By 1 september 2017 Read More →

Hoe vaders opruimen. Of zo…

Dennis weet als man doorgaans maar weinig raad met zooi. Hoe vaders opruimen? Nou, voor deze vader geldt: veel te snel, maar voor het oog wel enorm goed. Herkenbaar voor jou?

“Zeg Dennis… We hebben zo een onverwachtse, werkgerelateerde afspraak. Zou jij de keuken even snel op willen ruimen?” Ik zit middenin een verhaal en luister maar half. “Den! Hoor je me?” Ergens ver weg, hoor ik mijn eigen reactie: “Tuurlijk. Dat doe ik zo.”

Een uur later schrik ik wakker uit de wereld die grenzeloze inspiratie heet. Ik bedenk dat de afspraak aanstaande is. Ik moet haasten om die enorme chaos van de keukentafel te verwijderen. Zodat het mooie houten blad weer zichtbaar wordt. Kranten, pennen, boeken schriften. Okay, ik voel me een beetje aangesproken.
Maar er ligt ook een enorme hoeveelheid speelgoed. Nerf-pistolen, Play-Doh klei, voetbalplaatjes, onbeduidende Playmobilattributen, autootjes, uitgedroogde stiften, vingerverf, een fikse hand vol illustere jaszakschatten, kortom: een ontploft speelgoedbom. En zoals dat doorgaans vaak bij ontplofte bommen gaat: ik weet me er geen raad mee.

Ik weet me geen raad met die zooi

Eeehm: er zit maar één ding op. Razendsnel als soort van opruimingsdienst te werk gaan. Alles oppakken, alles opstapelen in mijn eigen werkkamer en die deur dichttrekken. Klaar.
U vraagt zich vast af; gebeurt dat wel vaker? Ik zal een bekentenis afleggen. Vaker dan me lief is. Ik weet doorgaans maar weinig raad met zooi. Hoe vaders opruimen? Nou, voor deze vader geldt: veel te snel, maar voor het oog wel enorm goed. Met nadruk op de woorden voor, het en oog.

Dennis weet als man doorgaans maar weinig raad met zooi. Hoe vaders opruimen? Nou, voor deze vader geldt: veel te snel, maar voor het oog wel enorm goed.

Opruimen is op zich niet erg. Maar als de torenhoog gestapelde ‘pile of (toy)shit’ te groot is, dan kan mijn brein het niet aan. Dan krijg ik een troep-info-overload en weet ik niet waar ik moet beginnen. Dan is structuur totaal weg en weet ik niet meer wat ik moet doen. Dus kies ik voor de kortetermijnoplossing. Weg, uit het zicht. Nu. Meteen.

Andere mannelijke opruimbeperkingen

Nu ik toch zo open ben over dit gebrek; ik heb als man ook andere opruimbeperkingen. Ik vind het bijvoorbeeld heeeeeel lastig om alle spulletjes op dezelfde plek terug te leggen. Vind dat ook niet zo nodig. Als het in een la ligt, zit mijn taak er toch op? Nou, ik kan u vertellen, dat klopt niet helemaal. Want wanneer een ander gezinslid dan ineens wil weten waar de schaar/pizzasnijder/knoflookpers/ovenschaal/vleesthermometer/ ligt, dan word ik geconfronteerd met deel twee van mijn taak. Zoeken naar waar ik dat desbetreffende apparaat ook al weer opgeruimd had.

Want al die twee andere gezinsleden in ons huishouden weten op de een of andere manier wel haarfijn in te schatten dat ik degene ben die dat attribuut zo keurig opgeborgen heeft. Gevolg? De zoektocht naar het verkeerd opgeruimde, maar wat mij betreft wel degelijk netjes opgeruimde, attribuut begint. Gevolg daarvan? Gemopper. Gevolg daarvan? Frustratie. Gevolg daarvan? De aankoop van een voorgoed kwijtgeraakt product, waardoor de troep en chaos alleen maar groter wordt.

En je weet, want dat had ik net al gemeld, daar weet ik totaal geen raad mee. Ik denk er dus over om te stoppen met opruimen en dat compleet aan andere gezinsleden over te laten. Dan hou ik het wel bij schrijven. Heus: da’s voor alle partijen beter.

[RED] En nou ben ik benieuwd. Zijn alle vaders/partners zo? Laat het ons weten op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.