By 27 september 2015 Read More →

Raar maar waar! Titels bij het thema van de Kinderboekenweek 2015

Van 7 tot 18 oktober is er weer volop aandacht voor kinderboeken. Het thema van de Kinderboekenweek 2015 is Raar maar waar! Om alvast een beetje in de stemming te komen hebben we een aantal boeken voor je op een rijtje gezet die binnen het hema Raar maar Waar! vallen.

raar maar waar kinderboekenweek 2015

Spekkie en Sproet, Spion uit de lucht – Vivian den Hollander 


omsl.SPEKKIE SPROET spion uit de lucht.1.indd

Spekkie gaat een nachtje logeren bij Sproet. Als ze horen dat er de laatste tijd  veel wordt ingebroken in de buurt, kan Spekkie nog maar aan één ding denken: speuren! Misschien kunnen ze de hond van de buurvrouw wel trainen als speurhond… In de tussentijd houden Spekkie en Sproet alles en iedereen goed in de gaten. Verdachte personen zijn er genoeg! Zoals die jongen met die drone die ze steeds zien. Zou hij er iets mee te maken hebben? (7 – 10 jaar)

Geniaal! – Janny van der Molen 


Geniaal! kbw

Over slimme mensen die de wereld beter maakten. Janny van der Molen verpakt de ontdekkingen van een aantal belangrijke wetenschappers als Galileo Galilei, Marie Curie en Albtert Einstein in mooie en spannende verhalen. (10+)

Stijn, uitvinder zet een tent op en de andere Stijn uitvinder titels – René van der Velde

Stijn, uitvinder zet een tent op kbw

Uitvinder zijn is altijd handig, ook als je op vakantie gaat. Past de bagage niet in de auto, of lekt de tent? Stijn lost het op. Als zijn moeder hem helemaal naar de bakker in het dorp stuurt om broodjes te halen, bedenkt hij een geniaal plan. En dat voetbaltoernooi op de camping gaat zijn team gewoon winnen, ook al scoren ze geen enkel doelpunt. Voor elk camping-probleem verzint hij wel iets. Twaalf hilarische uitvindingen, waar je zelf misschien ook wel wat aan hebt! (7-10 jaar)

Foeksia en de mislukte toverspreuk – Paul van Loon

Foeksia en de mislukte toverspreuk kbw

Toverspreuken oefenen op de Heksenschool… Foeksia weet wel iets spannenders: een verdwijnspreuk! Stiekem pakt ze juf Minuuls grote toverboek en glipt naar buiten. Foetsie, weg en pleite dus! Oeps! Waar is de Heksenschool gebleven? (leren lezen)

De evolutie van Calpurnia Tate – Jaqueline Kelly


9200000040986742

Het is 1899. De bijna 12-jarige Calpurnia groeit op als enig meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar ouders verwachten van haar dat ze leert koken, naaien en pianospelen. Maar veel liever gaat Callie naar de rivier achter het huis, waar ze zich verwondert over planten en dieren. De enige die haar begrijpt is haar grootvader, een amateur natuurwetenschapper, van wie Callie leert hoe ze haar ontdekkingen vast kan leggen. Hij leent haar zelfs een exemplaar van Darwins evolutieleer, op dat moment streng verboden voor minderjarigen. 
Calpurnia droomt ervan te reizen en naar de universiteit te gaan. Maar ligt dit binnen het bereik van een meisje aan het eind van de 19de eeuw?  
(11+)


Wat zit er in je hoofd – Jan van Holleben

Wat zit er in je hoofd kbw

We gebruiken ze elke dag: onze hersenen. Maar hoe sturen die grijze cellen ons denken, onze bewegingen en ons gevoel eigenlijk aan? En gaan ze ’s nachts uit? Waar zit de ziel? En kunnen hersenonderzoekers écht gedachten lezen? Kom het allemaal te weten in dit boeiende boek, dat antwoord geeft op 80 vragen – vragen die niet alleen over onze eigen hersenen gaan, maar ook over die van regenwormen, mieren en walvissen. Fotokunstenaar Jan von Holleben maakte er met een groep kinderen bijzondere foto’s bij, die onze mysterieuze wondermachine in actie laten zien: bij proeven en schrikken, bij leren en slaapwandelen, bij jongleren en gewoon nietsdoen. Want in ons brein is er altijd wel iets aan de hand! (informatie boek, tot ongeveer 12 jaar)

Nurdius Maximus in de lage landen en de andere Nurdius titels – Tim Collins

Nurdius Maximus in de lage landen kbw

Ik ben Nurdius Maximus, en ik weet zeker dat ik ooit de grootste held uit de Romeinse geschiedenis zal zijn. Daarom houd ik dit dagboek bij. Zodat de mensen ook over duizend jaar nog kunnen lezen hoe ik alles in het werk heb gesteld om onze Romeinse beschaving naar de barbaren te brengen. Dat is hard nodig, want ze dragen hele rare kleren, hebben geen wc’s en geloven in suffe goden die altijd boos zijn. Bijna hadden ze MIJ aan zo’n god geofferd. Dus ik denk dat ze nog niet helemaal klaar zijn voor onze beschaving… (10+)

Het geheim van het zwarte zonlicht – Wieke van Oordt

Het geheim van het zwarte zonlicht kbw

Als Luuk en Hasna naar school lopen, stort een stuk steen op aarde. Daarna wordt het stikdonker. Zomaar, midden op de dag. Met het zonlicht is ook alle vrolijkheid verdwenen. Iedereen is chagrijnig en sloom. Luuk en Hasna gaan op onderzoek. Hoe krijgen ze de wereld weer normaal? (7-9 jaar)

Floor denkt door – Marjon Hoffman

Floor denkt door kbw

Als je iets moet verzinnen om je broer zijn vervelende mond te laten houden, mag het best een beetje erg zijn. Zeker als je er ook nog een spacescooter mee kunt winnen! Dus laat Floor haar hersens eens flink kraken. Als Margreet komt logeren, bedenkt Floor een heleboel leuke dingen om te doen. Zo veel dat ze voor elk ding maar tien minuten de tijd hebben… En om gratis snoep te bemachtigen, verzint Floor een heel slim plan. Maar of dat lukt…?(7-10 jaar)

Keepvogel De uitvinding – Wouter van Reek

Keepvogel, De uitvinding kbw

Keepvogel gaat een geweldige uitvinding doen. En Tungsten ook. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je moet gewoon iets bedenken waar nog nooit eerder iemand aan heeft gedacht… (6+)

Opmerkelijke uitvindingen – Marit Törnqvist

Opmerkelijke uitvindingen kbw

Hooggeëerd publiek! Marit Törnqvist presenteert haar mooiste en opmerkelijkste uitvindingen:

  • een samenindeschaduwsombrero,
  • een handenthuistrui,
  • een zevenvliegeninéénklapper,
  • een grotebeurtborstel,
  • een dikkebuikdrager,
  • een poepvanger,
  • een metdewindenmeewaaiwieler,
  • en nog veel meer raar maar ware uitvindingen.

Kijk, en laat je inspireren. (6-)Spinder – Simon van der Geest


Spinder kbw

“Mijn broer is te ver gegaan. Hij maakt alles kapot.
 Dit is wat ik ga doen: ik ga het geheim vertellen.
 Aan jou.”

Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim. (10-12 jaar)

Franky – Leo Timmers

Franky kbw

Sam houdt van robots. Hij weet zeker dat ze op een verre planeet wonen. Daar moet iedereen om lachen. Is er dan niemand die hem begrijpt? Toch wel. Franky! (6+)

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Inspiratie, Trend

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.