By 20 april 2017 Read More →

Mijn kinderen slapen tussen ons in! #sorrynotsorry

Met je kinderen in één bed samen slapen is volgens de babymaffia echt een no-go. Het is gevaarlijk en je verwent ze ermee tot draken. Ik verklap vast: wij slapen samen met onze jongens en dat is hartstikke gezellig.

Met samen slapen bedoel ik overigens niet het hypermoderne co-sleeping. Ik heb dus niet zo’n geval aan mijn bed hangen en er staat ook geen wiegje bij ons op de kamer. Mijn kinderen slapen heel onverantwoord tussen papa en mama in. En daar krijgen ze helemaal niets van.

Samen met je kind slapen is levensgevaarlijk, aldus de babymaffia. Je rolt op je kind, het stikt onder de dekens en denk maar niet dat ze ooit nog in hun eigen bed willen. Maar er zijn ook voordelen. In niet westerse landen is het bijvoorbeeld heel normaal. Daarom vandaag de voors en tegens van samen slapen.

De tegens van samen slapen

#1 Op je baby rollen.

Ik moet eerlijk bekennen: ook ik was hier bang voor toen dat kleine babyhoopje voor het eerst bij ons in bed lag. Maar geloof me: moeder natuur heeft dat prima geregeld. Je wordt namelijk ’s morgens in precies dezelfde houding wakker als waarin je in slaap gevallen bent. Moederinstinct heet dat (dit geldt overigens niet wanneer je medicijnen gebruikt.)

Om te voorkomen dat wij mogelijk toch op ons kostbare bezit zouden rollen, legden wij babylief op een voedingskussen tussen ons. Kind kon geen kant op en wij ook niet.

#2 Je kind stikt onder dekbed of kussens.

Het is natuurlijk niet echt handig om je baby bij het voeteneind neer te leggen, is ook lang niet zo gezellig. In plaats daarvan legden wij het voedingskussen met babylief erop, nét iets hoger dan wijzelf. Met zijn eigen dekentje en later in een slaapzak. Probleem opgelost.

#3 Kind went eraan en wil niet meer terug in eigen bed.

Onze kinderen slapen niet structureel bij ons in bed. Bovendien hebben wij ook de ongeschreven regel dat ieder in zijn eigen bed start. Maar troost je: wanneer ze 16 zijn, slapen ze echt niet meer bij je in bed hoor.

#4 Als ouder heb je geen privacy.

Euh nee, niet ’s nachts nee. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik ben blij dat ik dán slaap.

Met je kids in één bed samen slapen is volgens de babymaffia echt een no-go. Roelina kiest er voor om dat wel regelmatig te doen. En dat bevalt haar goed! Lees hier de voors en tegens van samen slapen met je kinderen.

De voors van samen slapen

#1 Je kind voelt zich geborgen en veilig.

Het lijkt me dat deze verder geen uitleg behoeft. Want als onze kinderen zich veilig voelen, slapen ze beter. En als zij beter slapen, doen wij dat dus ook!

#2 Je hoort en ziet je kind en bent er dus altijd snel bij.

Dit scheelt een hoop nachtelijke ritjes van en naar de baby- of kinderkamer. Je hoeft je er als ouder immers ’s nachts niet uit. Speen kwijt? Zo gevonden. Best lekker, wanneer je wekker weer om 6 uur ’s morgens gaat.

#3 Je kind slaapt rustiger en jij dus ook.

Het schijnt zo te zijn dat een baby zijn ademhaling aanpast aan die van jou. Hierdoor wordt een kind rustiger en slaapt het effectiever. Niet zo verwonderlijk dus dat kinderen in het ouderlijk bed ineens wél doorslapen. Ik zeg win-win.

#4 Samen slapen is gezellig!

Soms word ik wakker en dan lig ik ineens naast manlief in plaats van (één van) mijn zoons. Niet dat ik dat niet gezellig vindt, maar zo’n klein armpje om mij heen mis ik dan best. Stiekem vind ik het dan best jammer dat ze hebben doorgeslapen in hun eigen bed. Want samen slapen met je kinderen is gewoon hartstikke gezellig.

Weg principes, welkom nachtrust

Verantwoord of niet, wij slapen dus regelmatig met z’n allen bij elkaar in bed. Iedereen komt zo aan nachtrust toe en dat is wat mij betreft het allerbelangrijkst. Daar wordt iedereen gezelliger van. Ik laat de dames van het baby-apk bureau (cb) dan ook lekker in het ongewis over onze nachtelijke logeerpartijtjes. En ik kan het elke kersverse ouder aanraden. Geen nachtdienst naast ledikantjes om je kind weer in slaap te krijgen. Geen urenlang rond sjouwen met een huilende baby op je arm. Ik zeg: Weg met die principes. Welkom nachtrust!

Laat jij je kinderen ook weleens bij jouw in bed slapen? Laat het ons weten op Facebook.

(c) Can Stock Photo / 4774344sean

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.