Met kinderen verhuizen is een zware klus

De laatste keer dat ik verhuisde weet ik nog goed. Met een gehuurd busje vol spullen vertrokken mijn vriend en ik richting Utrecht. Twee weken lang deden we niets anders dan samen behang krabben, verven, schoonmaken en inrichten.

Nu zijn we negen jaar verder en uit ons huisje gegroeid. Dus we gaan verhuizen! Twee weken geleden kregen we de sleutel. Het romantische beeld dat ik had van klussen is wel wat veranderd. De reden? Twee kinderen!

Je komt nergens aan toe

Ook al neem ik weer twee weken vrij, het ‘vrije’ is er vanaf. En we zijn bij lange na niet ver genoeg. Je kunt niet meer gewoon naar de bouwmarkt wanneer je wil of pas om 19.30uur eten om die ene muur nog af te maken. Het gewone leven gaat door. Sterker nog, het gewone ritme – voor zover we dat hebben – is belangrijk om aan te houden. Een verhuizing is namelijk een flinke verandering voor een kind. Het huis, de buurt, vriendjes en soms school achterlaten is moeilijk. Hoe ouder een kind, hoe groter de impact. Word je kind prikkelbaar of vertoont hij somber of ander gedrag, zoals ineens niet meer zindelijk zijn? Volg dan een aantal van onderstaande tips.

Tips samen met kinderen verhuizen

#1 Bereid je kinderen voor

Kinderen houden van voorspelbaarheid. Daarom is het goed om het met je kindje te hebben over wat er allemaal gaat veranderen. Ga alvast kijken in de nieuwe buurt of in het nieuwe huis. Een aftel-kalender werkt voor ons ook goed. Mijn dochter kan namelijk niet wachten om in het nieuwe huis te logeren. De vraag is of ze weet dat het voor altijd is!

#2 Betrek ze bij de verhuizing

Om je kind enthousiast te maken over de nieuwe woning, kun je hem betrekken bij het verhuizen. Zo kan hij meedenken over de indeling van zijn eigen kamer of kies samen een kleur uit voor op de muur. Durf je het aan om nog een stapje verder te gaan? Laat je kind dan meehelpen met klussen. Mijn kinderen willen wel heel graag meehelpen. Soms laat ik ze inderdaad iets doen. Zoals een kast schoonmaken, spullen inpakken en verhuizen en ze hebben zelfs een likje verf op de muur gedaan. Het klussen duurt hierdoor wel erg langer (zeker als je de muur over moet verven ;-)), maar die blije gezichtjes maken alles weer goed.

Verhuizen is vaak al vrij hectisch. Met kinderen verhuizen is nog hectischer. Je hebt je handen toch minder vrij. Suzanne zit midden in een verhuizing en deelt haar tips.

#3 Besteed ze soms uit

Het is ook lekker om af en toe de kinderen uit te besteden naar de opvang, oma of een vriendin. Dan kunnen mijn vriend en ik weer samen aan de slag en kun je veel werk verzetten. Ik las wel ergens dat het niet zo handig is om je kinderen niet in de buurt te hebben bij het verhuizen. Laat iemand oppassen zodat je kinderen zelf zien dat de dozen en spullen weggaan uit het oude huis en een plek vinden in het nieuwe huis.

Met deze tips kun je samen het avontuur aan gaan. Voor ons zorgt de verhuizing in ieder geval nog niet voor grote stress. Maar misschien komt dat ook gewoon, omdat we naar een huis aan de overkant van de straat gaan verhuizen!

> Lees ook: Verhuisstress? Niet met deze tips!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..