By 29 juni 2017 Read More →

Mijn haat-liefde verhouding met de draagdoek! Herkenbaar?

Geloof me als ik zeg dat ik het echt geprobeerd heb. Maar het zweet brak mij al uit terwijl ik nog niet eens buiten was. Ik droeg mijn kinderen nauwelijks in een draagdoek. Waarom niet? Ik kreeg het niet voor elkaar; #sorrynotsorry.

Anders dan mijn andere pleidooien is dit eigenlijk niet echt een pleidooi. Want voor een wandelwagen hoef ik nou niet bepaald een pleidooi te schrijven. Wel schrijf ik deze blog voor alle moeders die denken dat ze hun kinderen moeten dragen. Lukt het niet? Troost je, jullie zijn niet alleen!

Dragen heeft veel voordelen

Je kind dragen in een draagdoek heeft veel voordelen. Het is ergonomisch voor jou en je kind, goed voor de band tussen moeder en kind en ideaal tegen krampjes. En je hebt zo lekker je handen vrij. Allemaal waar. Maar heb je wel eens zo’n een miniscuul babylijfje mét bungelend hoofdje in een draagdoek proberen te wurmen?

> Lees ook: Mijn kinderen slapen tussen ons in! #sorrynotsorry

De nadelen van een draagdoek

Afgezien van alle voordelen die een draagdoek heeft, zijn er ook nadelen. Want het is namelijk echt rocket science om zo’n ding om te krijgen. Handigheid erin krijgen is wat mij betreft een understatement. Of ik ben zo’n enorme kluns, dat zou het ook kunnen zijn. Het zweet liep me al over de rug, terwijl ik nog geen voet over de drempel had. Ik raadpleegde de instructies op YouTube dan ook vaker dan dat ik mijn smartphone check. En dat is vaak kan ik je verklappen.

#1 Onzeker of de draagdoek wel goed zat

Een draagdoek maakte mij onzeker. Zat hij wel goed? Kreeg de baby het niet te warm? Zat hij niet te strak? Of juist te los? Om de haverklap checkte ik of mijn baby nog wel ademde. En bij elke stap had ik het gevoel dat babylief eruit zakte. In een wandeling van 10 minuten stopte ik wel 5 keer om het ding weer omhoog te hijsen. Of hem toch nog maar een keer opnieuw om te knopen, just to be sure.

#2 Niet efficiënt als je er niet handig mee bent

Echt, ik wou dat ik het kon. Want ik heb een erg mooie draagdoek. Een hele hippe, denim uitvoering. Past bij elke outfit en is enorm stoer. Maar ik kreeg het gewoon niet voor elkaar. Dat terwijl vriendlief er eigenlijk best handig mee was. Bij kind 2 heb ik hem overigens wel iets vaker gebruikt dan bij kind 1. Toch bleef het feit dat ik langer bezig was, voordat ik de deur uitging dan de wandeling itself. En wanneer je even snel tussen de flesjes door je hond wilt uitlaten, is dat allerminst efficiënt.

Je baby in een draagdoek heeft veel voordelen. Die worden wijd verspreid. Waarom hoor je nooit iets over de nadelen? Want die zijn er ook vindt Roelina.

 

#3 Je kind in een draagdoek is zwaar

Dragen is topsport! Sommigen zeggen dat het ligt aan de knooptechniek. Maar of ik nou de paalsteek, de mastworp of de platte knoop maakte, na een wandeling van een half uur voelde ik het al in mijn rug. Dat moeders de hele dag hun kroost in een draagdoek kunnen dragen en deze mét kind behendig van rug naar buik weten te zwieren, daar kan ik echt alleen maar bewondering voor opbrengen. Mij lukt dat niet.

Moeders die niet dragen. So be it!

Dus aan alle moeders die niet dragen. So be it! Het staat misschien leuk en het lijkt misschien handig, maar er zijn keerzijdes. Wanneer ik dan ook badend in het zweet de zoveelste poging ondernam om die draagdoek fatsoenlijk om te knopen, gaf ik het negen van de tien keer gewoon op. Dan gooide ik de handdoek in de ring, de draagdoek in de hoek van de kamer en babylief in de wandelwagen. Ons kind sliep er niet minder om.

Vertel eens. Ben jij fan van de draagdoek of waren jouw ervaringen net zo rampzalig als die van Roelina? Laat het ons weten op Facebook.


(c) Can Stock Photo / oksix

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.