(Voor)leesritueel en hoe Barbie in de haard belandde

Afgelopen week was het Kinderboekenweek en werd er overal aandacht aan besteed je kon er haast niet om heen. Ik las online dat de Kinderboekenweek nog steeds nodig is om jonge kinderen aan het lezen te krijgen. Dat verbaasde mij, omdat het in mijn leven zo ingeburgerd is. Maar kennelijk is dat niet overal zo en is het maar goed dat er jaarlijks een Kinderboekenweek is. Ik ga je vertellen over ons voorleesritueel en over hoe Barbie in de haard belandde..

voorleesritueel

Voorleesfase
Mijn oudste is nu 5 jaar en ik zit dus nog volop in de voorleesfase. Hier in huis hebben we al 5 jaar hetzelfde ritueel. Eten, dan in bad, pyjamaatjes aan en dan ieder zelf een boekje uitzoeken. Dan kruipen we allemaal samen in bed en gaan we verhaaltjes voorlezen. Ik vind dat heerlijk en het is mijn favoriete moment van de dag! ( oké, mijn 2e favoriete moment van de dag. Ik zet namelijk iedere ochtend belachelijk vroeg de wekker…dan ben ik al wakker voordat de kindjes wakker worden. Als ik dan in alle rust met een kopje koffie aan mijn ontbijt zit, is dat toch ook wel een ontzettend lekker momentje. Even relaxed wakker worden om daarna volop te genieten van de kids. Ik kan het iedereen aanraden)!

Barbie en het avondritueel
Wanneer ik dan op dat kleine bedje zit en ik met mijn neus die heerlijke lucht opsnuif van die frisgewassen kindjes, dan word ik overspoeld met gelukshormonen. Wat is dat toch lekker. Even bewust bij elkaar zitten.

De eerste jaren maakte het nog niet zoveel uit welk boekje er gelezen moest worden. Avond aan avond lazen wij de wilde avonturen van Jip en Janneke en dat vonden ze prima.

Hierna volgde de prinsessenfase totdat ik op een dag een vreselijk boekje over Barbie cadeau kreeg bij de Albert Heijn. Was ik eerst nog blij verrast met een gratis boekje; na het eenmaal gelezen te hebben begreep ik wel waarom ze gratis weggegeven werden. Wat een horror!

Jammer voor mij en mijn man, want zowel dochterlief als zoonlief vinden dit juist een fantastisch boek! Smaken verschillen…. En dus lezen wij nu avond aan avond de avonturen van Barbie.

Bye bye Barbie
Nu de kindjes ouder worden raakten we toch wel erg door onze eigen collectie boekjes heen en dus gaan we nu om de paar weken naar de plaatselijke bibliotheek. Dit vinden ze een fantastisch uitje. Ieder mag dan 3 boekjes uitzoeken en wij zijn blij met wat meer voorlees variatie. Het boekje van Barbie laten we nu stiekem verdwijnen.

Gelukkig wordt het nu wat kouder en is het lekker om de openhaard weer eens aan te steken. Jullie begrijpen wel waar dat boekje over Barbie gaat belanden….

Liefde voor lezen
Het lezen is mij met de paplepel in gegeven. Ik weet niet beter dan dat ik voorgelezen werd of dat ik zelf verhaaltjes las, rijmpjes maakte en korte verhalen schreef.

Ik hoop dat mijn kinderen die liefde zullen overnemen. Dat ze de rust hebben en vinden om zich terug te trekken met een goed boek. Dat het ze stimuleert om hun fantasieën te uiten en misschien ook wel op papier te zetten. Of dat ze in ieder geval met een goed boek even lekker kunt onthaasten. Even weg van alle drukte. Dat hun ik iedereen. Mezelf ook..

Helaas lukt het lezen van een boek tegenwoordig nog alleen maar in de vakantie. Er zijn altijd zoveel andere dingen te doen….

Vroeger was alles beter 😉
Goh kon ik nog maar heel even terug in de tijd. Nog 1 keertje met natte haartjes in mijn nieuwe pyjama bij mijn moeder op schoot luisteren naar een verhaaltje over Jip en Janneke.

Lekker luisteren en onthaasten. Wat zou dat nog eens heerlijk zijn.

Hoe is het bij jullie?
Lees je regelmatig voor of kun je er de rust niet voor vinden?

Hebben de kids een favoriet boekje? Tips zijn welkom, maar alsjeblieft niet het Barbie-boekje, brrrrrrrrrrrr…..

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Rachèl is getrouwd en mama van een peuter en een kleuter. Ze is werkzaam als doktersassistente. Lees meer >>