By 14 november 2014 Read More →

Zoenen op het schoolplein: doe jij er nog aan?

Okay, ik geef het toe, de kop boven dit artikel is nogal rebels gekozen. Suggestief ook. Welbewust eveneens, want zoenen op het schoolplein, daar kunnen velen van jullie zich vast wel wat bij voorstellen. Zo zal een aantal ouders echt niet aan het kusgedag van hun kinderen denken, maar gaat men juist terug naar de eigen middelbare schooltijd. Neemt niet weg dat we hier je aandacht wel mee gewekt hebben.

Ja, laat me eerlijk zijn. Ook ik denk natuurlijk terug aan die illegale zoenpartijen achter het fietsenhok. Aan de schielijke vrijpartijtjes in het duistere nisje van de schoolvoordeur. Camera’s waren er toen nog niet, dus men kon ongebreideld de gang gaan. Men, zeg ik met recht, want ik deed daar zelf natuurlijk nooit actief aan mee. Nee, joh! Ik fantaseerde er alleen maar over.

Maar goed, deze totaal misplaatste inleiding even daargelaten; zoenen op het schoolplein heeft voor ouders inmiddels natuurlijk een compleet andere betekenis gekregen. Toen ons zoontje nog lekker ronddartelde in groep 1 en 2 maakte dat gezoen hem helemaal niets uit. We brachten hem in de klas, we groetten hem uitgebreid en we zoenden hem ten overstaan van de hele klas, de juffen incluis. Niemand vond dat raar en ons zoontje al helemaal niet.

zoenen schoolplein

Tot een paar maanden geleden. Bij deze 6-jarige groep 3’er veranderde het spontane kusgedrag namelijk als een blad aan de boom. Hij begint steeds meer gêne te ontwikkelen. Helemaal omdat hij in een combinatieklas met groep 4 zit. Dan ineens trekken kussende 6-jarigen juist de aandacht. En dan ineens kijken de oudere groep 4-kindjes met afgunst naar de intense slobberkus van mijn zoon.

Zoende Job de eerste dagen van dit schooljaar nog volkomen (lees: ‘papa, nog ééééééén kusje, okay?’) onverstoorbaar, nu wordt dat ineens een stuk minder. Zwaaien is prima, een aai over de bol kan nog net, maar zoenen op het schoolplein, dat kleeft voor hem steeds meer een negatieve bijsmaak (sorry voor deze beeldspraak) aan. Ik zal me daarom maar alvast in gaan stellen op zoenloze wegbreng- en ophaalmomenten op het schoolplein. Daarbij rest mij ook niets anders dan eens goed in het rondte kijken of er nog leuke schoolmoeders zijn die zijn plaats wellicht in kunnen nemen*.

* Belangwekkende noot aan mijn echtgenote: fantasie, hè! Fantasie!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.