By 1 december 2016 Read More →

Gênant, peuters zijn veel te confronterend

Opvoeden is ‘rocket science’. Niemand heeft jou een handleiding gegeven hoe dat moet. Gelukkig heb je een peuter thuis. Confronterend peuters? Ja echt! Lees maar. Vast heel herkenbaar!

Opvoeden is ‘rocket science’. Niemand heeft jou ooit een handleiding gegeven hoe het moet. Gelukkig houden peuters jou regelmatig een spiegel voor. Peuters confronterend? Echt wel! 

Wanneer je peuter al vloekend door de kamer rent, dan weet je dat er iets misgaat in die opvoeding. Ai, is het echt zo erg? Ja! Peuters spiegelen hun gedrag namelijk aan… euh…  jou dus!

Opvoeden is ‘rocket science’. Niemand heeft je een handleiding gegeven hoe het moet. Gelukkig heb je een peuter thuis. Peuters confronterend? Ja echt . Zucht!

Peuters confronterend? Echt wel!

Toen je moeder werd, zwoor je het goed te doen. Geen grof taalgebruik, altijd spreken met twee woorden, netjes overal ‘dank je wel’ en ‘alsjeblieft’ op zeggen. In de praktijk lijkt dit toch iets moeilijker dan vooraf gedacht. Voor je het weet ontsnapt er iets tussen je lippen vandaan dat niet voor peuteroortjes bestemd is. Alles behalve opvoedkundig correct dus. Lees je mee met de 10 meest confronterende uitspraken van een peuter?

1# Hè?

Op zo’n beetje alles wat je zegt, volgt een ‘hè?’ Hoogst irritant. Van wie heeft hij dat toch? Zonder je daarvan bewust te zijn, beantwoord je de vraag vaak ook nog. Uiteraard volg je dat meteen opvoedkundig correct op met: ‘het is wat zeg je!’

2# Wat zeg je?

Zo jammer dat je peuter nu ook die vriendin van je moeder op die manier corrigeert.

3# Shit!

Je had je zo voorgenomen op je taalgebruik te letten. Mislukt!

4# Gatverdamme

Wanneer je een poepluier verschoont en de poep tot aan de oksels reikt, ontglipt het  je weleens: ‘gatverdamme’. Fijn dat dit meteen door peuterlief wordt overgenomen. Daar zit je dan aan tafel bij je schoonouders ‘Gatverdamme, dat lust ik niet’. Zucht!

5# Sukkel

Van wie heeft hij dat nu weer? ‘Van jou schat’, wijst je partner je er fijntjes op. Misschien in de auto toch maar eens wat vaker tot 10 tellen.

> Lees ook: Vieze woorden, schelden en vloeken. Wat doe je eraan? 

6# Loop eens door

Je zegt het vaker tegen je peuter dan je door hebt. Totdat je het hem in de supermarkt tegen elke voorbijganger hoort zeggen.

7# Hou eens op

Zelfde verhaal als hierboven …

#8 Doe normaal

… en hierboven

#9 Schiet eens op

Moet ik doorgaan?

#10 Borsten en/of piemel

Het lijkt nog onschuldig wanneer je vertelt dat papa en mama verschillend zijn en wel hierom. Het zijn immers beiden volstrekt ‘normale’ woorden. Dan gaat je peuter de woorden zelf gebruiken, tegen de kassajuffrouw van de supermarkt bijvoorbeeld. “Heb jij borsten of een piemel?” Awkward!

Hoe het wel moet?

Herken je bovenstaande peuter-uitspraken? Niet getreurd, jij bent niet de enige. Zie het maar als een mooie gelegenheid om te laten zien hoe het dan wel moet… Toch?

Welke uitspraken herhaalt jouw peuter van jou of je partner? En in welke gênante situatie hoorde jij jezelf ineens terug? 

(c) Can Stock Photo / Yanukit

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Peuter

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.