By 28 januari 2017 Read More →

Win een workshop ‘Jezelf in beeld d.m.v. een moodboard maken’

Wellicht heb je mijn recente artikelen wel gelezen over mijn goede voornemens en hoe ik ze écht vol ga houden dit jaar? In het kader van meer ‘me-time’, besloot ik een workshop te volgen. In mijn eentje. 

Tja, ‘me-time’ en meer tijd voor de dingen die ik belangrijk vind, dat klinkt allemaal prachtig. Maar wát zijn dan die dingen waar mijn hart echt harder van gaat kloppen? Waar ik warm van word én warm voor loop? Als ik jou deze vraag stel, weet jij dan direct zo een aantal dingen te benoemen? Weet jij hoe die dingen eruit zien? Ik niet direct, als ik eerlijk ben. Het leek me daarom leuk om met een dergelijke workshop echt een start te maken met mijn ‘jaarproject’. Want zo noem ik mijn persoonlijke doelen inmiddels al. 😉

Jezelf in beeld

Via via kwam ik een workshop tegen die me aansprak: ‘Jezelf in beeld d.m.v. een moodboard maken’. Een workshop waarin je op een ongedwongen manier met maximaal zes personen in een groep in 2,5 uur daadwerkelijk een aftrap maakt. Waarbij je letterlijk in beeld brengt, wat voor jou écht belangrijk is, waar je blij van wordt. De workshop wordt gegeven door Psychosociaal therapeut Maaike Boersma en Hapto-therapeut Lilian van den Einden

Op maandag 16 januari was het zover. Met een groep van vijf personen (drie vrouwen en twee mannen), kwamen we samen in de praktijkruimte van Maaike en Lilian. De groep bestond uit verschillende mensen. Mensen die (net) voor zichzelf begonnen waren en mensen die op zoek waren naar iets anders. Daar ook wel gedachten over hadden, maar nog op zoek waren naar de manier waarop.

Na een korte introductie van iedereen, en een heldere uitleg van Maaike en Lilian over het doel van de avond, kregen we de opdracht om de vijf dingen die belangrijk voor je zijn in beeld te brengen. Gewapend met een schaar, lijm, stiften en een stapel tijdschriften, kreeg je een half uur om je persoonlijke moodboard te maken. Ik zat al snel heerlijk in mijn eigen coconnetje onder het genot van een kopje thee te knippen en plakken. Dat klinkt simpel, maar wat ik echt opvallend vond, is dat er dan al een proces start. In mijn hoofd vormden zich al knippend en plakkend dingen waar ik blij van word, maar ook hoe ik dat zou kunnen realiseren.

Presenteren van de moodboards

Na het maken van de moodboards, presenteerden we die één voor één aan elkaar. Grappig om te zien dat de één kiest voor veel tekst, de ander voor veel beeld of juist een mix daartussen. Iedereen had een mooi persoonlijk verhaal. Over ‘de weg die al was afgelegd’, over de zoektocht naar geluk, over dromen. Energieke verhalen waar je blij van wordt. Je ontdekt overeenkomsten, verschillen en hoort en ervaart hoe een ieder daarmee om is gegaan. Maaike en Lilian zorgden voor een fijne begeleiding. Als deelnemers bepaalden wij door onze eigen verhalen, waarover gesproken werd. Zij spiegelden, stelden vragen over de moodboards of over iemands persoonlijke verhaal. Doordat ze er steeds bewust voor kiezen om de groepen klein te houden, is er ruimte voor veel interactie met hen, maar ook tussen de deelnemers onderling.

Jezelf in beeld krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Dat was de insteek van de workshop die ik volgde bij Maaike en Lilian in Olst. Een eerste aanzet is gemaakt.

Opgedane inzichten

Belangrijkste inzichten voor mij van deze avond? Ik werd enorm getriggerd door Maaike’s uitspraak ‘zorg ervoor dat er geen ruis zit, tussen wat je voelt en denkt’. Dát is mijn grootste valkuil; ik weet het. Ik kan zo sterk cognitief bezig zijn, dat ik vergeet mijn gevoel te checken. Of ik laat mijn cognitie mijn gevoel juist volledig overrulen. 

Daarnaast merkte ik dat ik, toen ik mijn verhaal toelichtte en de vragen van Maaike, Lilian en mijn mede-cursisten kreeg, heel hoog in mijn energie zat. Ik was een spraakwaterval, de woorden bleven maar komen (sorry mede-deelnemers 😉 ).
Ik ervoer dat ik écht blij ben met wat ik als basis heb, namelijk mijn gezin, familie en werk. Ook al mopper ik soms en is er regelmatig stress omdat ik van mezelf zoveel ‘moet’. Ik kreeg mooie feedback: ‘maak van moeten, eens willen’. Dát is de spijker op zijn kop. Als ik meer balans kan vinden tussen wat ik echt moet én wat ik graag wil, dan zorgt dat voor meer rust. En dan zal ik ook wat minder streng voor mezelf zijn…  

Hoe ik dat ga doen? Dat weet ik nog niet concreet. Het inzicht is al erg mooi. Deze workshop was een leuke, ongedwongen manier om een eerste stap te maken. Kritisch kijken naar hetgeen je nu doet of juist niet doet. Gezien de duur van de sessie, verwachtte ik niet een volledige analyse van mezelf en daar was ik ook niet naar op zoek. De avond is ook niet bedoeld om in een therapiesessie te stappen. Je kunt de workshop echt beschouwen als eerste aanzet tot een stuk zelfbewustzijn op een heel toegankelijke manier. 

 Ben jij daar ook naar op zoek? Schrijf je dan in voor de workshop. Of doe dan mee aan de winactie hieronder.

Winnaar workshop ‘Jezelf in beeld’

Van Maaike en Lilian mag ik aan één persoon een workshop cadeau doen. Op woensdag 22 februari of woensdag 22 maart mag jij dan een avond aan de slag. Let op: de workshop wordt gehouden in Olst (Overijssel) en ligt op 5 minuten lopen van het treinstation. Dus ben je enthousiast en kun je in Olst aanwezig zijn? Doe dan zeker mee! 

Op 7 februari hebben we de winnaar persoonlijk geïnformeerd. 

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.