Die maandelijkse energiekosten..

Elke maand worden de energiekosten automatisch afgeschreven. Ieder jaar krijgen we de jaarnota en elke keer nemen we ons voor om nu eens echt onderzoek te doen waarom we maandelijks toch zoveel betalen. Twee weken zijn we fanatiek aan het meten en dan verzandt het weer ergens tussen alle deadlines, gezinsdrukte en andere dingen die leuker zijn dan het bijhouden van je meterstanden.

Ik heb hem op tv al vaak langs zien komen: . Toen ik de vraag kreeg of wij hem wilden testen, was mijn antwoord meteen ‘ja’. Ik dook in de wereld van Toon en concludeerde al snel dat dit weleens hét antwoord kon zijn op onze jaarlijkse goede voornemens. Helaas bleek ons warmte-terugwinsysteem met twee thermostaten te ingewikkeld en kon Toon bij ons niet geïnstalleerd worden.

Inmiddels had ik echter al zoveel informatie verzameld en was ik echt benieuwd geworden hoe Toon werkt. Mijn zusje Chantal en mijn zwager Peter hebben al iets meer dan een jaar een Toon. En hun energierekening is inmiddels met 9 procent gedaald. Tijd dus om deze slimme thermostaat eens nader onder de loep te nemen en de gebruikservaringen van het gezin van mijn zusje met jullie te delen.

Eneco Toon Thermostaat

Tips van slimme thermostaat Toon

‘De eerste weken na installatie word je ineens heel bewust wat stroom en gas kost’, vertelt Chantal. ‘Je ziet soms de meter ver uitslaan in het rood en dan heb je de neiging om direct uit te zoeken wat het is. Dat wordt uiteraard na verloop van tijd minder, maar juist door die bewustwording, hebben we als gezin inmiddels aardig wat geld kunnen besparen.’

Met een gezin van twee volwassenen en twee kleine kinderen (1 en 3 jaar) heb je natuurlijk flink wat was. ‘Voorheen deden we bijna alles in de droger. Nu hangen we vaker wat op aan het wasrek’, vertelt Chantal. ‘We hebben inmiddels ook gekozen voor dag- en nachtstroom en zetten de was- en afwasmachine nu voortaan ’s nachts aan.’

‘Verder ontdekten we dat het verwarmen van de fles in de magnetron veel meer stroom kost dan de waterkoker aanzetten. Als je 5 à 6 keer per dag een fles maakt, is het helemaal niet slecht om daar wat bewuster van te zijn.’

Op mijn vraag wat ze met de app doet, vertelt Chantal: ‘Eerlijk gezegd nog niet zoveel, maar in de rush van de ochtend vergeten we soms weleens de verwarming uit te zetten. Dan is de app echt makkelijk. In plaats van weer terug naar huis te moeten rijden, doe je het snel op je smartphone. Of als we een weekend weg zijn geweest, zetten we met de app op onze telefoon de verwarming alvast aan, zodat we met onze twee kleine kinderen in een verwarmd huis thuiskomen.’

Eneco Toon Thermostaat 3

De belangrijkste redenen om Toon aan te schaffen waren voor Chantal en haar man Peter de mogelijkheid om:

  • te besparen op hun energiekosten door meer inzicht in hun verbruik en sluipverbruik
  • meer zicht te hebben op de maandelijkse afrekening in combinatie met gerealiseerd verbruik, zodat ze bij de jaarnota niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Je kunt zelf eenvoudig je maandbedrag aanpassen. ‘Na de geboorte van Sam-Jolie steeg ons verbruik. We kregen daar op Toon een melding van. Logisch natuurlijk. Ik ben bijvoorbeeld parttime gaan werken en ben dus meer thuis. We hebben door de melding tijdig ons maandbedrag verhoogd. Prettig, want zonder Toon zouden we daar bij onze jaarnota pas mee geconfronteerd worden en hadden we een behoorlijk bedrag ineens moeten betalen.’

Ik was al enthousiast over Toon en ben dat na het gesprek met mijn zusje nog meer geworden. Als je op de Toon community van Eneco kijkt, dan vind je enorm veel tips. Van Eneco-medewerkers, maar ook van particuliere Toon-gebruikers die zich bijna tot een soort Toon-wizards en fans hebben ontwikkeld. Toon heeft overigens nog veel meer toepassingsmogelijkheden dan mijn zusje en haar man gebruiken. Wat dacht je van die per apparaat meten wat je verbruik is en die je ook aan en kan zetten via je app. Of de die je via je thermostaat of de Toon-app aan en uit kan zetten. Of , zodat je ook een melding van rookontwikkeling krijgt als je niet thuis bent.

Ik baal nu nog een beetje harder dat het bij ons niet geïnstalleerd kon worden… Ik hoop bij jou wel! Heb jij ook interesse in Toon?

Heb jij Toon al? Hoe zijn je ervaringen? Laat het ons op Facebook weten of bij de reacties hieronder.

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.