By 7 december 2016 Read More →

De hersenontwikkeling van je baby

Mijn dochter was zo’n echt tevreden dikke baby. Ze sliep goed en als ze wakker was, lag ze een beetje naar haar mobile te kijken en te rammelen met wat ze in haar handjes had. 

Baby's groeien het meest in de eerste 3 jaar van hun leven. Dat geldt ook voor hun hersenen. Hoe kun je als ouder hersenontwikkeling stimuleren? Orthopedagoog en Kindercoach Charlotte legt eea uit.

Kijkend naar haar kon ik me toen niet voorstellen dat ze elke seconde 700 nieuwe hersenverbindingen aanmaakte. Terwijl ze lekker in haar box lag, was haar hersenactiviteit twee keer zo hoog als dat van mij als volwassene!

Ook verwonderde ik me over de uren slaap van zo’n kleintje. Tot ik me realiseerde dat al die nieuwe indrukken op een dag heel vermoeiend moesten zijn en dat dat slapen zorgde voor hernieuwde energie. Want wat leren kinderen veel in de eerste jaren van hun leven!

 

De hersenontwikkeling van je baby

Baby’s groeien het meest in de eerste drie jaar van hun leven. Niet alleen in lengte en lichaamsgewicht, ook qua hersenomvang. Het gewicht van de hersenen van een pasgeboren kindje is bijvoorbeeld maar een kwart van dat van een volwassene. Maar na een jaar zijn de hersenen al drie keer zo groot en zwaar. Het is duidelijk dat de hersenontwikkeling van je kindje een duizelingwekkende vaart maakt. Dat kost veel energie. Energie die uit voeding moet komen.

Die hersenontwikkeling is uiteraard al begonnen tijdens de zwangerschap. Goede voeding, niet roken, matig tot geen alcohol en zo mogelijk geen medicijnen, dragen allemaal bij aan een goede en gezonde hersenontwikkeling van je baby.

Is je kindje eenmaal geboren dan is borstvoeding de eerste zes maanden de beste voeding; dat bevat onder andere de vetzuren ALA, die de hersenontwikkeling ondersteunen. Als je kindje zo’n vier maanden is, kan je beginnen om hem te laten wennen aan vaster voedsel, zoals groentehapjes. Mocht je na zes maanden willen stoppen met borstvoeding dan kan je prima op poedermelk overgaan, daar zitten alle noodzakelijke bouwstoffen in.

> Lees ook: Hoe leer je je kind groente eten?

Je kindje leert en ontdekt samen met jou

Wat is er nodig voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje? Behalve voeding, heeft je kindje stimulans, liefde en aandacht nodig.

Je kindje leert en ontdekt voortdurend nieuwe dingen en jij als ouder vervult daar een zeer belangrijke rol in. Je zorgt niet alleen voor voeding, waardoor je kindje kan groeien, maar je geeft liefde, je troost, je verzorgt en helpt het met zijn gevoelens. Je prikkelt zijn hersenen met je aanwezigheid, je aandacht, je bemoedigende woorden en je ondersteunende en koesterende armen. Je stimuleert je baby om steeds nieuwe dingen te ontdekken, je biedt hem kleurig speelgoed aan, je lacht, zingt en praat tegen hem en je trekt gekke gezichten.

Baby's groeien het meest in de eerste 3 jaar van hun leven. Dat geldt ook voor hun hersenen. Hoe kun je als ouder hersenontwikkeling stimuleren? Orthopedagoog en Kindercoach Charlotte legt eea uit.

Zo help je je kindje om elke dag weer nieuwe dingen te leren. Het kan jouw gezicht herkennen, en daarna dat van zusje, opa en oma. Het leert geluiden te herkennen: je stem, de blaf van de hond, het geluid van voetstappen en het schrikt van een harde knal. Het voelt het genot van een warm badje, je huid onder zijn handje, een koude luchtstroom. Het ervaart de troost van oppakken en vasthouden als hij huilt.

Je zorgt voor rust en regelmaat en voor de mogelijkheid om bij te tanken van zo’n drukke dag.

Baby’s zijn uitstekend in staat om te krijgen wat ze nodig hebben!

Als ouder hoef je niet bang te zijn dat je dingen overslaat of over het hoofd ziet. De ontwikkeling van een normale baby in normale omstandigheden heeft hetzelfde verloop: hij ontwikkelt vaardigheden die in deze periode in zijn leven belangrijk zijn. Als ouder hoef je alleen maar te volgen, te genieten en aan te moedigen. Je kindje is heel goed in staat om te krijgen wat hij nodig heeft van de volwassenen om hem heen. Zijn lach zal je stimuleren om nog eens dat gekke gezicht te trekken. Zijn huiltje om hem op te pakken en te troosten. Zijn gapen om hem in zijn bedje te leggen.

Hersenontwikkeling in het kort:

  • In het eerste jaar verdrievoudigt het gewicht en volume van de hersenen van je kindje .
  • De hersenactiviteit van een baby is twee keer zo hoog als die van een volwassene.
  • Er worden elke dag zo’n 700 nieuwe hersenverbindingen gelegd.
[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.