Hoe vaak geef jij als ouder onmogelijke opdrachten?

Iedere ouder geeft zijn kind weleens opdrachten zoals: ‘Ruim je spullen op’. ‘Poets je tanden’ en ‘Hang je jas op’. Omdat kinderen graag meewerken, doen ze dat dan wel. Soms niet natuurlijk en dan heb je wat overredingskracht nodig! Helaas zijn sommige opdrachten niet zo makkelijk.

Wat moet je kind met opdrachten als: ‘Doe je best’, ‘Schiet eens op’ of ‘Wees flink’? Je kind vraag zich dan af: wanneer doe ik mijn best? Ben ik opgeschoten? En ben ik flink? Het is belangrijk dat je als ouder specifiek en duidelijk bent: ‘Je doet je best als je de jaartallen uit je hoofd leert en je daarna door mij laat overhoren. Je bent flink als je niet huilt bij de tandarts’. Ben je niet duidelijk, dan gaat je kind er zelf een invulling aan geven en kan het zijn dat het steeds maar zijn best blijft doen omdat hij niet weet wanneer het goed is. Je kind gaat zich dan onzeker voelen.

onmogelijke opdrachten aan je kinderen

Soorten onmogelijke opdrachten

Alle onmogelijk uitvoerbare opdrachten die je een kind kan geven en die een basis kunnen vormen voor onzekerheid kan je samenvatten in de volgende vijf.

1. Doe je uiterste best!

Je kind zal in noodsituaties keihard gaan werken. Het resultaat doet er niet toe en het kan dus ook niet nagaan of hij geslaagd is of gefaald heeft. ‘Ik heb hard gewerkt, maar waarvoor?’

2. Doe me een plezier!

De belangrijkste taak wordt dan om anderen tevreden te stellen. Maar je kunt niet iedereen op de wereld een plezier doen zonder jezelf weg te cijferen. Grenzen aangeven wordt moeilijk en je kind wordt makkelijk een pestobject.

3. Wees sterk!

Als je kind altijd, zelfs onder de zwaarste druk sterk moet zijn, wordt het moeilijk om emotie te tonen. Voelt een kind dat, dan gaat hij het wegdrukken en dat gaat op een gegeven moment opspelen: bijvoorbeeld hij krijgt migraine, of ontwikkelt een kort lontje.

4. Schiet op!

Je kind komt nergens aan toe en is altijd op weg naar het volgende. Als het ergens aan begint is hij bang of hij wel genoeg tijd heeft. Hij staat voortdurend onder stress. Gaat steeds hogere eisen aan zichzelf stellen. Heeft nergens tijd voor.

 

5. Wees perfect!

Dit is de vervelendste opdracht die je kan geven. Als je als ouder een perfect kind wil, zal je op elk foutje wijzen. Kinderen die deze opdracht hebben meegekregen zullen niet vaak iets aandurven omdat ze bang zijn om het niet perfect te doen. Ze worden faalangstig en gaan bijvoorbeeld hyperventileren als ze een moeilijke opdracht krijgen.

Hoe zit dat bij jou?

Ga eens bij jezelf en je partner na welke opdrachten jullie van huis uit hebben meegekregen. Geef je die aan je kinderen door? En wil je dat? Sta je wel eens onder spanning? Onderzoek dan eens welke opdracht eraan ten grondslag ligt. Eén van bovenstaande onmogelijke opdrachten? Houd jezelf voor dat je niet aan die opdracht hoeft te voldoen en beter nog: je kan niet aan die opdracht voldoen.

Probeer eens om regels te overtreden: wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een fout maakt of een keer ruzie maakt met iemand? Vergaat de wereld als je je werk niet op tijd afhebt? Maken ze misbruik van je gevoelens als je die laat zien? Al doende leer je om milder voor jezelf te zijn en geen onmogelijke eisen te stellen. En dat heeft directe invloed op wat jij je kind meegeeft.

Dus als je voortaan je kind wil meegeven dat hij zijn best moet doen op school zeg je bijvoorbeeld: ‘ik wil graag dat je oplet als de leerkracht iets uitlegt en als je aan je werk moet, dat je dan rustig en netjes werkt en goed nadenkt’. In plaats van: ‘schiet op!’ kan je ook zeggen: ‘Ik wil dat je je nu gaat aankleden en tanden poetsen en geen andere dingen doet, want ik wil om 8.30 de deur uit’. Van ‘wees flink’ kan je maken: ‘ik wil graag dat je jezelf aanmoedigt om tóch in het diepe te springen. Je kan immers zwemmen?’

Orthopedagoog en kindercoach Charlotte Borggreve heeft een boek geschreven: ‘ Hoe houd je het gezellig thuis?”. Het is een doe-boek met praktische tips en methodes, die Charlotte zelf in haar praktijk gebruikt. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of gezellig samenzijn. Meer informatie over het boek vind je hier.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.