Ik denk me sterk. Omgaan met pesten

Omdat 19 april tot de Nationale Dag tegen Pesten is uitgeroepen, vind ik het toepasselijk om het weer een keer over pesten te hebben en wat je eraan kan doen. Vorig jaar werden cijfers bekendgemaakt waaruit bleek dat drie kinderen per klas, dus één op de negen kinderen, worden gepest.

Het is al jaren een grote zorg bij kinderen, leerkrachten en ouders, hoe je kan zorgen dat kinderen niet pesten of gepest worden. Belangrijk daarbij is dat scholen adequaat reageren op pestgedrag, zorgen voor een positief leef- en werkklimaat in klassen en dat ouders weten waarop ze moeten letten bij hun kind. Maar ook belangrijk is dat er preventief wordt gewerkt.

Hoe zorg je dat een kind weerbaar is? Dat kinderen in een groep weten wat pesten is? En wat pesten voor gevolgen kan hebben.  Hoe je reageert op pesten en wat het verschil is tussen plagen, ruzie maken en pesten. Eveneens is het belangrijk om te weten hoe ruzie maken of plagen om kan slaan in pesten. Een blog is te kort om het hele scala aan aanbod en mogelijkheden om pesten aan te pakken te behandelen. Kijk daarvoor o.a. op www.omgaanmetpesten.nl

In mijn vorige blogs heb ik het al een paar keer gehad over helpende en niet-helpende gedachten. (Lees ook de blogs Teken je gesprek en Contact met kinderen. En hoe handig het is om van een niet-helpende (rode) een helpende gedachte (groene) te maken. Ik gebruik het veel. Bij kinderen die faalangst hebben of die onzeker zijn of bij kinderen die gepest worden of pesten.

Spelen met spel Ik denk me sterk

Een heel goed spel om te gebruiken thuis, in je praktijk of op school is het spel ‘Ik denk me sterk’ van Mirelle Valentijn. Dit spel bestaat uit 60 kaarten met op de ene kant een afbeelding en op de andere kant een bijbehorende helpende gedachte. Elke helpende gedachte doet een beroep op het toepassen van gedrag passend bij vier thema’s: weerbare lichaamstaal, opkomen voor jezelf en anderen, zelfvertrouwen en omgaan met eigen en andermans grenzen. Je kan het uitstekend spelen in een klas. Spelenderwijs leren klasgenoten om positiever te gaan denken en gemakkelijker voor zichzelf en anderen op te komen. Kinderen zullen dan individueel en in de groep beter functioneren.

Er zijn allerlei spelsuggesties, die vind je bij de spelregels van het spel. Maar er zijn ook nog meer die je via www.ikdenkmesterk.nl kan downloaden. Heel handig dus! Je kan het spel uiteraard ook goed gebruiken in je praktijk of thuis.

Kindercoach Charlotte geeft een toelichting op het spel: Ik denk me sterk. Uitgegeven door Mirelle Valentijn ism stichting Omgaan met pesten.

Ik denk me sterk in de praktijk

Ik had vandaag een jongen die wilde leren om duidelijk ‘stop’ te zeggen als anderen over zijn grenzen gingen. We hebben eerst met rollenspelen geoefend hoe je luid en duidelijk laat weten dat voor jou de grens bereikt is. Dat vond hij leuk en dat deed hij goed. We spraken af dat hij dat thuis en op school zou gaan oefenen.

Om dat nog meer te ankeren zijn we het spel ‘Ik denk me sterk’ gaan spelen. Ik had van tevoren een aantal kaarten uitgezocht die op hem van toepassing waren. Zoals: ik kom voor mezelf op, ik zeg iets terug als ik dat wil, ik vraag hulp als ik het niet zelf kan oplossen, ik ga het gewoon doen et cetera.  En vroeg hem vervolgens om steeds een kaart te pakken die hem zou helpen om ‘stop’ te zeggen. Hij koos ‘Ik durf het’, daarna koos hij ‘Ik mag fouten maken”. Toen koos ik een kaart voor hem ‘Ik laat zien dat ik meen wat ik zeg’. Als laatste koos hij ‘Ik kan anderen niet veranderen, alleen hoe ik er zelf mee omga’.

Goede helpende gedachten hè? Zijn moeder nam er een foto van en hij zou ze gaan opschrijven en boven zijn bed hangen. Thuis kan je het eens tijdens de gezinsvergadering spelen of een kaart kiezen als thema voor de week voor alle gezinsleden.

Veel plezier!

Meer informatie via www.omgaanmetpesten.nl en www.ikdenkmesterk.nl

Winnaars van het spel en de training

Mirelle is heel blij met de aandacht die besteden aan haar werkwijze en het spel ‘Ik denk me sterk’ dat ze samen met Stichting Omgaan met pesten uitgeeft. Daarom geeft ze twee cadeaus weg in deze winactie.

 

De prijzen

1. Het spel Ik Denk Me Sterk – Gefeliciteerd Kathleen Ache uit Erps-Kwerps
2. Training ‘Aan de slag met gedachtekracht voor professionals’ met spel ‘Ik denk me sterk’. – Gefeliciteerd Mieke Kertodikromo uit Hoogezand

Mirelle neemt contact met jullie op.

Op zaterdag 17 juni 2017 van 9.30 – 17.30 geeft Mirelle in Balen (nabij Antwerpen) in België een training in de praktijkruimte van De Vlinderboom.

Deze bijscholing is bedoeld voor pedagogische professionals die werken met kinderen en tieners o.a. in het onderwijs of hulpverlening zoals training, coaching, yoga, therapie.
Als professional is het belangrijk een positieve invloed uit te oefenen op de gedachten vorming van kinderen en tieners. Er zijn verschillende manieren om kinderen en tieners in hun gedachten vorming te begeleiden.

Na het volgen van deze training kun je een keuze maken uit de werkvormen van het spel ‘Ik Denk Me Sterk’ om toe te passen in contact met je doelgroep. Je bent in staat om samen met kinderen de geheimen van de kracht van gedachten te ontdekken en gedachtekracht te vergroten. Daardoor denken deze kinderen positiever en beschikken zij over meer zelfvertrouwen.

Meer informatie over de training vind je hier in de flyer of hier op de website.

 

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Winacties

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.