Fijn mooi weer, maar helaas begint het gesnif en gesnotter ook weer

Nu de temperatuur weer oploopt, begint het helaas weer… het hooikoortsseizoen. Wij hebben er thuis alle drie last van. Vanaf het moment dat de natuur ontwaakt, begint bij ons het gesnif en gesnotter weer.

Ik heb eigenlijk pas sinds een jaar of vijf last van hooikoorts. Job helaas al vanaf zijn derde. Vorig jaar hebben we ons laten testen en daar kwam uit dat we allergisch zijn voor grassen, eik en berk.

Afhankelijk van het aantal pollen in de lucht, bestaan onze klachten uit: veel niezen, loopneus of verstopte neus, jeukend gehemelte en keel, benauwd (Job bijna tegen het astmatische aan) en onrustig en slecht slapen. Met name die niesbuien (ook ’s nachts) zijn enorm irritant en vermoeiend.

Andere allergieën

Ook voor huisstofmijt zijn we gevoelig. Maar dat kunnen we voor mijn gevoel nog redelijk ondervangen door goede matrashoezen en regelmatig onze kussens en dekbedden te wassen of te laten reinigen. Daarnaast is Job allergisch voor katten. Speelt hij bij een vriendje of vriendinnetje met een kat en raakt hij per ongeluk toch zijn gezicht of hals aan, dan komt hij vaak met galbulten thuis. Geen kat voor ons dus.

Blij dat het zomer wordt, maar zo jammer van dat gesnif en gesnotter. Jawel het seizoen voor hooikoorts is geopend. We hebben onze tips op een rij gezet.

Tips om hooikoorts te voorkomen of verminderen

Die hooikoorts is zo irritant en vermoeiend. Ik heb daarom de afgelopen jaren al het nodige geprobeerd om de hooikoorts te verminderen. Voorkomen is volgens mij iets wat niet haalbaar is. Hieronder vind je de tips die ik heb gehoord of gelezen. Ik heb ze bijna allemaal uitgeprobeerd of ben daar nu mee bezig. De eet een levende pissebed-hype heb ik trouwens aan me voorbij laten gaan. Dat ga ik dus echt nooit uitproberen. Ik ben erg benieuwd of jij nog andere tips hebt.

# Zoveel mogelijk pollen vermijden

Erg voor de hand liggend, maar tegelijkertijd ook best ingewikkeld. De meeste pollen zijn buiten en ja, je moet toch af en toe naar buiten. In de provincie waar ik woon (Gelderland) zijn relatief de meeste pollen. Aan het strand de minste. Verhuizen dan maar? Ook zouden er in de stad minder pollen zijn, dan op het platteland. En waar wonen wij? Juist. Twee keer pech dus. Alhoewel ik in de stad ook last heb. Tijdens onze meivakantie hebben we een week in Lissabon doorgebracht. Ook daar liep ik sniffend en niezend rond. Bovendien is de hele zomer binnen zitten ook een no-go voor mij…

# Gebruik medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen. Een bekend medicijn (en zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist) is Cetirizine, een anti-allergiemiddel in tablet- of drankvorm. Heb je erge last van hooikoorts of is het aantal pollen heftig, dan werkt Cetirizine vaak niet afdoende, zo is mijn ervaring. Een bezoek aan je huisarts is dan verstandig. Hij kan dan de juiste medicatie met je afstemmen. Ook belangrijk is dat je op tijd begint met slikken. Bij voorkeur al voordat het pollenseizoen begint. Een neusspray werkt in veel gevallen ook goed. Daar zit vaak een anti-allergiemiddel in. Met name als de pollenradar (mijn dagelijkse vriend tijdens de lente/zomer) aangeeft dat er veel pollen zijn, gebruik ik die 2 keer per dag.

# Je huis pollenvrij houden

De ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houden, is eigenlijk de beste remedie om te voorkomen dat we in huis geen klachten hebben. We hebben dat ook al eens geprobeerd en alleen de ramen en deuren opengezet als het regende of ’s ochtends heel vroeg even. Wij vonden het niet vol te houden. Ten eerste ruikt je huis dan echt niet fris meer, maar het is ook zo warm en benauwd. Wij slapen ook nog direct onder het dak. Zeker met warm weer is dat miet te doen. Ik geloof dat we ons goede voornemen na een week alweer geparkeerd hebben. We hebben wel horren voor onze ramen boven. Het zal vast iets helpen, maar ook ’s nachts snuffen en niezen we er wat vanaf.

# Niet in je ogen wrijven

De moeilijkste van allemaal,vooral voor Job. Met wrijven verspreid je de pollen in je ogen én aan je handen alleen maar meer. Spoel je ogen met lauw water of met een washandje of gebruik oogdruppels. Ik haal jaarlijks oogdruppels bij mijn opticien en heb ze standaard in mijn handtas zitten.

# Vaseline om je neus smeren

Ik hoorde van een kennis dat vaseline rond je neusgaten smeren zou helpen. Onder het mom dat pollen daar dan blijven vastzitten. Bij mij werkte het helaas niet..

# (Zonne)bril dragen

Ga je naar buiten, draag dan een zonnebril om te voorkomen dat je ogen in contact komen met pollen. Ik draag bijna standaard een zonnebril vanaf april. Ik heb echt het gevoel dat daardoor mijn ogen minder gevoelig zijn. Job draagt sowieso al een bril. Dus die is op vergelijkbare wijze beschermd.

# Zoenen

Volgens Japans onderzoek helpt zoenen. Een halfuur durende kus zou de hooikoortsverschijnselen verminderen. Deze heb ik nog niet geprobeerd. Ik zou ook niet weten waar we die tijd vandaan moeten  halen. Hallo, we zijn ouders en allebei zzp´er. We zijn al blij als we dagelijks een half uurtje tijd voor onszelf hebben…

# Luchtreiniger

Met een luchtreiniger zuiver je de lucht in je slaapkamer. Die lucht kan namelijk wel tot 5x zo vervuild zijn als de buitenlucht. Denk bijvoorbeeld aan: bacteriën, schimmels, huisstofmijt, uitlaatgassen, allergenen of nare huishoudelijke luchtjes. Of in ons geval pollen. Met drie grote eiken voor ons huis dwarrelt er nu bij ons bijvoorbeeld heel wat geel stuifmeel rond. Een raam openzetten is nu dus echt geen aanrader omdat het stuifmeel in no-time in je huis zit, terwijl je toch echt je slaapkamers wilt luchten.

De luchtreiniger tip heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ga ik aankomende maand testen. Van Dyson kreeg ik namelijk de vraag of ik naar aanleiding van mijn klachten een Dyson Pure Hot+Cool wilde testen. Dyson claimt dat dit apparaat 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen tot 0,1 micrometer uit de lucht haalt dankzij het Dyson 360° HEPA-filter in glasvezel. In het kort komt het erop neer dat het apparaat zo ontworpen is dat het lucht vanuit alle hoeken kan aanzuigen en door de lagere luchtinstroomsnelheid kunnen verontreinigende stoffen niet ontsnappen. De extra plus aan de Dyson Pure Hot+Cool is dat het naast de luchtreiniger ook een verkoelende functie voor de zomer en een verwarmende functie voor de winter. Als een ventilator of kachel dus, zonder (stoffige) roterende bladen.

Blij dat het zomer wordt, maar zo jammer van dat gesnif en gesnotter. Jawel het seizoen voor hooikoorts is geopend. We hebben onze tips op een rij gezet.

Met mooi design minder klachten?

Het apparaat is mooi en strak vormgegeven en doet bijna futuristisch aan qua design. Het kost -eerlijk is eerlijk- wel een aardige duit. Maar als ik hiermee kan zorgen voor minder hooikoorts gerelateerde nachtelijke niespartijen en gesnif (en ik daardoor beter slaap) dan vind ik het de investering echt waard. Sterker nog als de luchtreiniger inderdaad zo goed werkt als Dyson claimt, dan schaf ik er ook één voor Jobs slaapkamer aan.

Dyson Pure Hot+Cool en de bijbehorende app zijn inmiddels geïnstalleerd en staat op onze slaapkamer. Met de app kun je de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid volgen, op afstand bijsturen en een weekschema instellen. Lijkt me handig.

Ik ga het allemaal de aankomende maand uittesten. Ik houd jullie op de hoogte. Heb jij ook hooikoorts of andere allergische klachten en lijkt jou dit ook een interessante optie om uit te proberen? Schaf je hem aan voor 16 juni 2017 dan kun je de luchtreiniger 30 dagen thuis uit proberen. Met een niet tevreden – geld terug garantie.

Heb jij nog andere tips? Of heb je de Dyson Pure Hot+Cool Link al thuis staan? Laat het ons weten op Facebook.

Blij dat het zomer wordt, maar zo jammer van dat gesnif en gesnotter. Jawel het seizoen voor hooikoorts is geopend. We hebben onze tips op een rij gezet.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.