By 14 september 2016 Read More →

Wel of geen kindercoach voor je kind? Dat is de vraag!

Wanneer beslis je als ouder: ik ga hulp van buiten vragen in het begeleiden van mijn kind? Het is best een stap om met je kind naar een kindercoach te gaan. We geven je een aantal voorbeelden.

Wanneer denk je als ouder: ik ga eens wat hulp van buiten vragen in het begeleiden van mijn kind? Het is best een stap om met je kind naar een kindercoach te gaan.

Dan heb je meestal al met vriendinnen of familie over je kind gesproken, met de juf in de klas of de intern begeleider op school. Je hebt al van alles geprobeerd als ouder, maar je ziet toch dat het niet helemaal lekker blijft lopen thuis of op school. Je weet eigenlijk niet meer hoe je het moet aanpakken. Of je weet het wel, maar je hebt wat aanmoediging of een steuntje in de rug nodig.

De praktijk van een kindercoach

Herken je deze situaties? Dan is het goed om naar een kindercoach te gaan. Die kan de dingen op een rijtje zetten, de kluwen ontwarren of gewoon onbevooroordeeld luisteren. Die kan bijvoorbeeld met een poppetjesopstelling of met andere technieken inzicht in de situatie geven en advies. Die gaat samen met je kind vaardigheden oefenen en de kwaliteiten onderzoeken en zorgen dat je kind die gaat inzetten.

In mijn praktijk krijg ik alleen maar leuke kinderen, dat is iedere keer weer een feest om mee te maken! De meeste komen een paar keer, want met mijn oplossingsgerichte aanpak en hun gemotiveerdheid lukt het vaak om in een paar keer te bereiken wat ze willen.

> Lees ook: Hulp nodig bij het opvoeden? Je bent niet de enige!

kindercoach

 

Voorbeelden van het werk van een kindercoach

Zo had ik laatst een meisje die vrienden wilde maken op de middelbare school. We hebben gekeken bij welke leerlingen ze de beste kans zou maken en hoe ze het zou kunnen aanpakken. Welke gespreksonderwerpen ze zou nemen en hoe ze een gesprek zou kunnen aanpakken. De keer erna kwam ze vrolijk mijn praktijk binnen en riep heel blij: “Ik heb vriendinnen!”

Een jongen uit groep vijf uit een druk gezin vond het gewoon fijn om een paar gesprekken te hebben en spelletjes te doen bij mij. Dan kreeg hij eens exclusieve aandacht. Met hem en zijn ouders heb ik  gekeken hoe hij rust en aandacht in een drukke dag kon krijgen.

Een ander kind wilde vrolijker worden en meer zin hebben in school. Hij stelde te hoge eisen aan zichzelf en wilde tevreden zijn over zijn prestaties. Hij wilde leren om zichzelf complimenten te geven. Hij ging een grote uitdaging aan: op een gewone doordeweekse dag verkleed naar school gaan. Iedereen keek erg gek op maar had ook bewondering voor zijn durf en moed. Dat deed hem weer erg goed en hij kon met recht trots zijn op zichzelf.

Echtscheiding

Er komen regelmatig kinderen die in een echtscheidingssituatie zitten. Hoe ga je om met je boosheid, verdriet, of opluchting dat de ruzies over zijn? Of juist met een moeilijke relatie tussen je ouders? Hoe is het om je plekje te veroveren in een samengesteld gezin? Wat voor tips kan je je ouders geven zodat je niet zoveel heen en weer hoeft te sjouwen? Of zoals een meisje eens tegen mij zei: “mijn rugzak is zo zwaar…”.

Wil je kind geduldig zijn, beter concentreren of gemotiveerd zijn, niet meer bang zijn, verlegen of verdrietig, de CITO toets geconcentreerd doen of vrienden maken, niet meer pesten of gepest worden? Dat kan je kind leren en een kindercoach kan het daarbij helpen.

> Lees ook: Ontdek samen de kwaliteiten van je kind

Een kindercoach begeleidt ook ouders

In mijn praktijk begeleid ik ook ouders met kinderen die nog niet toe zijn aan coaching. Dan geef ik die ouders advies en ondersteuning. Ik help ze om in gesprek met hun kind te komen en het te begeleiden. Belangrijk in het contact tussen ouders en kinderen is dat ze beide geven en nemen en er erkenning voor krijgen.

praktijkruimte van kindercoach Charlotte

Daarbij bied ik literatuur en handige spelletjes en andere werkvormen aan. Mijn eigen boek ‘Hoe houd je het gezellig thuis? dient als basis. Daarin staan handige oefeningen die je thuis kunt doen, bijvoorbeeld hoe je je kind kan leren ontspannen met Mindfulness, niet-helpende gedachten in helpende om te zetten en nog veel meer. Zo zijn je zorgen snel van de baan en kom je weer in goed contact met je kind.

 

Wanneer kan een kindercoach helpen?

  • Ben je een ouder die veel zorgt en weinig vraagt van je kind omdat je ervan overtuigd bent dat je je kind een onbezorgde jeugd wil geven? Dan kan ik je tips geven om het wat evenwichtiger te laten zijn: het is bijvoorbeeld voor een kind belangrijk om te geven en niet alleen te nemen.
  • Ben je in een echtscheiding verwikkeld? Dan kan ik je helpen om met je pijn en verdriet om te gaan en dat je ook in staat bent om je kinderen te steunen en tot een goede regeling te komen.
  • Heeft je kind problemen op school of zit je met je handen in het haar hoe je je puber moet aanpakken? Ik kan je daarbij ondersteunen.
  • Wil je gewoon je zorgen en onzekerheden kwijt? En een luisterend oor? Ook daar ben ik voor.

Het kan erg opluchten om een of enkele gesprekken te hebben en het heeft zeker een goed effect op het contact tussen jou en je kind.

Hier vind je meer informatie over de praktijk van Charlotte: www. charlottekindercoaching.nl

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.