By 17 november 2015 0 Comments Read More →

Taalgrapjes #autisme 22

Onze zoon was vroeger erg stil. Hij praatte alleen als hij iets van je wilde. Het was dus erg moeilijk om een echt gesprekje met hem te voeren. Sinds hij naar school gaat is daar wel verandering in gekomen. Dus we hebben weer een aantal anekdotes kunnen noteren.

taalgrapjes

Taalgrapjes

#1 Lichtjes
Daniël: “Ik heb de lichtjes aangesteekt”
Ik: “Je hebt de lichtjes aangestoken”
Daniël: “Aangesteekt”
Ik: “Aangestoken”
Daniël: “Aangedaan”

#2 Stoute woorden
Mijn man haalde een grap uit bij iemand en zei tegen onze zoon. “Wat ben ik eigenlijk een pestkop, hè?”
Waarop onze zoon antwoordde: “Papa, dat mag je niet zeggen, dat is een stout woord!”
Mijn man: “Mag ik dat ook “pesten” niet zeggen? Is dat ook een stout woord?”
Daniël: “Ja”
Mijn man: “Oké. Wat mag ik dan wel zeggen?”
Daniël: “Trein.”

#3 Sneeuw
Onze kinderen hebben een keer een discussie gehad over taal. Onze zoon heeft een uitgebreidere woordenschat dan onze dochter en dat werd in onderstaande discussie duidelijk. Het was het eind van de winter en de kinderen keken uit het raam.
Linda: “De sneeuw smelt”
Daniël: “Ja, het dooit.”
Linda: “Nee, de sneeuw smelt!”
Daniël: “Ja, dat zeg ik, het dooit!”
En dat eindigde dus bijna in ruzie. Ze hadden het er vorige week ook over in de auto en toen ging het wel goed. Dat viel me alleszins mee.

#4 Wesp
Een andere keer belandden onze kinderen ook in een verhitte discussie. Onze dochter vond dat een wesp gele strepen heeft en onze zoon vond dat een wesp zwarte strepen had. Deze discussie liep hoog op, totdat ik ingreep en zei dat een wesp gele EN zwarte strepen heeft. Toen kalmeerden ze, gelukkig.

#5 Restaurant
Onze zoon had vakantie en we gingen samen nog even iets drinken, voordat we onze dochter van school gingen halen. Hij slist nog erg, dus daar probeer ik op te letten. We liepen weg van het restaurantje en hij vertelde dat hij het fijn vond dat we even bij dat restaurantje waren geweest. Hierbij werd vrijelijk geslist bij het woord “restaurant”. Dus ik zei “Kan je nog een keer het woord restaurant zeggen, met een goede “S” en een goede “T”?
Het volgende antwoord kwam: “Café”.

En een paar dagen later: “Zeg eens herfst?”
“Najaar.”

Slimkees.:D

[ssba]

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..