By 29 november 2016 Read More →

Hoe maak je de huisregels duidelijk en visueel?

Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, hadden we een whiteboard hangen waarop ik met een (permanente) stift een schema had gemaakt. Wekelijk vulden we met een whiteboardstift in wat er allemaal moest gebeuren. Het zag er no-nonsense uit en werkte goed bij ons.

Wij en de kinderen konden precies zien wanneer de oppas kwam, wanneer de gymspullen mee moesten naar school, wanneer de hockeytraining was en wie er ’s avonds thuis zou zijn van de ouders. Er was geen plaats op voor de klussen in huis. Daar hadden we weer een apart vel papier voor. Een zogenaamd contract (ja mét handtekeningen van de kinderen!) waarop stond wat er van ze verwacht werd qua klussen: bed opmaken, afwas in afwasmachine etc.

Het klinkt misschien heel rigide en streng. Maar met drie kinderen én twee werkende ouders gaf het de nodige rust en regelmaat en dat was erg fijn!

Duidelijkheid en regels

Ik raad ouders aan om al vroeg te beginnen met duidelijkheid en regels. Daar doe je je kind alleen maar plezier mee. Als je het aan hen over laat om de regels te bepalen, zorg je ervoor dat ze veel te veel verantwoordelijkheid op hun schouders krijgen. En dat is veel te zwaar. Zoals een jongen die bij mij in de praktijk kwam en vertelde dat hij enge dromen had. Hij droomde steeds dat alle volwassenen weg gingen en hij alleen overbleef met zijn jongere broertjes en zusjes. Typisch een droom voor een kind dat teveel verantwoordelijkheid krijgt.

Ouders doen dat vaak uit liefde voor hun kind en omdat ze een vriendelijke ouder willen zijn en geen ruzie willen. Geen krijsend kind dat iets zo vreselijk graag wil, wat jij verbiedt. Niet dus! Stel huisregels, daar vaart je kind wel bij!

Handige producten voor huisregels, plannen en organiseren

Ik kreeg van Laurien en Karlijn van het net opgerichte bedrijf  Familytastic een aantal hele mooie spullen die, zoals ze zelf zeggen, voor creativiteit, plezier en humor zorgen thuis. Het zijn pedagogisch onderbouwde producten die ervoor zorgen dat je meer plezier hebt in je gezin, maar die ook zorgen voor structuur thuis.

Bij de dagplanner en de huisregelkaarten wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om regels te stellen. Bij de Beastie Placemats en de huisregelkaarten wordt het belang onderschreven waarom je je kind op jongere leeftijd (tafel)manieren bij zou moeten brengen. Er is goed over nagedacht en het is ook leuk getekend, zodat het ouders én kinderen aanspreekt. Je kan echt zien dat het door pedagogen met tekentalent gemaakt is. Je ziet de producten hieronder. Lees even door, want je kunt ook nog wat winnen!

Echt een leuk cadeau voor ouders of kinderen!

Familytastic producten 

1. Familie dagplanner

De familie dagplanner bestaat uit een groot magnetisch bord waarop je allerlei mooie en lieve geïllustreerde kaartjes kan hangen. De kaartjes geven aan wat er moet gebeuren: bijvoorbeeld aankleden, naar school (met een leuk beestje op een fiets), naar sport of knutselen. Tijd voor moeder alleen (een beestje met een strikje in haar haar), tijd voor vader alleen (een beestje met een strikje onder zijn kin), maar ook tijd voor moeder en kind et cetera.

De pictogrammen kan je dus al gebruiken voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen, maar wel willen weten waar ze aan toe zijn zonder dat steeds te moeten afwachten, en dan voor verrassingen komen te staan, of te vragen (waar jij weer gek van kan worden).

familytastic-dagplanner

2. Klusjesbord

Krijgt jouw kind al klusjes thuis? Dan is hun klusjesbord op een stoer clipboard dat je voor elk kind kan ophangen met daarop de klusjes die ze moeten doen. Deze pictogrammen zitten met klittenband vast en je kan de “to-do” klussen aangeven. Heeft je kind een klusje gedaan, dan kan hij/zij de pictogram verplaatsen. Familytastic geeft er een handleiding bij met allerlei leuke ideeën onder andere waarmee je voor je kind van klusjes doen een leuke uitdaging kan maken.

We mogen een klusjesbord weggeven. Onderaan dit artikel staat de winactie! 

familytastic-klusjesbord

3. Placemats

Op de mooie placemats van Familytastic zie je de hele Beastiefamilie en met een stappenplan voor hoe je je kind op een speelse manier tafelmanieren kan bijbrengen. Je ontvangt twee placemats met twee verschillende afbeeldingen waar de Beasties de tafelmanieren op verschillende manieren (netjes eten plus er een kliederboel van maken) laten zien. Ga samen op zoek naar de verschillen. De placemats zijn van makkelijk afneembaar materiaal. Ook hier zit weer een pedagogisch onderbouwde handleiding bij voor extra tips.

familytastic-placemats

4. Huisregelkaarten

En als laatste een pakketje huisregelkaarten waarmee je de huisregels en verwachtingen binnen jullie gezin visueel maakt. Zodat de kinderen er niet over hoeven na te denken. En die je als ouders helpen om samen te werken en één lijn te trekken. Consequent zijn is belangrijk en wordt hiermee makkelijker.

familytastic-huisregels-kaarten

Meer informatie: www.familytastic.nl

 

 

Dit artikel bevat producten die naar ons zijn opgestuurd.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.