By 15 december 2016 Read More →

Peuter in huis? Dahaag principes

Je had het helemaal uitgestippeld. Ook manlief was het roerend met je eens. Dat opvoeden, dat doen we wel even. Peace of cookie, appeltje – eitje, in the pocket… Principieel begon je aan het ouderschap. Niet dus!

Herinner je nog die keer dat je een vrouw in de supermarkt tegenkwam met een onstuimige peuter onder de arm? Of toen je opmerkte dat de kids van een bevriend stel wel heel vaak voor de iPad zaten? ‘Dat gaan wij anders doen’, dacht je toen vastbesloten. Toen werd je dreumes een peuter en gooide je al jouw principes in één klap overboord.

6 principes die je overboord gooit als je een peuter opvoedt

#1 Een uurtje TV kijken per dag

Pedagogisch verantwoord is TV kijken niet, zo schijnt. Een uur per dag zou meer dan zat zijn, aldus de  opvoedkundigen. Wel eens eten gekookt met een rondrennende peuter in huis? Wat is het dan fijn dat er zoiets als Netflix bestaat!

Je had het helemaal uitgestippeld. Zo gaan we opvoeden. Totdat je dreumes een peuter werd. En dan wordt het toch wel wat lastig met al die principes. Herken je de principes die overboord worden gegooid?

#2 Altijd in het eigen bed slapen

Wanneer je voor de vierde keer die nacht naast het bed van je dromende peuter zit en je wekker gewoon weer om 6 uur de volgende morgen afgaat. Moet jij eens kijken hoe snel je die principes naast je neerlegt.

#3 Niet steeds dragen

‘Je hebt toch zelf benen gekregen om te lopen?’, beantwoord je de smeekbedes van je kind die tijdens het winkelen opgetild wil worden. Tientallen smeekbedes verder en wanneer peuterlief jengelend aan je been hangt, geef je het op! Dahaag principes!

#4 Elke avond groentes eten

Wanneer de bietjes aan het plafond zitten en de sfeer aan tafel er niet gezelliger op wordt. Wat is er dan mis met een broodje pindakaas als avondeten?

#5 Niet met smoezelige kleren de deur uit

Of ongekamde haren, of een ongewassen toet… Wel eens met haast ’s morgens een dwarse peuter proberen aan te kleden?

#6 Eén snoepmoment per dag

Laat ook dat pricipe maar meteen varen. Want als het kroost uit logeren gaat bij opa’s en oma’s verdwijnt jouw anti-snoepregime als sneeuw voor de zon. ‘Ach, dat kan toch voor een keer geen kwaad, nog een extra snoepje?’ Zucht!

Ze worden heus wel groot

Standvastig begon ook ik 2.5 jaar geleden aan het moederschap. Dat varkentje ging ik wel even wassen. Pedagogisch verantwoord opvoeden, zoals het hoort! Daar is dus vrij weinig van terrecht gekomen. En mag ik je een geheimpje vertellen? Ik kan er eigenlijk niet (meer) mee zitten. Onze kids zijn gelukkig én gezond. Wij doen het dus als ouders zo slecht nog niet. Als ze dan een keertje wat langer dan ‘verantwoord’ voor de TV zitten of toch dat extra snoepje krijgen, dan denk ik maar:  ‘ze worden heus wel groot.’


(c) Can Stock Photo / Inarik

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Peuter

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.