By 22 september 2015 0 Comments Read More →

Ongestoord thuiswerken? 4 tips die écht werken!

Steeds meer mensen werken een deel van hun contracttijd thuis. Vooral voor werkende moeders kan het een uitkomst zijn om één of twee dagen per week op de werkdag geen reistijd te hebben. De combinatie van werk en kinderen is op die dagen beter haalbaar. Veel werkende moeders ervaren de thuiswerkdagen als een ware verademing. Uit onderzoek blijkt dat mensen die thuiswerken tot 20% productiever zijn. Tel uit je winst! De praktijk is echter weerbarstiger dan deze cijfers. Hoe zorg je ervoor dat je thuis niet voortdurend wordt afgeleid door zorg- en huishoudtaken? Hoe houd je je hoofd bij je werk? Met onderstaande thuiswerk tips lukt het je om thuis ongestoord te werken.

thuiswerk tips ongestoord werken

Thuiswerktip 1: Kinderen thuis en thuiswerken, laat je niet gek maken!

Je hoort wel eens ouders zeggen dat ze thuiswerken en voor de kinderen zorgen met elkaar combineren, “Als de kleine slaapt, kan ik snel even wat mailtjes beantwoorden”, of “Mijn mannetje kan zichzelf heel goed vermaken. Dan speelt hij uren met de Lego en kan ik mijn verslagen voor mijn werk uitwerken”. Ik weet niet hoe die mensen dat doen. Mij is het nooit gelukt! Kinderen vragen veel aandacht en laten zich daarbij niet regisseren. Ga er vanuit dat je niet kunt werken als je kinderen om je heen zijn. Mocht er even een momentje van rust zijn, pak dan die kans om even te relaxen. Bijvoorbeeld met een kopje thee op de bank op je iPad de nieuwste artikelen van MoodKids lezen. 😉 Tip: laat de kinderen (na school) opvangen door professionele kinderopvang.

Thuiswerktip 2: Ben je bereikbaar of juist niet?

Ben je vooral thuis aan het werk, omdat je ongestoord wilt werken aan een bepaalde taak. Of werk je thuis zoals je ook altijd op kantoor werkt? In beide gevallen is het belangrijk om duidelijk aan te geven of je bereikbaar bent voor collega’s en klanten of juist niet. Geef in de gezamenlijke (digitale) agenda duidelijk aan op welke momenten je via de telefoon of mail beschikbaar bent en welke niet. Accepteer dat je dus gestoord kan worden, ook al werk je thuis en bel zelf ook eens iemand op. Soms hebben klanten niet eens door dat je vanuit huis werkt en kan je dezelfde kwaliteit en service verlenen. Blok delen van je werkdag in de agenda en geef daarbij aan dat je niet beschikbaar bent.

Thuiswerktip 3: Bepaal een vast werkritme

Als je thuis werkt, moet je alles zelf doen: zorgen dat je aan de slag gaat, zorgen dat je op bepaalde tijden eet en zorgen dat je op tijd stopt. Bepaal van te voren het werkritme dat je thuis gaat volgen. Hoe laat begin je? Welke taak pak je als eerste op, hoe laat ga je lunchen en waar doe je dat (thuis aan je bureau of even buiten een rondje lopen) en hoe laat stop je met werken? En bedenk ook of je bepaalde huishoudelijk klusjes van jezelf mag doen. Bijvoorbeeld tussen de middag langs de bakker om brood te halen of een wasje draaien. Dan heb je toch het voordeeltje dat je thuiswerkt, maar gaat het niet ten koste van je werktijd en voorkom je een schuldgevoel. Dat is namelijk al helemaal niet de bedoeling van thuiswerken!

Thuiswerktip 4: Laat je niet afleiden!

Vele verleidingen liggen op de loer als je thuiswerkt. De vuile vaat op het aanrecht kijkt je smachtend aan en de schone was smeekt ‘vouw ons op!’. Nu je toch rustig zit, valt je ineens op wat een rommel het in de kamer is, die schreeuwt om opgeruimd te worden. Tegelijkertijd schiet je te binnen dat je je moeder nog zou bellen over komend weekend en dat je straks nog even moet checken of er nog genoeg melk in huis is. Deze gedachten dringen zich op, omdat je in je eigen woonomgeving bent. Net als je jezelf binnensmonds hebt toegebeten dat je zo’n slons bent, gaat de deurbel: “Wilt u een pakketje van de buren aannemen?”. Je mobiele telefoon gaat en je denkt ‘dat is vast het kinderdagverblijf, want de jongste was vanmorgen snotterig en ze weten dat ik thuiswerk, dus ik moet hem vast eerder ophalen’. De focus op je werk is inmiddels volledig weg en je weet dat het je heel veel energie en wilskracht zal kosten om weer op je oude concentratiepeil terug te komen.

Laat je niet afleiden en zeg STOP, Stick to Your Own plan! Plan een paar huishoudelijke klusjes (hooguit drie!) die je met een zuiver geweten mag doen en vergeet de rest. Schrijf alle gedachten die je te binnen schieten onmiddellijk op een blaadje dat klaarligt op je bureau en sluit zoveel mogelijk kanalen af. Houd bezorgers, buren en familie (dus ook gezinsleden!) buiten de deur en zeg vriendelijk STOP. Wie op het moment dat je thuiswerkt je huis binnentreedt, stapt in je kantoor. Houd die gedachte vast.

Als het je lukt om deze 4 tips toe te passen, zal je zien dat je prettiger én productiever thuiswerkt. Ongestoord thuiswerken kan echt en jij hebt de regie!

Deze tips zijn geschreven door Barbara Aalpol, auteur van het boek “Om gestoord van de worden”.

om gestoord van te worden thuiswerk tips

Om gestoord van te worden

In het boek ‘Om gestoord van te worden’ van auteur Barbara Aalpol lees je nog meer tips om ongestoord te werken. Pas deze tips toe en je zal zien dat je je deadlines haalt, creatiever wordt en meer kan genieten van de leuke dingen in je werk. Zo kom je aan werken toe!

Meer informatie over het boek vind je op www.omgestoordvanteworden.nl

 

Rianne Noordegraaf Fotografie

Barbara Aalpol

Barbara Aalpol is een ervaren trainer en heeft haar eigen trainingsbureau Balance Your Work. De kern van haar trainingen is slim om te gaan met werktijd. Ze is getrouwd en moeder van twee tieners en heeft al bijna 15 jaar ervaring met het combineren van werk met zorg- en huishoudtaken. Met vallen en

opstaan, zoals dat gaat. Haar eigen ervaringen tezamen met de ideeën die ze opdeed tijdens haar carrière als adviseur en trainer leidde ertoe dat ze alle tips om ongestoord te werken wilde opschrijven. Het resultaat is het boek Om gestoord van te worden, dat in september 2015 verschijnt.

Balance Your Work: www.balanceyourwork.nl

Contact met Barbara: [email protected]

 

[ssba]
Posted in: Lifestyle

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!