By 9 augustus 2017 Read More →

Kracht en weerbaarheid opbouwen bij kinderen

Het is belangrijk dat kinderen weerbaarheid opbouwen. Kindercoach Charlotte geeft aan de hand van het boek Speelkind handige tips en tricks.

Regelmatig komen meisjes bij mij in de praktijk die last hebben van ‘meidenvenijn‘. Ze hebben een vriendinnetje of een meisje in de klas die de hele boel manipuleert en bespeelt en ze hebben daar last van.

Heel begrijpelijk. Want het is heel lastig dat zo’n meisje de ene keer heel aardig is en de andere keer op een vervelende manier haar wil oplegt aan anderen. Die meisjes komen dan bij mij om wat meer zelfvertrouwen en kracht te krijgen en samen kunnen we weerbaarheid opbouwen.

>> Lees ook: Meidenvenijn: hoe meiden elkaar het leven zuur kunnen maken

Het beste is natuurlijk als het in de klas wordt aangepakt. Daar bespreekbaar wordt gemaakt en alle kinderen zich bewust laten worden van welke rol ze in het geheel spelen. Net als bij pesten heb je meelopers, kinderen die bang zijn of die gaan ‘pleasen’, kinderen die zich er niets van aantrekken, kinderen die aan de zijlijn toekijken et cetera

Kracht en weerbaarheid opbouwen bij kinderen

Een handige manier om dit aan te pakken in de klas is met toneelspelen. Een voorbeeld daarvan is het klachtentheater waarbij je de situatie met bijbehorende emoties kan uitbeelden. Bijvoorbeeld een kind komt met een klacht: ‘Ik heb er last van dat er zo geroddeld wordt in de klas’. Vervolgens laat je het kind met een aantal kinderen uit de klas de scène spelen en naar een oplossing toewerken. Lukt dit niet, dan spelen ze de scène opnieuw en dan mogen andere kinderen en de leerkracht voordoen hoe zij het zouden aanpakken.

Bovenstaand idee heb ik uit het leuke en handige boek Speelkind van Irma Hartog, (248 Media Uitgeverij). Irma Hartog is actrice en kindercoach en dat is voor dit boek een mooie combinatie. Ze gebruikt namelijk tips en tricks uit de theaterwereld voor het opbouwen van kracht en weerbaarheid bij kinderen.

Zij pleit ervoor om kinderen op school (en thuis) van hun billen af te halen en meer te laten bewegen. Maar ook om het meer in contact te laten komen met hun lijf door ademhalingsoefeningen te doen en te ontspannen (zie ook mijn Mindfulness oefeningen), waarvoor ze een aantal leuke oefeningen beschrijft in haar boek die je op school, thuis en in je praktijk kan doen. Daarbij leert ze kinderen angst te overwinnen, emoties te ontdekken en te improviseren.

Praktische oefeningen

Als leerkracht kan je “energizers” gebruiken om kinderen even in de klas te laten bewegen of ontspanningsoefeningen om weer even tot rust te komen. Oefeningen zoals klaar voor de start (rennen op de plaats) of klapwieken (met je armen zwaaien terwijl je springt) gebruik ik in mijn praktijk met kinderen om ze even te laten bewegen. Angstige kinderen help ik door ze te laten aarden of laten luchtboksen. Of je sterk te maken door je in te denken dat je een beroemde popster of sporter bent.

Het is belangrijk dat kinderen weerbaarheid opbouwen. Kindercoach Charlotte geeft aan de hand van het boek Speelkind handige tips en tricks.

Je kan als ouder je kind ondersteunen als het opziet tegen bijvoorbeeld een spreekbeurt door het te helpen zelfverzekerder te worden door zich voor te stellen dat hij een held is (bijvoorbeeld Obama) is die een toespraak houdt. Hoe sta je? Hoe kijk je? Wanneer pauzeer je en kijk je je publiek aan? Allemaal voorbeelden en ideeën die in dit boek te vinden zijn.

Leren voor jezelf opkomen

Wanneer een stil en verlegen kind beter voor zichzelf wil opkomen, ga je als coach of ouder allereerst in gesprek met het kind om inzicht te krijgen. Als je de situatie vervolgens naspeelt en hoe het kind zich anders zou willen gedragen, dan krijgt het kind inzicht op een diepere laag. Omdat het dan echt ervaart hoe het voelt om verlegen te zijn. ‘Ik voel meteen een knoop in mijn buik en wil wegkruipen nu ze zo bazig doet’ en hoe het vervolgens voelt om beter voor jezelf op te komen. Nu ik rechtop sta en duidelijk zeg wat ik wil, voel ik me meteen veel lichter.

Ik had al eens eerder geschreven dat toneelspelen belangrijk is voor kinderen, omdat ze door weloverwogen te oefenen om andere karakters uit te beelden, die hersengebieden verbeteren waar dagelijkse sociale interacties bij betrokken zijn. Dus het je inleven in een rol, maakt dat je andere karakters en andere mensen beter begrijpt en aanvoelt. Verlegen kinderen leren zich beter uiten en op de voorgrond treden. Elk kind leert zich een plaats in de groep te verwerven. Het leert ze een houding te geven en zich te uiten.

>> Lees ook: Handige vaardigheden leert je kind met muziek en toneel

Het boek Speelkind

Het boek ‘Speelkind‘ is een luchtig geschreven boek met leuke voorbeelden uit haar eigen ervaringen als actrice. Plankenkoorts, hoe je je het beste kunt voorbereiden op je optreden. Wist je dat er vaak in kleedkamers een banaan ligt. Het eten van een kaliumrijke banaan zorgt ervoor dat je je zenuwen in bedwang krijgt. Maar ook: je masker laten vallen, als kinderen niet bij hun emoties kunnen komen. Bijvoorbeeld net doen alsof er niets aan de hand is, terwijl ze inwendig woedend zijn. Leren improviseren hoort er ook bij, wat weer een handige vaardigheid is als je angstig bent voor nieuwe situaties en nog veel meer. Kortom ‘Speelkind’ is een boek met heel veel handige tips en tricks die je direct kunt toepassen in de praktijk. Handig voor leerkrachten, ouders en kindercoaches.

Toi-toi-toi! (In de toneelwereld zijn ze erg bijgelovig en het brengt ongeluk als je ‘succes’ zegt. 😉

Bestel hier:

Speelkind, Irma Hartog, 248 media uitgeverij, 19,95 euro


(c) Can Stock Photo / yarruta

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.