By 12 januari 2017 Read More →

10x de opstandige peuter

Schattige kindersnoetjes veranderen in een oogwenk in kleine terroristjes met duivelse trekjes. De peuterpubertijd: het doet je soms vergeten hoe gék je eigenlijk op ze bent.

Schattige kindersnoetjes veranderen in een oogwenk in kleine terroristjes met duivelse trekjes. De peuterpubertijd: omgaan met een opstandige peuter. Roelina beschrijft 10 vast ook voor jou herkenbare situaties. Je leest ze hier.

Mijn peuter is een opstandeling eersteklas. Met gevaar voor eigen leven, ren ik dan ook met enige regelmaat achter mijn peuterpuber aan alsof ik een atletiek-atleet ben.  Als dit een voorbode is voor de echte pubertijd, dan maak ik mijn borst ‘soaking wet’.

De opstandige peuter

‘Ikke wil niet’. Het is de meest gehoorde uitspraak hier momenteel. Als ik voor elke ‘ikke wil niet’ een euro kreeg, was ik nu binnen. Er zijn zelfs dagen dat ik me afvraag of hij nog iets anders kan zeggen. (Kak! Vergeten: ‘nee’ kan hij ook nog.)

10x de meest gehoorde ‘ikke wil niet’s

#1 ‘Ikke wil niet… blouse aan’

Of welk ander vooraf uitgezocht kledingstuk dan ook. Tip: laat je peuterpuber kiezen. Dat scheelt een hoop onnodig, ongewenst en slecht getimed gediscussieer op bijvoorbeeld de vroege morgen.

> Lees ook: handleiding: peuter aankleden in 35 stappen

#2 ‘Ikke wil niet… broodje pindakaas’

Wanneer je nét al het ontbijtgerei weer hebt opgeruimd en dacht dat de morgen gesmeerder liep dan je vooraf had gedacht… NOT!

> Lees ook: De ochtend van een moeder. Van de meeste dan…

#3 ‘Ikke wil niet… tande poetse’

Dan zijn we dus nog niet eens de deur uit…

#4 ‘Ikke wil niet… lopen’

… en demonstrerend gaan we op de grond zitten. Een hand toereiken en vragen of hij meegaat. Vriendelijk doch dringend verzoeken nu toch écht mee te komen. Dreigen dat we anders geen TV meer kijken bij thuiskomst… niets helpt. Zo liep ik onlangs uit een groot woonwarenhuis met een schoppende peuter onder mijn arm. Zo’n eentje die ‘on his way out’ in de draaideuropening besloot te gaan zitten omdat hij NIET verder wilde lopen.

> Lees ook: Hoi moeder die zo geduldig bleef tegen haar peuter

#5 ‘Ikke wil niet… handje’

Waarom zeggen we dit altijd precies wanneer we een drukke straat oversteken? Of in een mensenmassa lopen? En laat je per ongeluk toch los, dan lopen we natuurlijk meteen en totaal de verkeerde kant uit. Peuters zijn gelukkig wél voorspelbaar.

#6 ‘Ikke wil niet… banaan’

Blijkbaar hebben we liever een appel (‘ikke wil appel’). O, nee toch niet. Die wil hij ook al niet. 

> Lees ook: 10x peuter eetdrama… Zucht!

#7 ‘Ikke wil niet… drinken’

… en dan toch een slok nemen. Peuterlogica: ‘ik zeg dat ik iets niet wil, maar wil het vervolgens toch.’

Schattige kindersnoetjes veranderen in een oogwenk in kleine terroristjes met duivelse trekjes. De peuterpubertijd: omgaan met een opstandige peuter.

#8 ‘Ikke wil niet… slapen’

Dit is een leeftijdoverschrijdende ‘ikke wil niet’. Ook oudere kindjes blijken deze uitspraak maar al te vaak misbruiken. Soms wordt er zelfs helemaal niets gezegd. Op het moment van naar bed gaan, is er namelijk niets zo braaf als een peuterpuber. Je hoort ‘m niet, je ziet ‘m nauwelijks. Je zou soms zomaar vergeten dat hij er nog zit. Zo gek!

> Lees ook: Handleiding : Zo leg je een peuter op bed in 100 eenvoudige stappen

#9 ‘Ikke wil niet… kusje’

Misschien ligt het aan het feit dat ik een zoon heb. Die het op 2,5 jarige leeftijd al niet stoer meer vindt dat zijn mama hem een kusje geeft. Tenzij we gevallen zijn, ons hoofd gestoten hebben of de hond ons weer omver heeft gelopen. Dan kus ik me een ongeluk op potentiële pijnlijke lichaamsdelen: ‘neehee, daahaar.’

#10 ‘Ikke wil niet…’

Vul zelf maar in, want de ‘ikke wil niet’ fase lijkt in mijn ogen soms een never ending story. Echter, er is hoop. Wanneer we de basisschoolleeftijd bereiken, schijnen de ikke wil niet’s langzaamaan te vervagen. Nog even volhouden dus.

Ik benijd jou!

Aan alle ouders die ook een peuter hebben en zich niet herkennen in bovenstaande. Waarvan peuterzoon of dochterlief braaf luistert … Ik benijd jou! Of ik nu streng ben, mild of zo toegeeflijk als de paus… Mijn peuter luistert bij tijd en wijlen ronduit slecht. Geloof me, ik heb hemel en aarde bewogen en opvoedfora’s uitgeplozen naar de gouden tip. Niks mocht baten.

De allerliefste

Nu zul je je misschien afvragen: is ie dan nooit lief? Ja zeker wel! Ik heb echt de allerliefste peuter van de hele wereld. Als hij ’s ochtends wakker wordt en zijn kleine armpjes om mij heen slaat. Als alleen mama hem kan troosten, wanneer hij verdrietig is. Wanneer hij mij heeft gemist en vol overgave naar mij toe rent. En zo kan ik nog tal van momenten opnoemen wanneer mijn peuter de allerliefste is. Maar daar tussen in…?


(c) Can Stock Photo / pressmaster

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Peuter

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.