Stap voor stap een beetje groener leven

De kranten stonden er vol mee: de nieuwe klimaatwet. No worries, dit wordt geen saai verhaal, je leest nog steeds het magazine voor de allerleukste ouders. Maar… leuke ouders denken natuurlijk ook aan de toekomst van hun kinderen. En dat begint bij je eigen gezin. Als ik naar mezelf kijk, moet ik bekennen dat ik wel iets minder groen ben geworden sinds ik moeder ben. En dat ga ik veranderen. 

Waarom is het belangrijk om groener te worden?
‘Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering merken en de laatste die haar kunnen stoppen.’, zegt Jesse Klaver van GroenLinks. Deze zin blijft maar in mijn hoofd hangen. Kunnen mijn kinderen nog wel in de sneeuw spelen later?

groener leven

Ik vind natuurlijk al langer dat ik meer moet doen, maar ik kies vaak de makkelijke weg. Zo hebben we na de komst van onze tweede tóch een auto gekocht in plaats van Greenwheels. En dan meteen een oudje dus best vervuilend. Ik heb er wel aan gedacht om wasbare luiers te kopen, maar daar bleef het dan ook bij. Het leek me zo’n gedoe. En zo gaat het eigenlijk steeds. Toch wil ik dat mijn kinderen wel echt groen gaan leven, dus zocht ik naar een aantal praktische en direct toepasbare tips.

Groen moet je doen, maar wat kun je doen?

  • Minder eten weggooien: Zo’n 14% van ons eten verdwijnt ongebruikt in de prullenbak. En heb je, net als ik, een dreumes die ontdekt heeft dat eten goed kan vliegen en een bijna kleuter die alles laat staan? Dan ben ik bang dat het nog wel meer is. Echt erg! Dat is natuurlijk ook zonde van je geld. Rijst, pasta en brood worden het meeste weggegooid. Goed afmeten voordat je gaat koken dus. En voor je kleuter een kleine portie opscheppen, het gaat toch niet op.
  • Minder plastic: Als je plastic gaat scheiden, kom je er achter hoeveel plastic verpakkingen er zijn. Maar er zit ook plastic verborgen in producten als shampoo, wasmiddel of deo. Je schijnt deze producten ook zelf kunt maken. Dat wist ik niet eens! Met baking soda, kokosolie, natuurlijk bindmiddel en een geurtje op basis van essentiële olie heb je zo een deodorant gemaakt…Ok, stop! Dit voelt voor mijzelf nog een beetje té, maar misschien dat zelf wasmiddel maken wel wat voor me is.
  • Spullen recyclen: Ik kocht eerst best veel kleren bij de goedkopere winkels. Tegenwoordig koop ik vaker merkkleding zodat ik het weer door kan geven. En ik koop tweedehands via Marktplaats. Ook bij speelgoed probeer ik vaker de ecologische variant te kopen, zoals de toffe auto’s van gerecycled plastic van Green Toys.
  • Wasbare luiers: Het duurt een paar honderd jaar voordat een wegwerpluier volledig verdwenen is uit ons milieu. Dat alleen is al reden genoeg. Chemicaliën in gewone luiers zijn ook nog eens slechter voor je baby’s huid. Je kind voelt de nattigheid beter in wasbare luiers dus is meestal sneller zindelijk. Had ik dat maar eerder geweten. Wasbare luiers zijn daardoor goedkoper dan gewone luiers én zorgen voor minder CO2 uitstoot. Tip: Gebruik dan meteen ook washandjes in plaats van billendoekjes en toetenpoetsers.
  • Minder energie verbruiken: Vanuit onze Hollandse zuinigheid zijn we allemaal tegen verspilling van energie. ‘Doe het licht uit’ kreeg ik al van kleins af aan mee. Maar zelf let ik er nog weinig op en heb ik zelfs een droger gekocht. Terwijl je echt veel geld kunt besparen door kleine dingen aan te passen. Schaf een Toon aan en krijg grip op je maandelijkse energiekosten. Of zet bijvoorbeeld de verwarming een graad lager. Dat bespaart je zo’n 70 euro per jaar en 220 kilo CO2 uitstoot.

Groen bezig!
Milieubewuster worden leek me altijd duurder, maar als je het goed bekijkt is het dus goedkoper. En vooral veel beter! Ik ben meteen begonnen. Ik heb de vochtige toetenpoetsers vervangen voor hydrofiele washandjes en ik roep als een politieagent te pas en te onpas ‘doe het licht uit!’….Het begin is er zullen we maar zeggen.

 

Wat is jouw gouden tip? Deel hem hieronder of laat je reactie achter op Facebook!

 

Bron: volkskrant.nl, groengezin.nl, the goodfamily.nl, milieucentraal.nl

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..