Focus op gezond, gezonder, gezondst. Slaan we niet door?

Vanaf het eerste huiltje van je kind is er eigenlijk een focus op eten. En dan vooral gezond eten. Dit begint met het veelbesproken onderwerp ‘borstvoeding is het beste voor je kind’. Wees niet bang, daar gaat dit blog niet over. (Dat doen er al genoeg en te vaak!)

Maar vanaf het eerste dilemma fles of borst blijft de focus op eten. En ik doe er na vijf jaar ook nog steeds vrolijk aan mee. Ik vind het zeker belangrijk, maar soms slaat het door. In deze blog wat ‘food for thought’.

Zelfgemaakt is beter dan potjes

Rond de 9-10 maanden was ik voor mijn gevoel alleen maar bezig met eten. Fles-boterham-fruit-brood-fles-tussendoortje-groentehapje-fles. Wat een gedoe! Vooral bij, die eerste die veel huilde, had ik weinig tijd om alles zelf te koken. Zij lustte op een gegeven moment vooral potjes. Daar kun je zeker groot mee worden, maar bij mijn tweede nam ik me voor alles zelf te koken. Dat ging prima met behulp van een steamer en mixer in één. Mijn zoontje lustte echt alles en al snel at hij gewoon met ons mee. Zelf maken voelde toch fijner. Maar waarom eigenlijk? Volgens mij wilde ik vooral voor hem zorgen, zeker ook omdat ik 4,5 dag werkte. En dan voelde de ‘ping’ van de magnetron toch dat ik me er lekker makkelijk vanaf maakte. Toch eten we nu ook regelmatig ongezond, zoals pizza of patat.

Vanaf het eerste huiltje van je kind is er focus op eten. En dan vooral een focus op gezond eten. Maar is af en toe ongezond nou echt zo vreselijk?

foto: Pim Geerts

Snoepen is vergif

Er zijn gezinnen waar nooit een snoepje of ongezond koekje te vinden is. Bij ons is dat wel anders. Sterker nog, we hebben niet eens een regel hoeveel snoepjes je per dag mag en dat wisselt dus. Natuurlijk maken mijn kinderen hier wel eens misbruik van, maar meestal vragen ze het gewoon netjes. Ik denk echt dat je dan ook later een gezonder eetpatroon krijgt. Laatst kreeg mijn dochter een ei gevuld met snoepjes en die zijn nog steeds niet op. En met het warme weer eten ze ook wel eens meer dan één waterijsje per dag.

> Lees ook: Mogen jouw kinderen snoepen? Of houd je de boot af?

De schijf van vijf

Wel probeer ik in de basis gezond te eten volgens de schijf van vijf. En bak ik bijvoorbeeld samen met mijn kinderen een gezond bananenbrood en koken we zoveel mogelijk gevarieerd eten zonder zout. Helaas eten ze nog niet alles en proberen we wel eens iets uit. We maken dan een kasteel van de aardappelpuree of een hartje van de rode kool. Maar als ik dan op Pinterest de creaties van perfect opgemaakte borden van ouders voorbij zie komen, vraag ik me af of dát wel zo handig is. Tof dat ze de groenten dan wel eten, maar je kind kan toch niet altijd zo de groenten eten (of niet eens weten dat hij groenten eet)?

Ik veroordeel niemand die het anders doet en hoop ook dat we dat niet naar elkaar doen. Helaas gebeurt dit vaak (onbewust). Zo was ik laatst bij een ouderavond met een voedingsdeskundige. Toen ik vertelde dat ik wel eens hagelslag in de yoghurt beloofde, spuwden haar ogen vuur…..

Wat vinden jullie, is dat nu echt zó vre(t)elijk?? Praat mee op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..