 5 tips. #sport #kinderen

Langzaam (of eigenlijk veel te snel) groeit je kind op. Dan komt ineens het moment dat je kind op zwemles gaat. Nadat de diploma’s zijn binnengeharkt, is dat vaak het moment waarop je je afvraagt wat voor sport je kind gaat doen.

Het vinden van een geschikte sport samen met je kind is vaak best een uitdaging. Enkele uitzonderingen daargelaten die het al exact weten, is het vaak een puzzeltocht. Kies je voor een individuele sport of juist een teamsport? Binnen of buiten? Hoe help je als ouder je kind een sport kiezen?

We hebben wat handige tips voor je op een rij gezet.

Zo kies je een sport met je kind

# Wat voor kind heb jij? 

Sommige wetenschappers geven aan dat een sport kiezen voor je kind op basis van zijn lichaamsbouw nog helemaal niet zo gek is. Op J/M ouders vond ik een interessant artikel waarbij er drie types bouw van kinderen worden benoemd: gespierd, zacht en rond en lang en hoekig. De gedachte erachter is dat bij elk type bepaalde sporten passen omdat je zo profiteert van je lichaamsbouw.

Daarnaast is de keuze voor een team- of individuele sport ook vaak een bewuste. Aangezien Job enig kind is, wilden wij heel graag dat hij een teamsport ging doen. Naast sportief zijn en bewegen, vinden wij (leren) samenwerken, delen, denken in teambelang en een ander iets gunnen ook belangrijk.

# Informatie

Probeer zoveel en zo divers mogelijk informatie te verzamelen. Op het web vind je veel informatie over het kiezen van een sport. Zo vind je er bijvoorbeeld diverse online testjes, die je samen met je kind kan doen. Kijk hier bijvoorbeeld maar eens. Ook hebben veel gemeente nu zogenaamde (buurt)sportcoaches. Bij ons in het dorp zijn zij de verbindende schakel tussen alle sportorganisaties, organiseren ze sportactiviteiten tijdens gymles of op het schoolplein en organiseren ze samen met sportverenigingen regelmatig lessen.

Een sport kiezen voor je kind is vaak best een uitdaging. Samen is het beste. We hebben handige tips hoe je als ouder je kind helpt een sport kiezen.

# Vraag rond 

Theoretisch klinkt een folder of website natuurlijk al snel goed (hallo marketing!), maar hoe gaat het op een vereniging of club nu echt in de praktijk? Andere ouders zijn een belangrijke bron van informatie. Vraag hen daarom naar hun ervaringen. Zo zwom Job bij de leukste zwemjuf uit onze omgeving en hoorde ik ook al vrij snel dat daar een lange wachtlijst was. Ik heb hem dus op tijd ingeschreven.

# Neem een kijkje

Heeft jouw kind nog geen idee wat hij leuk vindt of is er nog twijfel? Bijna bij elke vereniging worden wel proeflessen aangeboden. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Spreek met je kind af hoeveel lessen hij/zij gaat volgen en maak dat af. Je kunt niet altijd na één proefles bepalen of een sport bij je past. Dit najaar is de leuke spaaractie die Albert Heijn heeft een handige manier om verschillende sporten te proberen.

Samen met NOC NSF hebben ze namelijk iets leuks bedachts: de AH Sportactie. Sparen voor gratis sporten. Met als doel om de aankomende vier jaar heel Nederland in beweging brengen. Dat biedt jouw kind de mogelijkheid om (gratis) de sport te kiezen die écht bij hem/haar past. En biedt jou de gelegenheid om eens real life rond te kijken. Hoe is de sfeer? Wat wordt er verwacht aan ouderparticipatie? Zijn er veel actieve ouders? Hoe gaan trainers met kinderen om? Hoe gaan kinderen onderling met elkaar om?

AH Sportactie

Hoe werkt de actie? De AH Sportactie loopt van 4 t/m 24 september 2017. Dan kun je sparen voor gratis sportactiviteiten bij duizenden sportclubs in heel Nederland.  Bekijk op ahsportactie.nl maar eens de keuze in jouw omgeving.

Bij elke €10 aan boodschappen krijg je één AH Sportzegel. Met 10 AH Sportzegels heb je een volle kaart. Elke volle kaart levert 5x gratis sporten op. Dit boek je via ahsportactie.nl. Sportzegels sparen kan van 4 t/m 24 september 2017. Volle spaarkaarten kunnen van 4 september t/m 1 oktober 2017 ingewisseld worden bij de AH kassa. En gratis sporten kan van 4 september t/m 3 december 2017.

En dan de keuze

Wij hadden destijds met Job afgesproken dat hij na het behalen van zijn zwemdiploma´s een sport mocht kiezen. Job heeft een paar keer meegetraind met hockey en daarna een paar keer bij voetbal. De keuze was snel gemaakt. Bij ons is de afspraak: je kiest zelf, maar houdt het minimaal één seizoen vol. Als je ergens aan begint, maak je het ook af.

Geef je kind in dat geval voldoende ruimte om zelf de keuze te maken. Push niet teveel als ouders. Inmiddels is onze zoon alweer aan zijn derde voetbaljaar begonnen. Nog steeds met erg veel plezier! Sporten is heel belangrijk, maar samen met je team plezier beleven aan/tijdens het sporten net zo!

Een sport kiezen voor je kind is vaak best een uitdaging. Samen is het beste. We hebben handige tips hoe je als ouder je kind helpt een sport kiezen.

En voor wat betreft die AH Sportactie? Meneer heeft inmiddels ook zijn oog laten vallen op Taekwon-Do. Dus die proefles gaat hij binnenkort volgen!

 

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.