By 1 november 2016 Read More →

Pokémon is een GO #autisme 69

“Squirtle! Ik kom eraan!”, roept Daniël, terwijl hij een willekeurige kant op rent op jacht naar het blauwe schildpadje. Pokémon, het vervolg.

Tijdens de zomervakantie had ik een telefoon geregeld voor Daniël, in de hoop dat hij zijn vampierenbestaan achter zich zou laten en het zonlicht zou opzoeken.Dat had een hoopvol begin. Meneer ging graag naar buiten en had veel lol met het opzoeken van de pokéstops en daar als een bezetene naar toe te hollen. Klein detail: pokéstops zijn meestal beelden en ik geloof niet dat die snel weg zullen gaan. Rennen is dus een beetje overdreven in dit geval. Ach ja, hij heeft lol.

Experiment mislukt?

Al snel taaide Daniël af en nam weer plaats op de bank onder zijn dekentje. Helaas pindakaas, experiment mislukt. Althans, dat dacht ik. Een paar weken geleden wilde Daniël opeens wel weer meelopen op zoek naar Pokémon. Top! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En zo krijgt hij toch nog wat mee van deze indian summer. Dus de boodschappen kregen een nieuwe dimensie. Een straatje in de buurt van de supermarkt bevat regelmatig veel pokémon, dus we zijn eerst tien minuten bezig om door die straat te lopen. Daarna naar de supermarkt, alwaar er alleen op het schermpje getuurd wordt… Grappig detail is dat ik steeds meewarige blikken krijg van volwassenen als ze me met de kinderen zien lopen. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik ben allang blij dat ze buiten zijn.

Daniëlle hoorde deze zomer dat Pokemon zo'n geschikt spel was voor kinderen met autisme. Ze probeerde het uit met haar zoon en vertelt je erover.

Evoluties

Linda heeft voldoende (eevee) pokémon gevangen om deze te evolueren. Deze pokémon heeft drie evolutie-opties en de evolutie verandert als je de naam van de pokémon verandert. En toen hadden ze dus door dat je met de namen kan spelen. Hiermee was er een nieuwe dimensie bij het spel gekomen. Daniël heeft de grootste lol met de benamingen. Enkele voorbeelden:

  • 6 psyducks (soort grote eend) zijn hernoemd tot Guus Geluk, Donald Duck, Katrien Duck, Kwik, Kwek en Kwak. De naam “Dagobert Duck” is teveel tekens, dus dat kan helaas niet.
  • Zijn sterkste raticate (geëvolueerde rattata, een soort rat) heet tegenwoordig Rattenkoning
  • Poliwag wordt Poliwagen (vind ik erg origineel bedacht)
  • Magikarp (klein oranje visje) wordt magikarp.nl
  • En natuurlijk de grootste grap: Hij heeft een caterpie vernoemd naar kakuna! (Dit klopt natuurlijk niet, want de geëvolueerde vorm van een caterpie is metapod en de geëvolueerde vorm van weedle is kakuna… (Toen ik hem hiernaar vroeg zei hij dat hij expres de pokémon had verwisseld, maar hij moest er net iets te lang over nadenken. Had ik hem dus tuk. Maar ach, ik geniet ervan dat hij geniet. En ja, ik heb dus dagelijks meerdere zeer geanimeerde gesprekken over Pokémon GO met beide kinderen. Het is maar waar je je hersencapaciteit aan wil besteden. 😉 )

Ik denk niet dat Daniël er nog veel zin in heeft als het kouder wordt, maar je weet maar nooit. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij me verrast heeft. Ik geniet in ieder geval volop van zijn plezier om een simpel wandelspelletje.

Daniëlle schrijft wekelijks voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

(c) Can Stock Photo / MikhailKayl

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..