By 19 december 2015 Read More →

Tien (kerstdiner)tips voor ouders van moeilijke eters

Nu de feestdagen eraan komen wordt het nóg moeilijker voor je: hoe krijg je je moeilijke eter aan de haas, spruitjes met kastanjes, stoofpeertjes, bavarois (nou dat lukt waarschijnlijk wel!), zalm en oesters?

kerstdiner tips moeilijke eters\

10 tips voor ouders van moeilijke eters

#1 Ga eerst na of er niet iets medisch aan de hand is: een kind kan een reukstoornis, een visuele, auditieve of tactiele stoornis hebben (bijvoorbeeld last hebben van het geluid van kauwen, of van de geur van eten, of een reflex hebben om te kokhalzen, of de mondmotorische vaardigheid is vertraagd waardoor het nog niet goed kan kauwen en slikken etc)

#2 Ga na of er sterke geuren in de buurt van de eettafel zijn die concurreren met de geur van eten (in de crèche bijvoorbeeld: een poepgeur).

#3 Zorg voor een rustige omgeving en dien het eten elke dag op dezelfde tijd en plaats (aan tafel) op.

#4 Dwing het kind niet en focus niet te veel op het eten maar vooral wat het kind meemaakt aan tafel: tafelgesprekken over eten, en zien van nieuw voedsel.

#5 Bespreek of bestraf aan tafel nooit de eetgewoontes van het kind. De tafel moet een veilige plek blijven.

 

> Lees ook: Voorkom drama aan de kersttafel met deze handige tips

 

#6 Vervang niet! Maak er geen gewoonte van om je kind een boterham voor het naar bed gaan te geven als het aan tafel te weinig heeft gegeten. Laat de verantwoordelijkheid aan je kind over om te zorgen dat het genoeg eet op het juiste moment (aan tafel).

#7 Laat je kind zelf opscheppen en leer het zoveel te nemen dat hij op kan. Laat hem eerder te weinig opscheppen dan te veel. Er is altijd nog de mogelijkheid om een tweede portie te nemen. Zelf opscheppen zorgt ervoor dat je kind de controle houdt en niet het gevoel heeft dat het tegen een door jou volgeladen bord zit op te hikken.

#8 Help je kind om zijn eigen favoriete en gezonde kerstmenu samen te stellen.

#9 Laat je kind je helpen met koken, de tafel mooi in kerstsfeer dekken, de borden opmaken of opruimen. Daardoor maak je het medeverantwoordelijk en maak je het makkelijker voor je kind om te eten. Serveer het eten van je kind op kleine bordjes: je kan beter meerdere kleine bordjes maken die er mooi uitzien dan een groot vol bord.

#10 Maak kindvriendelijk eten en zorg dat je in ieder geval per maaltijd iets hebt dat je kind lekker vindt.

Een paar eetspelletjes die kunnen helpen

Het kan helpen om er speels mee om te gaan door bijvoorbeeld er een spelletje van te maken.

  • Doe je kind een blinddoek voor en laat het verschillende etenswaren ruiken, voelen, proeven.
  • Vul zes kommetjes met drie soorten bekend en drie soorten onbekend eten. Laat een muziekje spelen en geef de kommetjes door. Zet de muziek stop. Iedereen proeft uit het kommetje dat hij/zij in de hand heeft.

Hebben jullie nog tips? Laat weten!

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kerst

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.