By 31 mei 2016 Read More →

‘Een beetje autistisch’ bestaat niet! #autisme 49

Soms zeggen mensen met een grote grijns dat ze ‘een beetje autistisch’ zijn. Of ze vinden dat anderen ‘een beetje autistisch’ zijn als ze iets op een (in hun optiek) te weinig flexibele manier aanpakken. Daar krijg ik helemaal de kriebels van.

Als je op een dergelijke lachende (spottende…) manier zegt dat je een beetje autistisch bent, heb je geen enkel benul wat autisme inhoudt. Voor die mensen kan ik het filmpje van de autismeweek wel aanbevelen. En dan nog beschrijft dat slechts een klein deel van de impact die autisme op iemands leven heeft. Ik heb in een eerdere blog mijn mening daarover gegeven.

Lees ook: De voorlichtingsvideo van de autismeweek is te beperkt

Zoals mijn vader vaak zegt: “Je kan niet een beetje zwanger zijn. Je bent zwanger of je bent het niet.” Als je niet volledig aan de criteria voldoet, heet dat officieel dat je autistiforme trekken vertoont. En dan ben je dus niet ‘een beetje autistisch’. Al bekt dat laatste natuurlijk lekkerder in een gesprek.

Wellicht is de term “autisme spectrum stoornis” onduidelijk. Het spectrum beslaat een aantal varianten van autisme. Het betekent niet dat mensen met de diagnose Asperger met een (boven)gemiddeld IQ zogenaamd “minder autistisch” zijn dan een zwakbegaafde persoon met de diagnose klassiek autisme. Ze zijn allemaal autistisch, maar ze laten het op verschillende manieren zien.

Beetje autistisch

De uitdrukking ‘beetje autistisch’ wordt waarschijnlijk (hopelijk) gebruikt om grappig te zijn. Wel, autisme is geen grap. En als je de lolbroek aanhebt en jezelf ‘een beetje autistisch’ noemt, beledig je in mijn optiek de mensen die daadwerkelijk autistisch zijn. Je ontkent hiermee de (dagelijkse) moeite die zij hebben om zich staande te houden in een wereld met meer (verborgen) prikkels dan ze aankunnen.

Door deze zogenaamde grappen wordt het natuurlijk wel moeilijker om de term ‘autisme’ werkelijk op waarde te schatten. Immers, als iedereen een beetje autistisch is, dan is de diagnose autisme ook minder veelzeggend. En daarmee wordt de acceptatie van de ernst van autisme dus ook verminderd, met alle gevolgen van dien.

Hoe ziet het er dan uit als je écht autistisch bent? Tsja, kom maar eens bij ons langs een weekje voorafgaand aan de vakantie. Of de avond voor het schoolreisje.

Of ben je daar dan ‘te autistisch’ voor?

Daniëlle schrijft wekelijks voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

beetje autistisch

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..