Stop, denk, doe: leren respectvol met elkaar omgaan

Heb je een kind dat zonder na te denken zich ergens instort? Of meteen aan zijn opgave begint, zonder te kijken wat nu precies de bedoeling is? Of een kind dat meteen terugduwt als hij een zet krijgt. Zonder te kijken wat de reden van die duw is? Misschien werd het kind dat hem duwde op zijn beurt zelf geduwd?

Wat doe je met zo’n kind dat moet leren om eerst te stoppen, dan na te denken en dan te doen?

  • Je kan eerst zijn kwaliteiten benoemen: ‘Goh jij begint enthousiast aan je werk!’ ‘Je wil het echt meteen doen he?’ ‘Zo, je laat duidelijk zien dat je niet geduwd wil worden!’ En daarna pas vragen: ‘Was het handig om het op deze manier te doen?’ ‘Heeft het je het juiste opgeleverd?’
  • Geef zelf het goede voorbeeld en benoem dat ook: ‘Ik ga eerst eens rustig het recept lezen, de spullen klaarzetten en dan begin ik pas met koken.’ Of: ‘Geef me even de tijd om na te denken en te reageren!’
  • Hang een stoplicht op en leg uit dat Rood betekent: Stop, even pas op de plaats. Oranje: Denk, nadenken. Groen: Doe. Nu mag je gaan doen wat je van plan bent.

 

Stop-Denk-Doe-spel

Je kan ook het spel Stop-Denk-Doe gaan spelen. Een leuk bordspel om met kinderen te spelen met allerlei situaties in de ochtend, naar school, op school, spelen en avond. Op elke situatie liggen een aantal kaartjes met dingen als:

  • Vanmorgen heb je iemand geholpen met rekenen. Nu zegt de halve klas dat je verliefd bent op dat klasgenootje. Je laat ze gewoon kletsen en reageert verder niet. Heel verstandig. Pak maar twee doekaartjes.
  • Tjonge, jonge wat fiets jij langzaam. Zo kom je veel te laat op school. Gooi nog maar een keer, misschien helpt dat.
  • Vandaag ben je jarig en je wilt trakteren op school. Je moeder wil  stukjes kaas en worst klaarmaken. Jij wordt boos, want dat vind je kinderachtig. Je loopt naar de keuken en bedenkt hoe je het aan je moeder kunt uitleggen: dit wil ik echt niet. Prima: pak drie kaartjes naar keuze uit de pot.
  • Je bent net lekker aan het computeren. Je moeder zegt voor de tweede keer dat je naar bed moet. Je zegt: ‘Nog eventjes.’ Maar dat mag niet. Dan geef je haar een grote mond en slaat tegen de computer. Oei, dat driftige gedoe is geen oplossing. Ruil van plek met de speler met de minste kaartjes. Kaartjes laten liggen.
  • Samen met je vriendinnetje ga je naar de nieuwe hut. Als jullie aankomen, zien jullie dat de hut helemaal kapot is. Kijk, daar lopen een paar jongens lachend weg. Wat flauw van ze. Jullie doen net of je ze niet ziet en bouwen de hut gewoon opnieuw. Prima, jij en alle andere meisjes pakken twee kaartjes naar keuze.

Bestel het spel

Leuk toch? Geïnspireerd? Echt handig om met kinderen in gesprek te raken over hoe je op verschillende lastige situaties kan reageren en ermee om leren gaan.

Stop Denk Doe spel – Spel over omgaan met conflicten 

Bestel hier

overzicht spel Stop Denk Doe

Hoe houd je het gezellig thuis?

Orthopedagoog en kindercoach Charlotte Borggreve heeft een boek geschreven: ‘ Hoe houd je het gezellig thuis?”. Het is een doe-boek met praktische tips en methodes, die Charlotte zelf in haar praktijk gebruikt. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of gezellig samenzijn.

Meer informatie over haar boek vind je hier.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.