By 17 juli 2015 Read More →

Verstopping op vakantie

Koffers al gepakt? Kinderen voorbereid op de reis en vakantiebestemming dus klaar om te gaan? Vergeet dan niet om laxeermiddelen en diarreeremmers mee te nemen. ‘Beter mee, dan er om verlegen’, zeggen ze altijd. Veel mensen, zowel volwassenen als kinderen, hebben op vakantie last met of bij het poepen. Ofwel diarree, ofwel verstopping. Hartstikke lastig, want juist op vakantie wil je genieten en ontspannen en niet bezig zijn met ‘shit’… ;(

Diarree kan verschillende oorzaken hebben en gaat meestal vanzelf weer over. Last van een simpel buikgriepje? Dan kunnen diarreeremmers kort worden gebruikt. Maar weet je niet de oorzaak en blijft de diarree aanhouden? Dan is een bezoek aan de dokter gewenst om uitdroging te voorkomen.

Verstopping gaat niet zo gemakkelijk vanzelf over. Wanneer er eenmaal een flinke hoop harde poep in de buik zit, is er meer voor nodig dan afwachten en pruimen eten om die eruit te krijgen. Hoe komt het eigenlijk dat juist op vakantie, waar je het alledaagse leven en zorgen loslaat en ontspant, verstopping ontstaat?

Oorzaken verstopping

#1 Karakter: als je kind niet zo van veranderingen houdt, kan op vakantie gaan en een andere, soms nieuwe omgeving, spanning en stress opleveren. Met als resultaat; vasthoudend gedrag, letterlijk en figuurlijk.

#2 Eten: tegenwoordig kun je overal prima eten. Maar wanneer je kind in de vakantie veel minder vezelrijk (pasta, frites, rijst) en anders eet dan gewend, kunnen de darmen daar anders op gaan reageren. Zo kan er ophoping/verstopping ontstaan.

#3 Vocht: je zou denken dat je kind in zonnige oorden meer gaat drinken. Toch wordt vaker gezien dat kinderen (te) druk zijn met spelen en zwemmen om voldoende of meer te drinken dan in het dagelijkse thuis/schoolleven. Veel drinken is erg belangrijk in de hete zon.

#4 Beweging: daar waar kinderen thuis dagelijks buiten spelen, naar sporten gaan, gymles hebben op school, wordt er op vakantie vaker wat rustiger aan gedaan. Wel zwemmen, maar daar blijft het vaak bij. Luieren ‘hoort’ ook bij de vakantie. Gevolg is: de darmen worden daardoor ook luier.

#5 Regelmaat/Ritme: op vakantie heerst er een andere (of geen) regelmaat en ritme. Sommige kinderen kunnen dat moeilijk handelen. Dat zijn met name de kinderen die veel baat hebben bij dagelijkse structuur en routine en vergeten naar de wc te gaan of dit uitstellen.

#6 Wc’s: andere wc’s, open toiletruimtes (camping), vieze wc’s, ander of geen wc-papier of je wc-papier onder de arm meenemen. Het zijn allemaal redenen om het poepen uit te stellen en minder goed te ontspannen op het toilet.

Kortom best wat redenen waardoor verstopping kan ontstaan. Wanneer jij je kind of jezelf herkent in bovenstaande, houd dan de volgende zaken in gedachten.

verstopping op vakantie

Verstopping op vakantie los je zo op

Laxeermiddelen
Neem laxeermiddelen mee. Of dit natuurlijke of reguliere middelen zijn, is om het even. Zo lang je maar iets bij je hebt om de boel weer in beweging te krijgen. Geef preventief of tijdig een laxeermiddel dat zorgt voor zachtere en grotere poep. Zo voelt je kind goed wanneer het moet poepen en gaat dit er ook gemakkelijk helemaal uit.
Zorg dat je kind zeker 1 à 1,5 liter drinkt. Het liefst zo min mogelijk koolzuurhoudende frisdrank. Zit de poep echt vast en krijgt je kind het er niet uit, geef dan een miniklysma (kan bij jonge en oudere kinderen) of laxeermiddelen. Dat maakt de poep zachter en werkt prikkelend op de darmen.

Het is ALTIJD beter om te laxeren dan de poep (=troep) te laten zitten. Met als gevolg buikpijn, niet lekker voelen, minder eetlust, vieze broeken (overloopdiarree) en zelfs plasongelukjes (overdag en ’s nachts). Dat kan de vakantiepret flink verpesten. Let goed op de 3 P’s of er sprake is van verstopping.

Uitleg vakantieplannen en afspraken
Buiten laxeermiddelen is het verstandig om, wanneer je kind gevoelig is voor veranderingen en prikkels, de vakantie(plannen) en reis vooraf te bespreken en toe te lichten. Leg uit dat ergens anders, op een andere wc, ander eten en vakantie vieren zonder (veel) regeltjes, spannend kan zijn. Dat kan er ook voor zorgen dat de buik anders gaat doen. Maak afspraken over voldoende drinken en de wc-gang, zodat de regelmaat erin blijft. Vertel onder andere eveneens hoe het werkt wanneer je op de camping naar de wc gaat.

Goed voorbereid, is het halve werk! Een fijne ontspannen vakantie toegewenst. Zonder shit!

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>