By 12 juli 2016 Read More →

Twee keer een geweldige dag! #autisme 55

De afgelopen weken heeft Daniël twee hele leuke uitjes gehad. Deze uitjes kwamen op een heel goed moment. Meneer verkeert namelijk weer in opperste staat van stress en onrust de laatste tijd. Einde van het schooljaar, begin van de zomervakantie, vakantie in het vooruitzicht et cetera.

Met opa en oma op stap

Hij is eerst met opa en oma op stap geweest. Ze hebben hem opgehaald van school en zijn daarna met hem wat leuks gaan doen. Hij keek er erg naar uit en heeft onwijs genoten. Mijn vader vertelde wel na afloop dat Daniël niet wenste te lopen, maar alles met de tram wilde doen. Wel, hij is niet de eerste in mijn schoonfamilie die bepaald geen fan van wandelen is, dus het verbaasde me niets. En daarbij is een dag pas compleet als je in een tram hebt gezeten, dus ja, dan is wandelen niet de bedoeling, natuurlijk. De dag sloot af met een giga-pannenkoek met extra ijs, dus het feest was compleet.

Miniworld

Afgelopen zondag was de tweede fijne dag voor Daniël. Hij ging namelijk met mijn zwager een dagje uit naar Miniworld in Rotterdam. Met het openbaar vervoer. En hij mocht helemaal zelf kiezen welke route ze zouden nemen. Wel, dat is natuurlijk helemaal briljant. Ze gingen vol goede moed op stap,en hebben een tijdje bij de bushalte staan wachten voor een bus die niet rijdt in het weekend. Dat had Daniël toch wel moeten weten…

Ach ja, mijn zwager had de hele dag de tijd en het was vooral gezellig. Daarna met de trein naar Rotterdam, en hij heeft weer zijn ogen uitgekeken bij Miniworld. Daniël heeft die middag geluncht met poffertjes. Vervolgens had mijn man voor avondeten ook poffertjes gemaakt, dus we konden Daniël naar bed rollen die avond. Ach, het is bijna vakantie. Daniël heeft ook een conducteurssetje gekregen, waar hij dolgelukkig mee was. Er zat ook een fluitje bij die ’s avonds ineens (in mijn broekzak) verdwenen was.

Uitjes in de zomervakantie met autisme

Hard kreunen en stuiteren

Helaas is Daniël toch nog zo gespannen, dat hij ook zijn blijdschap uit door hard te kreunen en stuiteren. Qua geluid maakt het dus niet uit of hij blij of verdrietig is. Dat is dan weer jammer. Maar ik heb liever dat hij vrolijk rond stuitert dan dat hij negatieve spanning ervaart. Qua prikkels is het vergelijkbaar, maar voor mijn moederhart is het een stuk beter.

Concept zomervakantie

Ik heb wel het idee dat hij nu rustiger is onder het concept ‘zomervakantie” . Waar hij de vorige jaren diep ongelukkig werd van het idee van de wegvallende structuur, is hij nu vooral enthousiast over de komende vakantie. Mijn man is de eerste week met de kinderen thuis, dus ze zijn al druk bezig met het opstellen van een weekprogramma. Dat gaat inmiddels erg soepel, want de kinderen zijn allebei gewend aan het concept en weten dat een programma rust geeft.

Dus ja, eigenlijk gaat na deze twee uitjes het best goed met Daniël, gegeven de tijd van het jaar. En daar ben ik heel blij om.

Daniëlle schrijft al meer dan een jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

visual: Sclera

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..