Wel of niet lid, bij de bibliotheek valt veel te halen!

Zo lang als ik me kan herinneren, ben ik lid van . Ik hou van lezen, ik hou van boeken. Dus je kunt mij bijna geen groter plezier doen dan met een tripje naar een boekhandel of naar de bibliotheek. Ook Job is al vroeg lid geworden van de bieb.

Van onze gemeente ontvingen we ongeveer drie maanden na zijn geboorte een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Met die bon kan je naar je bibliotheek. Dan krijg je een gratis abonnement voor je kind plus een leuk koffertje met daarin twee (wisselende) babyboekjes, een boekenlegger en een folder over voorlezen. Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen!

Ondanks dat Job niet enorm van lezen houdt, vindt hij een uitstapje naar de bibliotheek wel leuk. Dat kan natuurlijk ook niet anders met een oma die teamleider bij de bibliotheek is. 😉 Oma werkt in een regio met verschillende bibliotheken en is heel af en toe in ons dorp Epe te vinden. Als ze dan ook nog hier in de ‘uitleen’ staat, vindt Job het helemaal een feestje. Want oma maakt dan wel even een paar minuutjes vrij om samen met Job naar het meest ultieme boek te zoeken.

Dat je in de bibliotheek boeken kan lenen weet iedereen. Maar er is veel meer te doen! Lees hier welke activiteiten bibliotheek er nog meer zijn.

Is Job klaar met zijn boeken uitzoeken en ik nog niet? Terwijl ik nog verder aan het rondneuzen ben, grijpt hij zijn kans en leest hij nog snel even een stripje. Je kunt erg veel kranten en tijdschriften gratis lezen in de bibliotheek (en oudere exemplaren lenen). Job duikt in onze bibliotheek altijd op de bank in de hoek bij de boeken voor volwassenen, maar er zijn bij ons ook grote leestafels (met zelfs gratis koffie en thee) en zogenaamde studiecabines als je rustig wilt zitten.

Dat je in de bibliotheek boeken kan lenen weet iedereen. Maar er is veel meer te doen! Lees hier welke activiteiten bibliotheek er nog meer zijn.

Het nieuwe voorlezen

Gaan we op woensdagmiddag, dan is het zelfs dubbelop feest: dan wordt er voorgelezen. Job is dol op voorlezen!. In ons gezin een vast onderdeel van het bedritueel. Maar voorlezen is niet in ieder gezin vanzelfsprekend. Voor die gezinnen is er het landelijke project Voorleesexpress gestart. Daarbij gaan vrijwilligers twintig weken lang 1x per week voorlezen in deze gezinnen. Geweldig initiatief toch? 

Is jouw kind wel dol op voorlezen en niet zo dol op zelf lezen? Of heeft het moeilijkheden met lezen of dyslectisch? Dan heb ik drie handige tips voor je.

1# Luisterboeken lenen

Wist je dat je bij de bibliotheek ook luisterboeken kan lenen? Job is dol op luisterboeken. Hij speelt regelmatig met bijvoorbeeld zijn LEGO en luistert ondertussen naar een luisterboek. Ook onderweg of tijdens de vakantie is het super handig. Beter dan continu filmpjes kijken of spelen met de iPad.

2# App Luisterbieb

Wat ik nog niet wist, is dat er ook een handige app is voor luisterboeken, namelijk LuisterBieb. Daar kan je ook als je geen lid bent, gratis luisterboeken downloaden op je iPhone, iPad of iPod touch. Ook voor Android is er een LuisterBieb app. Voor het downloaden heb je wifi nodig. Afluisteren kan zonder wifi.

3# Daisy-spelers

Beschikt je kind niet over een mp3 speler, tablet of smartphone? Dan kun je bij de meeste bibliotheken zogenaamde Daisy-spelers en cd-roms lenen. Je kiest een cd-rom uit met daarop een leesboek. En je kind luistert via de Daisy-speler het boek. Ook perfect om in combinatie met het ‘echte’ boek mee te lezen om zo de leesvaardigheid verder te oefenen.

Dat je in de bibliotheek boeken kan lenen weet iedereen. Maar er is veel meer te doen! Lees hier welke activiteiten bibliotheek er nog meer zijn.

 

Lezen op vakantie

Omdat ik zo graag lees en Job inmiddels een leeftijd heeft dat ik op vakantie ook echt zelf kan lezen omdat hij niet steeds vermaakt hoeft te worden, heb ik een paar jaar geleden een e-reader aangeschaft. Beter dan steeds een enorme stapel boeken meesjouwen. De ene keer had ik alles al uit en de volgende keer kon ik de helft ongelezen weer mee terug nemen. De e-reader is wat dat betreft echt super handig. Bij de bibliotheek kun je met een abonnement e-books lenen voor volwassenen en kinderen. Dat kan gewoon online. Daarvoor hoef je al niet eens meer naar de bibliotheek.

In de zomervakantie kan iedereen boeken lenen via de Vakantiebieb. In deze gratis app (voor iOs en Android) worden 30 titels voor volwassenen en 30 titels voor de jeugd  beschikbaar gesteld. De Vakantiebieb boeken kun je alleen via de app lezen, dus niet via je e-reader. Aan het einde van de zomervakantie worden je boeken automatisch verwijderd uit de app.

Activiteiten bibliotheek

Nu wonen wij in een kleiner dorp. Woon jij in een grotere plaats, dan is de kans groot dat er nog veel meer activiteiten worden aangeboden, die allemaal te maken hebben met jouw persoonlijke ontwikkeling of die van je kind. Wat dacht je van concertjes, exposities of workshops voor nieuwsgierige kinderen (programmeren, Minecraft of 3D printen). Of een schrijfcursus? Ook krijg je met je bibliotheekpas korting op heel veel activiteiten en uitjes. Bekijk de Facebookpagina ‘Voordeel met je biebpas’ maar eens. En like hem dan meteen. Blijf je goed op de hoogte!

Benieuwd wat de bibliotheek voor jou kan betekenen?

Kijk dan op www.debibliotheken.nl/rijker 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken, Trend

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.