By 22 augustus 2017 Read More →

Vakantie met veel gezelligheid en beetje stress #autisme 100

Jaja, het is zover! De honderdste blog! Mijlpaal! En deze keer ook een gezellig verhaal. Ik ga namelijk vertellen over onze vakantie. Vroeger, als ik ergens was geweest, wilde mijn moeder altijd verslag. “Je kwam aan en toen…” En dan keek ze me hoopvol aan of er een minutieus en gedetailleerd verhaal zou volgen. Dus, hierbij “We stapten in de auto en toen…

…reden we naar Hamburg. Daar hebben we ons geïnstalleerd, een hapje gegeten en naar bed. We waren naar Hamburg, want daar is Miniatur Wunderland. Ik heb weleens geschreven dat we iedere vakantie naar Miniworld in Rotterdam gaan. Miniatur Wunderland is de XXL-variant van de Rotterdamse Miniworld. Dus waar Daniël al dolgelukkig wordt van Rotterdam, hebben we hem nu na vier uur bij wijze van spreken aan zijn haren weg moeten trekken, omdat Linda en ik er meer dan klaar mee waren. Linda was het al na een uur zat, maar ik ben uiteindelijk (ze heeft het in totaal nog drie uur volgehouden) met haar in het restaurant gaan zitten en heb haar mijn telefoon gegeven. Dat was dus een zeer geslaagde eerste dag. Nog een nachtje slapen en in de auto, naar de hoofdbestemming, Legoland in Denemarken.

Op weg naar Legoland

Daniël zat voorin naast mijn man, en ik zat achterin met Linda. Zo zaten de kinderen bij elkaar uit de buurt en konden we rustig rijden. We hebben alle Kinderen voor Kinderenalbums van Spotify gedownload en mijn man en ik hebben heerlijk vol jeugdsentiment zitten meeblèren met de liedjes van vroeger.

In totaal zijn we drie dagen naar Legoland geweest, we logeerden in het vakantiepark ernaast. Pas na het derde bezoek aan Legoland hadden we alle attracties gezien en gedaan die we wilden doen. Dat wil zeggen, alles, behalve de achtbanen en het spookhuis. Volgens de folder zijn er 65 miljoen Legoblokjes in Legoland verwerkt. Als je Miniland (Madurodam, Legostyle) bekijkt, kan je je er wel iets bij voorstellen dat er een dergelijk schier oneindige voorraad blokjes is gebruikt daar. We hebben er erg genoten van alle attracties.

Zo was er een rijschool, waarbij ze in autootjes rondreden en daarna een echt rijbewijs kregen. En de brandweerkazerne had zijn eigen attractie. De brandweerauto’s waren nagebouwd volgens Legorecept en je moest echt de wagen naar de andere kant van de attractie rijden om daar met een “Legostyle” pompje een brandje te blussen. Als de brand geblust was, moest je de brandweerwagen weer naar het startpunt pompen. Sommige attracties waren niet specifiek Lego, maar toch gewoon leuk. Linda had vooral lol met de klimmuur bij Ninjago. Daarbij moest je van links naar rechts, in plaats van naar boven. Dus dat was ook wel zo veilig. Alleen wel moeilijk als een ander kind van rechts naar links wil, terwijl jij van links naar rechts gaat. Wat doe je dan? Dan blijf je stug hangen/staan en kijkt boos tot de ander aftaait. Tsja…

Souvenirs van Legoland

We hebben uiteraard ook souvenirs meegenomen. De kinderen hebben een Legoset gekocht en mijn man ik hebben koffiebekers (volgens het Lego-ontwerp, uiteraard) gekocht. Mijn man had een hele mooie nieuwe set gezien, die ons perfect leek voor Daniël. Een echte, grote, Londense dubbeldekkerbus. Dus mijn man bracht deze bus vol bewondering bij Daniël onder de aandacht. “Nee, die wil ik niet. Past niet in mijn stadje dat ik aan het bouwen ben in de Legokamer.” Die zagen we niet aankomen! Wij dachten een waar pareltje gevonden te hebben. Gelukkig vond hij een ander mooi 3-in-1 huisje dat wel binnen het bestemmingsplan van Daniëlstad paste. De Legodozen werden de volgende dag gebouwd en Daniël is de hele dag bezig geweest met het onderzoeken van alle mogelijke configuraties die zijn nieuwe huisje te bieden heeft.

Om de vakantie een beetje gevarieerd te houden, hebben we ook andere dingen gedaan. We zijn ook een dagje naar de dierentuin geweest. Het park had ook van alles te bieden. Ik heb dus twee keer gebowld (een keer met Daniël en een keer met Linda) en mijn man heeft twee keer gemidgetgolft (binnenbaan en buitenbaan, met Daniël). Het zwembad was ook erg fijn, daar hebben we Linda onder luid protest weg moeten halen.

Extra activiteiten zorgt voor extra stress

Na een week Legoland en toebehoren gingen we weer op stap. Deze keer maakten we een kleine omweg langs Ribe. Daar is een ‘vikingendorp’. Vergelijkbaar met het Archeon, maar dan gewijd aan de Vikingen. Linda heeft met pijl en boog een paar pijlen geschoten en Daniël heeft lopen mokken. Immers, de vakantie was Miniatur Wunderland en Legoland. Waarom doen we dan een ander dagprogramma erbij?!?!? Vorig jaar hadden we na de ‘hoofdvakantie’ er ook een paar dagen aangeplakt en daar kon Daniël destijds ook niet mee omgaan.

Dus deze keer hebben we geprobeerd hem zo goed mogelijk voor te bereiden dat we een extra ochtendprogramma zouden doen. Het mocht niet baten, meneer bleef ongelukkig. Uiteindelijk draaide hij wel bij. Beter gezegd, hij werd door een leuke activiteit afgeleid en vergat dat hij boos was. Na een ochtendje bij de Vikingen reden we door naar Duitsland. Daar hadden we een hotel voor één nacht geboekt. Voor het gemak hadden we één kamer en sliepen de kinderen in hetzelfde bed (slaapbank). Dit was kennelijk erg bijzonder, want ze hebben redelijk zitten giebelen samen. Toen ik ze eraan herinnerde dat ze de afgelopen twee jaar samen in bed hadden geslapen en dat ze toen steeds gewoon rustig gingen slapen, keken ze me aan of ze water zagen branden. Bijzonder, hoe snel dat veranderd is. Uiteindelijk sliepen ze, maar het heeft wel wat voeten in de aarde gehad.”

Vakantie met stress maar ook met veel gezelligheid

We hebben dus een hele fijne vakantie gehad. Daniël heeft wel veel spanning ervaren, helaas. De anticipatie van Miniatur Wunderland en Legoland, bijkomen dat Miniatur Wunderland zo leuk was, anticipatie dat hij een nieuwe Legoset zou krijgen, etc. Dus het was niet heel rustig, maar dat viel ook niet te verwachten. Gegeven onze gezinsdynamiek was dit een uitstekende vakantie. En daar hebben we allemaal van genoten.

Daniëlle schrijft al meer dan twee jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

(c) Can Stock Photo / Crippsphoto

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..