Hoe zou het zijn om autistisch te zijn? | #autisme 5

Ik vind het leuk om de kinderen te observeren. Echt kijken, niet even vluchtig controleren of ze geen kattenkwaad uithalen. Rustig zitten en observeren. Soms vraag ik me dan af hoe het voelt om autistisch te zijn.

Hoe voelt het om sensorische prikkels min of meer ongefilterd binnen te krijgen? Hoe weet je dan wat je moet doen? Kijkt hij mensen niet aan omdat het gezicht van de ander teveel prikkels geeft? Kan hij dan ooit leren om mensen aan te kijken?
Is de hang naar structuur fijn als steunpunt of is het een noodzaak om op een prettige manier de dag door te komen? Als de structuur wegvalt, heeft hij het daar altijd moeilijk mee. Met alle luidruchtige en emotionele uitbarstingen van dien. Zou zijn fixatie op openbaar vervoer ook een middel zijn om de wereld overzichtelijker te maken? Is dit een manier om grip te krijgen op de wereld? Geven de buslijnen en haltes structuur aan zijn omgeving? Zou hem dat een gevoel van controle geven?

>> LEES OOK: de overige artikelen over leven met autisme

Hoe zou het voelen dat je, als je overprikkeld bent, je niet meer verbaal kunt uitdrukken? Dat de emoties je fysiek teveel worden? Zou hij inzien hoe afhankelijk hij dan nog is van ons, om hem weer in balans te krijgen? Hoe voelt die balans dan? Is dat een tijdelijke oppepper, of komt hij dan echt tot rust? En wat betekent rust? Overal waar je bent, komen prikkels binnen waar je lijf iets mee doet. Heb je dan ooit echt rust? We weten inmiddels dat hij rustig wordt van klassieke muziek. Dit is natuurlijk ook een auditieve prikkel, maar dit kalmeert hem. In dat opzicht is het heel fijn dat er ook prikkels zijn die juist rust geven.

Allemaal vragen waar ik het antwoord niet op weet. Soms vind ik het heel erg confronterend om te zien hoe moeilijk de wereld te bevatten is voor onze zoon. Als ik nog preciezer zou weten hoe hij de wereld voelt en beleeft, zou ik hem beter kunnen ondersteunen in zijn ontwikkeling. En om dit te bewerkstelligen, blijf ik de kinderen observeren. Voor mijn plezier en voor de toekomst van onze zoon.

[ssba]
Posted in: leven met autisme

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..