Kan je kind moeilijk in slaap vallen of doorslapen? Handige tips

Met de tips van kindercoach Charlotte wordt moeilijk in slaap vallen voor kinderen geschiedenis. Voor thuis adviseert ze leuke Slaapklets! boeken die je samen invult. Lees hier meer.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig kinderen die moeilijk in slaap vallen of ’s nachts wakker worden en dan een tijd wakker liggen.

Het zijn vaak kinderen met veel fantasie die hun gedachten niet kunnen stopzetten. Of kinderen die veel meemaken en daarover liggen te malen. Of kinderen waarvan het leven erg is veranderd, door echtscheiding of ander verlies. En kinderen die steeds maar aandacht willen (en krijgen) en een onrustig (in)slaappatroon hebben ontwikkeld.

Je kan als coach dan allerlei dingen gaan doen en na een aantal weken slapen bijna alle kinderen veel beter in of door.

Moeilijk in slaap vallen of doorslapen

Eén van de dingen die ik met kinderen oefen, is om hun gedachten uit te zetten. En verder leer ik ze te ontspannen. Maar wat ik alle ouders van kinderen (ook de kinderen die wel goed inslapen) aanraad zijn de Slaapklets! boeken. Geweldige boekjes om te hebben en te gebruiken om samen met je kind de dag door te nemen.

Als ouder doe je dat vaak wel: je gaat aan het bed zitten en vraagt: ‘Hoe was het op school?’ Als je geluk hebt gaat je kind honderduit vertellen maar meestal zal je alleen een ‘goed’ als antwoord krijgen.

> Lees ook: Waarom “hoe was het op school?” geen goede vraag is

Hoe lukt het je nu om wél een leuk gesprek te voeren?

Met de Slaapklets! boeken gaat het geheid wél lukken. Ik hoor altijd van ouders terug dat die boekjes heel erg leuk gevonden worden door hun kinderen en dat ze nu eindelijk leuke gesprekken hebben over school en wat een kind zo op een dag bezig houdt.

Ik kreeg het boekje Slaapklets! voor kleuters: een boekje met leuke tekeningen en iconen, strips en gekke ideeën. Wat vind je bijvoorbeeld van dit advies: Mini-massage. Ga lekker op je buik liggen. Papa of mama danst over je rug. (Haha! Eronder staat in kleine lettertjes: Papa/mama: Schuif met je vingertoppen heen en weer over de rug van je kind.)

Om te kletsen: met wie heb je vandaag hand-in-hand gelopen? Of: heb je vandaag op of in iets met wielen gezeten? Allemaal leuke klets die je kind zeker zal aanspreken. Waarmee je een leuk gesprek op gang kan krijgen, waarbij je spelenderwijs de dag kan doornemen. Dat geeft rust en een lekker slaapgevoel.

Slaapklets! boeken

Voor de kinderen in mijn praktijk (6-12 jaar) zijn er de Slaapklets! boeken nr 1, 2 en 3. Voor kinderen die nogal wat meemaken op een dag op school. Voordat ze daarover gaan piekeren en wakker liggen, kunnen ze het allemaal lekker met hun ouder(s) bespreken. Zo wordt moeilijk in slaap vallen verleden tijd. Het geeft rust en helpt om beter door te slapen. Maar ook voor kinderen en ouders die het gewoon leuk vinden om op een leuke en aansprekende manier met elkaar te kunnen praten.

Elke dag kan je de volgende vragen invullen. Hoe was jouw dag? Wat past het beste bij vandaag? Hoeveel sterren geef jij vandaag? Heb je zin in morgen? En dit was supergoed van mij:….

Met de tips van kindercoach Charlotte wordt moeilijk in slaap vallen voor kinderen geschiedenis. Voor thuis adviseert ze leuke Slaapklets! boeken die je samen invult.2022

Verder staan er korte leuke spelletjes in, is er ruimte voor tekeningen, er staan onzinrijmpjes in en je kan verschillen zoeken. Ook vind je in het boekje een heleboel leuke manieren voor massages. Lekker om te ontspannen en snel in te slapen. Kortom, leuke en inspirerende boekjes!

Behalve de boekjes Slaapklets! zijn er ook Vriendenklets, Vakantieklets, en nog veel meer. Zie verder www.gezinnig.nl.

Dit artikel bevat producten die ons zijn toegestuurd voor een review.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken, Trend

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.