By 4 oktober 2016 Read More →

Verhuisstress? Niet met deze tips!

Ga je binnenkort verhuizen met kinderen? Hier vind je handige tips, zodat jouw kinderen ook gelijk hun draai vinden in jullie nieuwe onderkomen na de verhuizing.

Hebben jullie een verhuizing in het verschiet? Naast de stress van alles in dozen pakken ook geen idee hoe je kind hierop gaat reageren?

Ik heb er net een verhuizing op zitten. Er ligt er aankomend jaar nog één in het verschiet. Daarom zet ik wat handige tips, die ons hebben geholpen, op een rijtje, zodat jouw kind ook gelijk zijn draai vindt in jullie nieuwe onderkomen.

Twee keer verhuizen

Wij hadden het geluk dat we werden ingeloot voor een nieuwbouwproject op het moment dat wij ons huis hadden verkocht. Maar ook de pech dat we daar ruim anderhalf jaar op moeten wachten. Daarom werd het een verhuizing naar een tijdelijk onderkomen. We mogen dus twee keer verhuizen. Dat is nou bepaald niet iets waar ik blij van word.

Ik zag het al helemaal voor mij, slapeloze nachten met onrustige kinderen en op het moment dat ze gewend zijn, dan verhuizen we weer. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in tips, die helpen dit in goede banen te leiden. Met als resultaat: twee hele zoete kindertjes die geen moment wakker hebben gelegen in hun nieuwe kamers.

> Nog op zoek naar een leuke afscheidstraktatie? Bekijk deze eens!

8 Tips voor verhuizen met kinderen

#1 Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bereid je kinderen voor, neem ze mee naar de plek waar jullie uiteindelijk naartoe gaan. Check eventuele speeltuinen in de buurt,  ga daar een aantal keren spelen. Dit zijn zaken die met name bij mijn kinderen zijn blijven hangen

#2 Investeer in een kinderboek, dat je kind helpt voorbereiden op de aanstaande verhuizing.

Wij zijn hier zo’n vier weken van tevoren mee begonnen en dat werkte perfect voor Pepijn. Hierbij wat boekentips in verschillende leeftijdscategorieën:

Voor 1 tot 3 jaar – Bobbi gaat verhuizen

Voor 3 tot 5 jaar – Kas gaat verhuizen

Voor 5 tot 7 jaar – Jette gaat verhuizen

Voor 4 tot 8 jaar – Een huis vol dozen

Voor 7 tot 10 jaar – Een nieuw huis voor Lisse

#3 Laat je kind zelf ook wat spullen inpakken.

Pepijn was ruim drie jaar ten tijde van onze verhuizing. Inpakken was dus niet echt zijn sterkste kant, maar het inpakken van zijn speelgoed maakte het voor hem wel tastbaarder. In de uurtjes waar doorgepakt moest worden mocht hij zijn eigen dozen kleuren en versieren met stickers. Vond hij fantastisch! Schrijf ook duidelijk en in detail wat er in elke doos zit. Bespaart je een hoop tijd als je op zoek moet naar die ene knuffel of dat ene spelletje dat ze NU willen hebben.

Ga je binnenkort verhuizen met kinderen? Hier vind je handige tips, zodat jouw kinderen ook gelijk hun draai vinden in jullie nieuwe onderkomen.

 

#4 Plan je verhuizing in een weekend waarbij je kind(eren) ergens gaan logeren.

Zo krijgen ze niet alle stress en onrust mee van de verhuizing zelf.

#5 Maak als eerste de kinderkamers klaar.

Zorg dat de vertrouwde posters/knuffels/nachtlampjes allemaal in dozen terecht komen, die je gelijk uit kan pakken. Zo krijgt de nieuwe kamer de vertrouwde elementen die je kindje gewend is. De woonkamer en jullie slaapkamer volgen daarna.

#6 Verander voorlopig niet van bed.

Is jouw peuter klaar om van ledikant naar bed te gaan? Wacht hier nog even mee, de nieuwe omgeving heeft al genoeg impact op je kleintje. Daarbij is zijn of haar bed een vertrouwde en beschermende omgeving, die je voorlopig beter niet kan veranderen.

En als je kind echt niet meer in het ledikantje past? Plaats dan zijn of haar nieuwe bed alvast in je bestaande woning. Kan je kleintje rustig wennen aan die zee van ruimte. 😉

#7 Zorg voor regelmaat voor, tijdens en na de verhuizing.

Ik houd erg van regelmaat en mijn kinderen ook. Hoe druk wij ook waren, altijd maakten we tijd voor een boekje lezen, knutselen en een wandeling.

En dit zetten wij ook voort na de verhuizing. Hoeveel dozen er nog moesten worden uitgepakt, alle dagelijkse bezigheden vonden gewoon nog plaats. Hierdoor werd de overgang voor de kindjes veel minder groot.

#8 Nodig tenslotte zijn of haar beste vriendjes uit als de boel weer enigszins aan kant is.

En maak er een feestje van. Pepijn nam de rol van gids gelijk op zich en liet vol trots ons nieuwe onderkomen en zijn nieuwe slaapkamer zien.

 

Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze met ons op Facebook. Altijd handig voor de tweede verhuizing! 

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Chantal is mama van Pepijn (2012) en Sam Jolie (2014) en getrouwd met Peter. Is graag creatief bezig. Grote passies voor interieur & (kinder)mode, maar shopt liever voor anderen dan voor haarzelf.